Why Windows sucks?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Why Windows sucks?

Post Postao/la 4ndY »

Prvo kratko objašnjenje: Zašto baš u ovoj kategoriji ova tema? Pa zato što se prednosti GNU/Linuxa na desktopu mogu vidjeti tek u usporedbi s mainstream OS-om danas - Windowsima 7. Dakle, sastavio sam prijatelju gejmersko računalo (Ivy Bridge i5 + Radeonka HD7850), stavio Windows 7 i ovo je moje iskustvo.

Uz to, zadržavam se samo na pragmatičnoj i korisničkoj razini - to što su Windowsi inferiorni samim time što nisu slobodan softver (po meni najbitnija stavka) posve ću zanemariti.

=======

Dvoumio sam se da dodam u konfiguraciju optički čitač jer tko ga danas još koristi (do tad nisam CD/DVD stavio u računalo više od godinu dana). Dobro da sam ga dodao jer instalacija Windows 7 s USB sticka nije trivijalna (kao kod GNU/Linuxa), stoga sam išao standardnom, sporom metodom - prženjem ISO-a na DVD i instalacije s DVD-a (već sam zaboravio kako je to bučan postupak).

Pričalo se da Windows 7 kao i svaka moderna GNU/Linux distra automatski rješava drivere... pa sam tako nakon instalacije čekao da se nešto dogodi sa svim tim driverima. Uzalud sam čekao jer kako se ubrzo uspostavilo nije prepoznat ni jedan mrežni uređaj pa nema ni konekcije na Internet stoga ni načina da se povuku najnoviji driveri. Opet se kupovina optičkog čitača pokazala kao mudrna odluka jer sam morao staviti DVD s driverima koji dolazi uz matičnu ploču.

Stavljanjem DVD-a u optički čitač zapljusnulo me šareno sučelje s velikim gumbom "Install". Međutim, zanimalo me što se sve instalira s tim gumbom "Install" i dobro da sam pogledao jer osim driverea tu se nalazi i barem 3-4 "optimizacijska" alata, razno razni toolovi za nadzor, demo antivirusni i još brdo programa koje iskreno ne znam ćemu služe. U cijelom tom popisu teško je odgonetnuti što je zaista potrebno, a što nije (jer na svakoj piše da će vaš novokupljeni super-duper hardver baš s tim programom dati 100%), pa sam maknuo samo one stavke za koje sam bio siguran da mi ne trebaju (npr. demo antivirusni).

Nakon instalacije cijelog paketa i nužna 2-3 restarta (još toliko sam ih barem preskočio eksplicitnim kliktanjem "No"!), dobio sam zvuk, mrežu (Internet) i više manje funkcionalan cijeli interni hardver osim naravno grafičke kartice.

Uz Internet sad sam očekivao da će Windowsi automatski skinuti i taj zadnji preostali driver za grafičku karticu i vanjske peripetije. Očito se ništa nije pokrenulo, a ni traženje po "Control panelu" nije urodilo plodom. Stoga sam se upustio u već davno zaboravljenu metodu - skidanje drivera s Interneta i instalacija.

Prvo veliko iznenađenje u tom postupku bila je enormno velika instalacijska datoteka za Catalyste (140+ MB!!!), a kad je instalacije (i još jedan restart) završio nije bilo ni čudo zašto su toliko veliki - sučelje izgleda kao novi OS unutar postojećeg i ispod svega vrte se još reklame za video igre koje su baš optimizirane za Radeone... Da ponovim još jednom: reklamni banneri unutar upravljačkog panela drivera... szbunjen

Sad kad je sustav postavljen, zanimalo me koliko je folder Windowsa velik i zbilja je premašio sva moja očekivanja - 26 GB!!! Samo osnovni sustav i driveri - wou! Dobro da nemam SSD jer bi bilo šteta prostora. Ako vas zanima zašto su novi Windowsi tako veliki - ne, nije zbog HD wallpapera ili super detaljnih ikonica, već zbog tzv. winsxs foldera. Ukratko, radi se o folderu koji pravi kopije više-manje cijelog sustava (sistemskih i inih DLL-ova) kako bi se izbjegao DLL-hell koji prati Windowse od ranijih dana. Zbog toga svaki driver i svaki program koji koristi sistemske DLL-ove dobije svoju osobnu kopiju tih datoteka. Nije ni čudo stoga što instalacija drivera poveća Windowse barem 2-3 puta. U MS-u su išli ovom logikom - kako najjednostavnije riješiti problem DLL-hella? Pa diskovi su danas ogromni i prostor je vrlo jeftin, no promaklo im je da će doći SSD diskovi na kojima će svaki GB koštati kao suho zlato.

