Toulouse uštedio milijun eura prijelazom na LibreOffice

Toulouse, četvrti najveći grad u Francuskoj, objavio je rezultate svoga prelaska na LibreOffice. Proces tranzicije započeo je u 2011. i trajao je sve do travnja ove godine te je u njega uloženo 800 000 eura, a donosi uštedu od njih milijun.

“Slobodan/besplatan softver i open source općenito su već uhodan dio opsežne digitalne politike grada. Otvoreni model promovira ekonomski razvoj i zapošljavanje u regiji. Ipak, proces usvajanja slobodnog softvera bio je dugotrajan”, rekla je Erwane Monthubert, bivša koordinatorica prijelaza na LibreOffice.

 (Slika: Benh, Wikimedia Commons)
Gradska uprava je uspješno prešla na LibreOffice i tako uštedjela milijun eura.

Deset tisuća administrativnih zaposlenika gradske uprave sada je na poslu zamijenilo Microsoftova rješenja otvorenim LibreOffice paketom, što im je donijelo velike uštede, budući da su Microsoftove proizvode plaćali 1 800 000 € svake tri godine, a u prijelaz su uložili samo 800 000 eura u svrhe razvoja.

Za vrijeme prijelaza na LibreOffice pojedinim korisnicima je bilo dopušteno koristiti i programe iz Office paketa u kombinaciji s LibreOffice programima zbog problema s prebacivanjem makro naredbi u Wordu i složenih Excel datoteka. Iz Toulousea tvrde da je to bio namjerno fleksibilan proces, iako vremenski spor.

Toulouse je također otvorio kod svoje interno razvijene aplikacije koju koristi njihova komunalna služba, a pola operativnih sustava koji se ondje koriste bazirano je na Linuxu.

“Ovi sustavi podržavaju većinu naših intranet, extranet i internet stranica kao i neke web-bazirane poslovne aplikacije, koje su sve temeljene na LAMP arhitekturi – Linux, Apache, MySQL, PHP”, rekao je Bertrand Serp, trenutni koordinator prijelaza na otvorene tehnologije.  Doduše, gradske usluge e-administracije uglavnom ne koriste slobodan i otvoren softver, no Monthubert kaže da je korištenje nekih projekata otvorenog koda kao komponenti u pojedinim uslugama e-administracije značajno pomoglo povećanju kompatibilnosti i rasprostranjenosti sustava.

 

U svakom slučaju, lijepo je vidjeti ovakve pomake u prihvaćanju slobodnog i otvorenog softvera.

 

Izvor: joinup

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Toulouse uštedio milijun eura prijelazom na LibreOffice, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

3 Komentara

Dodaj svoj

Ja sam se jako zarazio linux-om prvenstveno manjarom ali moram koristiti i M$ zbog nekih programa sa fax-a i sve me više nervira taj M$ zbog svog potkupljivanja ključnije ljudi u cijelom svijetu. Sve ovo pišem jer sam naletio na članak o Munchen-u i njihovom povratku na win sa njihovog LiMux-a .. link http://www.info.ba/novosti/1595/minhen-odustaje-od-linuxa-vraca-se-windowsu

Mogu reci da sam pomalo razočaran ovim projektom u Munchenu jer radi se na njemu mnogo a on isti kao i prvi dan sa istim problemima, ne može mi niko pričat da im fali sredstava prije bi se reklo volje.

Libre office nije sretno riješenje . Za napredna korištenja ima puno nedostataka .
Složene i velike datoteke excela nikada ne otvara bez greške . Filteri mu nisu niti sluga msu .

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.