Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

vision
Spol:

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la vision »

Došlo vrijeme da se linux približi običnim korisnicima, onima koje nije briga šta se nalazi ispod haube.
To će ti ga približiti jedino onaj koji isto tako razmišlja, a nemože ga napraviti jer ne zna šta se nalazi ispod haube. Kad sazna, taj će ili pomagati drugima koji imaju problem ili će se priključiti nekom projektu.

Ja ne vidim da se ovdje insistira korišćenje terminala, ali rješi ti nastali problem bez terminala i bez da se ovdje ili gdje drugo traži pomoć?

Prednost GUI-a nad CLI je što će korisnik sam kliktati i nešto kontati dok ili ne riješi problem ili ne zatraži problem jer ne zna šta se dešava i zašto željeno ne funkcioniše.

Mana CLI takvim korisnicima je neznanje naredbi, kako sustav funkcioniše i strah da se to nešto neće riješiti.

Hoće li se kompajliranje kernela raditi u GUI? pface
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la bertone »

vision je napisao/la: .. Hoće li se kompajliranje kernela raditi u GUI? pface ..
LOL.. idem sutra strgati mami Ubuntu.. nek si zeme Gento hanbook i nek si složi OS.. kaj bu ona gledala slike unuka na monitoru ak ne zna sama iskompajlirati kernel :lulz rofl2
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Svaki put kada imam debatu dođe jedan trenutak u koji smo počeli zalaziti. to je ono kada ljudi počnu izuzetno osobno i čudno interpretirati stvari koje kažem (i u kojem postane praktički nebitno što sam rekao), tako da ćemo prekinuti. Htio bih samo za kraj reći par komentara, a vi razmislite o tome.
- poznavanje par ključnih fajlova, što rade i naredbi koje se na prste jedne ruke mogu nabrojati nije teško, već je stvar volje

- idući put kada se krene pričati o starijoj ekipi u javnim upravama u kojima ne žele naučiti ništa i koliko bi koštala njihova reedukacija, sjetite se ove teme. Njihovi argumenti zašto ne znaju više koristiti windows kada se promijeni desktop pozadina su isti kao i ovdje zašto je se ne želi učiti cli.

- gui je na linuxu super, samo .... super je dok se stvari ne pokvare a onda kreće c/p cli sa raznih foruma, od koji dosta ljudi ne kuže ni pola posto što rade naredbe (zato recimo nicky i pizdi kada ja na ircu napišem rm -rf /)

enivej... uživajte ekipa:)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

shrike je napisao/la:Svaki put kada imam debatu dođe jedan trenutak u koji smo počeli zalaziti. to je ono kada ljudi počnu izuzetno osobno i čudno interpretirati stvari koje kažem (i u kojem postane praktički nebitno što sam rekao), tako da ćemo prekinuti. Htio bih samo za kraj reći par komentara, a vi razmislite o tome.
Ajd, ovaj put barem nisu nestali (bili obrisani ili premješteni) postovi pa se nitko neće ljutiti :)
shrike je napisao/la: - poznavanje par ključnih fajlova, što rade i naredbi koje se na prste jedne ruke mogu nabrojati nije teško, već je stvar volje
Pa o tome je barem 50% ljudi pričalo, treba imati volje, ali one koji nemaju volje nemreš ničim prisiliti (možeš, mokrim novinama po tabanima, ali to baš nije demokratski ;))
shrike je napisao/la: - idući put kada se krene pričati o starijoj ekipi u javnim upravama u kojima ne žele naučiti ništa i koliko bi koštala njihova reedukacija, sjetite se ove teme. Njihovi argumenti zašto ne znaju više koristiti windows kada se promijeni desktop pozadina su isti kao i ovdje zašto je se ne želi učiti cli.
Nema starije ekipe po upravama, u upravama postoje samo IT odjel koji korisnicima stavi ono što je netko (najčešće bez imalo pameti u glavi i znanja o tome) odlučio da se stavi.
shrike je napisao/la: - gui je na linuxu super, samo .... super je dok se stvari ne pokvare a onda kreće c/p cli sa raznih foruma, od koji dosta ljudi ne kuže ni pola posto što rade naredbe (zato recimo nicky i pizdi kada ja na ircu napišem rm -rf /)
A kad se nešto pokvari u Windowsima ili OS X-u onda kuže i sami si poprave problem.. ma daj..
shrike je napisao/la: enivej... uživajte ekipa:)
Može.. kad ćemo na pivu/coffe/mineralnu? ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

shrike je napisao/la:... (zato recimo nicky i pizdi kada ja na ircu napišem rm -rf /)
Sve ostalo još mogu razumjeti, ali ovo ne. Zašto bi itko tko nije zao i poremećen to napisao? Koliko zloban moraš biti da ideš takvo nešto napisati čovjeku koji treba pomoć? Da, znam, to ćeš iskoristiti da dokažeš svoj "point" - da ne treba naslijepo pejstati naredbe, i s tim se slažem, ali postoji barem dva druga načina na koji se to može napraviti bez da se nekom ide namjerno sjebati sustav.

