Uz to, zadržavam se samo na pragmatičnoj i korisničkoj razini - to što su Windowsi inferiorni samim time što nisu slobodan softver (po meni najbitnija stavka) posve ću zanemariti.
=======
Dvoumio sam se da dodam u konfiguraciju optički čitač jer tko ga danas još koristi (do tad nisam CD/DVD stavio u računalo više od godinu dana). Dobro da sam ga dodao jer instalacija Windows 7 s USB sticka nije trivijalna (kao kod GNU/Linuxa), stoga sam išao standardnom, sporom metodom - prženjem ISO-a na DVD i instalacije s DVD-a (već sam zaboravio kako je to bučan postupak).
Pričalo se da Windows 7 kao i svaka moderna GNU/Linux distra automatski rješava drivere... pa sam tako nakon instalacije čekao da se nešto dogodi sa svim tim driverima. Uzalud sam čekao jer kako se ubrzo uspostavilo nije prepoznat ni jedan mrežni uređaj pa nema ni konekcije na Internet stoga ni načina da se povuku najnoviji driveri. Opet se kupovina optičkog čitača pokazala kao mudrna odluka jer sam morao staviti DVD s driverima koji dolazi uz matičnu ploču.
Stavljanjem DVD-a u optički čitač zapljusnulo me šareno sučelje s velikim gumbom "Install". Međutim, zanimalo me što se sve instalira s tim gumbom "Install" i dobro da sam pogledao jer osim driverea tu se nalazi i barem 3-4 "optimizacijska" alata, razno razni toolovi za nadzor, demo antivirusni i još brdo programa koje iskreno ne znam ćemu služe. U cijelom tom popisu teško je odgonetnuti što je zaista potrebno, a što nije (jer na svakoj piše da će vaš novokupljeni super-duper hardver baš s tim programom dati 100%), pa sam maknuo samo one stavke za koje sam bio siguran da mi ne trebaju (npr. demo antivirusni).
Nakon instalacije cijelog paketa i nužna 2-3 restarta (još toliko sam ih barem preskočio eksplicitnim kliktanjem "No"!), dobio sam zvuk, mrežu (Internet) i više manje funkcionalan cijeli interni hardver osim naravno grafičke kartice.
Uz Internet sad sam očekivao da će Windowsi automatski skinuti i taj zadnji preostali driver za grafičku karticu i vanjske peripetije. Očito se ništa nije pokrenulo, a ni traženje po "Control panelu" nije urodilo plodom. Stoga sam se upustio u već davno zaboravljenu metodu - skidanje drivera s Interneta i instalacija.
Prvo veliko iznenađenje u tom postupku bila je enormno velika instalacijska datoteka za Catalyste (140+ MB!!!), a kad je instalacije (i još jedan restart) završio nije bilo ni čudo zašto su toliko veliki - sučelje izgleda kao novi OS unutar postojećeg i ispod svega vrte se još reklame za video igre koje su baš optimizirane za Radeone... Da ponovim još jednom: reklamni banneri unutar upravljačkog panela drivera...
Sad kad je sustav postavljen, zanimalo me koliko je folder Windowsa velik i zbilja je premašio sva moja očekivanja - 26 GB!!! Samo osnovni sustav i driveri - wou! Dobro da nemam SSD jer bi bilo šteta prostora. Ako vas zanima zašto su novi Windowsi tako veliki - ne, nije zbog HD wallpapera ili super detaljnih ikonica, već zbog tzv. winsxs foldera. Ukratko, radi se o folderu koji pravi kopije više-manje cijelog sustava (sistemskih i inih DLL-ova) kako bi se izbjegao DLL-hell koji prati Windowse od ranijih dana. Zbog toga svaki driver i svaki program koji koristi sistemske DLL-ove dobije svoju osobnu kopiju tih datoteka. Nije ni čudo stoga što instalacija drivera poveća Windowse barem 2-3 puta. U MS-u su išli ovom logikom - kako najjednostavnije riješiti problem DLL-hella? Pa diskovi su danas ogromni i prostor je vrlo jeftin, no promaklo im je da će doći SSD diskovi na kojima će svaki GB koštati kao suho zlato.
Iako Windows ima neki svoj relativno dobar antivirusni, preporučuje se ipak stavljanje nekog ozbiljnijeg antivirusnog. Odlučio sam se za, kako kažu, besplatnu Aviru. Na stranicama Avire svugdje vrište linkovi za "Pro verziju", dok je ona "besplatna" sakrivena no u Ctrl+F da se sve naći, pa i Download za "besplatnu" verziju. Skidanjem i instalacijom opet ogromnog paketa nudi mi se gumbi "Buy" or "Register". Isprva nije jasno o čem se radi, ali ubrzo sam upoznat s činjenicom da se moram registrirati na njihovim stranicama kako bih dobio "besplatnu" verziju koja će mi trajati čak godinu dana (zato sam i stavio navodnike na "besplatna"). Reklame u sučelju očito su neizbježne.
Poželio sam isprobati na tom novom gejmerskom računalu i Skyrim da vidim što to može. Za to mi je trebao neki DAEMON-Tools za mountanje ISO datoteka (gdje je pobogu "mount"?). Isto se nudi Lite i Pro verzija, s time da je DL link za Lite opet bilo teško naći. Instalacija me barem 3 puta pitala želim li instalirati i paket programa (za koje ne piše čemu služe) od njihovih partnera - nakon micanja svih kvačica i stiskanja pet puta "No" na kraju instalacije ipak sam dobio sve te programe u Start izborniku + jedan novi toolbar u svakom browseru - jupi!
I doživio sam napokon i to, nakon par sati mučenja - Skyrim na Ultra High!
Nakon toga, brzo sam zbrisao doma, sjeo za svoj GNU/Linux komp što mi je omogućilo da se napokon smirim bez straha da će mi se instalirati nešto što ne želim, bez reklama u svakom kutu "Lite/Free" aplikacije, bez skidanja opskurnih programa ako želim riješiti jednostavan problem, bez drivera težine stotine MB-a.... ah, čovjek nakon takvog iskustva zaista više cijeni GNU/Linux.