Ako mi idu na živce nubovi koji ne žele učiti, onda im neću pomoći, pravit ću se da ne vidim njihovo pitanje i gotovo. Ali neću im govoriti da naprave nešto što će ih uvaliti u još veće probleme samo da pokažem kako sam ja kul i superiorniji korisnik Linuxa. To mi je onak, dno dna, i sramota me što među korisnicima Linuxa i danas ima ljudi koji to rade jer misle da je to kakti neka "odgojna metoda" novim korisnicima. :thumbs_down:

Vjerojatno nećeš ovo komentirati jer si se povukao iz rasprave, ali neka ostane zabilježeno, kad svi već pišemo svašta u ovoj temi.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

shrike je napisao/la:... (zato recimo nicky i pizdi kada ja na ircu napišem rm -rf /)
Ovo nisam prije ni vidla i moram komentirat.
Pizdim jer je namjera iza te naredbe zlobna bez obzira što su kernel developeri zaštitili korisnika od vlastitog neznanja. Što misliš koliko će vremena proći prije nego zlobnici zamjene tu naredbu sa novom koja zaista briše sustav? I što ako netko ima stariju verziju linuxa u kojoj ta naredba ne treba novu opciju? Kolko je onda nevina takva "zafrkancija"?
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Još jedna tema koja je izgubila smisao i svela se na prepucavanje.

Vjerujem da je tema pokrenuta iz dobre namjere, ali ovdje msm niko nije developer pa da sluša potrebe korisnika (niti će ko razumjeti iz vani šta se ovdje piše, pa tako onda ovo postaje svađa među korisnicima: meni ovako odgavara-njemu ono ne odgovara).

Linux distre su dovoljno pojednostavljene da običnom korisniku dok normalno radi OS neće trebati nikakvo poznavanje literature. Svako koristi ono što mu se svidi, pa neka tako i ostane. Al koristiti nešto što je "besplatno" i "otvoreno" i žaliti se što nema ovoga ili onoga nije vrijedno uopšte čitati.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Mislim da je tema dobra jedino što je otišla malo u "krivom smjeru" :-D.
Svaka rasprava je dobra ako se vodi kulturno i bez vrijeđanja. Ako netko nešto predloži ne mora značiti da ujedno misli da je njegov prijedlog najbolje i jedino riješenje. Možda uvidi da drukčije ne ide ili prihvati neku treću opciju. A šta reći dalje, ljudi smo, ako šutimo nema napretka.

Pozz
Ok i što sad?
rudar

Post Postao/la rudar »

Nisam mogao odoljeti, a da ne prenesem vlastito iskustvo. Prošlo je već dugo otkako sam s ovog foruma skinuo Lutherusovu skriptu pod naslovom Linux terminal - upoznajte bash. Na kraju tog korisnog pregleda od petnaestak stranica autor je dodao i popis opasnih i malicioznih naredaba, s jasnim upozorenjem: ovo NEMOJTE upisivati i nemojte drugima davati. Dakle, shvatio sam taj popis kao koristan i dobar savjet jednog iskusnog korisnika, Lutherusa, nama manje iskusnima, kao nešto što je dobro izbjegavati.
Kad sam odlučio škartirati stari laptop, odlučio sam provjeriti koliko su doista 'opasne' tamo navedene naredbe (namjerno ih ovdje neću ponoviti, upućeni znaju o čemu se radi). Unio sam ih u terminal i bile su vrlo učinkovite, moram reći. Sve je temeljito izbrisano... nekad cvjetna livada smjesta je postala spaljena zemlja. Nikakvu štetu pritom nisam pretrpio, naravno, a laptop je ionako bio namijenjen za elektronski otpad. Deset godina rada bilo je dovoljno, zasitio sam ga se i htio sam novi. Unos tih naredaba bila mu je zadnja korisna uloga.
U radu s GNU/Linuxom provedem približno 75 posto vremena u grafičkom okruženju, a ostalo u terminalu. Znam desetak naredaba i zasad mi više ne treba. Osim redovite obnove i nadogradnje te pregleda tehničkih značajki stroja, barem jedna korisna stvar koju sam otkrio u terminalu je dubinsko i temeljito pretraživanje tekstova. Iskustvo mi govori da ću kudikamo brže i temeljitije pregledati sadržaje koje sam sastavio tražeći ih grep naredbama kroz terminal, nego uz pomoć posebno instaliranih programa. Zato mislim da je ovaj omjer, tri četvrtine grafika, jedna četvrtina terminal, dobar, i osobno imam jako dobra iskustva u radu. Osnovno je pitanje čemu PC (lap ili desk, svejedno) čovjeku služi.
Na kraju, mislim da je GNU/Linux zajednica u cjelini jako prijateljski nastrojena. Proveo sam mnogo, mnogo vremena u potrazi za rješenjem problema koji su mi se povremeno javljali, rješenja su gotovo uvijek bila u unosu naredaba u terminal, i dosad zbilja nisam naletio da je netko na bilo kojem forumu namjerno htio nešto podvaliti. Međutim, dobro je znati da i takva opasnost prijeti, a o tome sam prvi put učio iz Lutherusove skripte. Hvala njemu što je to napisao i odgovornima s ovog foruma što su objavili. Pozdrav!
Zaključano