Iako Windows ima neki svoj relativno dobar antivirusni, preporučuje se ipak stavljanje nekog ozbiljnijeg antivirusnog. Odlučio sam se za, kako kažu, besplatnu Aviru. Na stranicama Avire svugdje vrište linkovi za "Pro verziju", dok je ona "besplatna" sakrivena no u Ctrl+F da se sve naći, pa i Download za "besplatnu" verziju. Skidanjem i instalacijom opet ogromnog paketa nudi mi se gumbi "Buy" or "Register". Isprva nije jasno o čem se radi, ali ubrzo sam upoznat s činjenicom da se moram registrirati na njihovim stranicama kako bih dobio "besplatnu" verziju koja će mi trajati čak godinu dana (zato sam i stavio navodnike na "besplatna"). Reklame u sučelju očito su neizbježne.

Poželio sam isprobati na tom novom gejmerskom računalu i Skyrim da vidim što to može. Za to mi je trebao neki DAEMON-Tools za mountanje ISO datoteka (gdje je pobogu "mount"?). Isto se nudi Lite i Pro verzija, s time da je DL link za Lite opet bilo teško naći. Instalacija me barem 3 puta pitala želim li instalirati i paket programa (za koje ne piše čemu služe) od njihovih partnera - nakon micanja svih kvačica i stiskanja pet puta "No" na kraju instalacije ipak sam dobio sve te programe u Start izborniku + jedan novi toolbar u svakom browseru - jupi!

I doživio sam napokon i to, nakon par sati mučenja - Skyrim na Ultra High! :D

Nakon toga, brzo sam zbrisao doma, sjeo za svoj GNU/Linux komp što mi je omogućilo da se napokon smirim bez straha da će mi se instalirati nešto što ne želim, bez reklama u svakom kutu "Lite/Free" aplikacije, bez skidanja opskurnih programa ako želim riješiti jednostavan problem, bez drivera težine stotine MB-a.... ah, čovjek nakon takvog iskustva zaista više cijeni GNU/Linux. :zvizdi
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
calisto053
Moderator

Re: Why Windows sucks?

Post Postao/la calisto053 »

4ndY je napisao/la:Nakon toga, brzo sam zbrisao doma, sjeo za svoj GNU/Linux komp što mi je omogućilo da se napokon smirim bez straha da će mi se instalirati nešto što ne želim, bez reklama u svakom kutu "Lite/Free" aplikacije, bez skidanja opskurnih programa ako želim riješiti jednostavan problem, bez drivera težine stotine MB-a.... ah, čovjek nakon takvog iskustva zaista više cijeni GNU/Linux. :zvizdi

Koji horor, užas! :facepalm
Sama gola instalacija zauzima 14,5 GB. Bivši sam maher za te stvari, sad ga jedva znam i koristit. Sve sam s guštom zaboravio!
Kad se samo sjetim da mi je od čiste instalacije, preko updatea, instalacije drajvera, potrebnih programa i sveukupnog podešavanja (a govorim o žešćem multitaskingu, odličnoj pripremi i praksiranosti) svaki put trebalo ne manje od 6 sati! :ljut
Gdje je meni život prolazio.... :facepalm
Tek tada mi se učine trivijalnima svi prigovori kako u nekoj disti dolaze predinstalirane neke manje atraktivne teme za ikone, a sve ostalofunkcionira i spremno je za rad :facepalm
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
zole052

Post Postao/la zole052 »

kao da si ispricao moju prvu instalaciju sedmice prije nekih 6 mjeseci rofl

od reklama pustih u svemu i svacemu do price kako windows 7 sami instaliraju sve drivere a od te automatske instalacije drivera nisam vidio ni "i" nego sam morao surfati po netu i za svaki komad hardvera skidati zasebne drivere... ocaj :facepalm

mogu reci da su windowsi bili instalirani sa svim driverima nakon neka 2-3 dana... svaki dan po nesto inace bi izgubio cijeli dan doslovno!
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
max360se

Post Postao/la max360se »

Naravno da Windowsi nisu pronašli sve drivere za taj hardware, pa to je novi HW, zar misliš da bi Ubuntu 9.04 ili neka druga distra iz tog vremena to pronašla.

Instalacija drivera sa CD-a, instaliraš SAMO drivere i ništa drugo.

A ovo s grafičkom rofl rofl rofl rofl , dobro si me nasmijao rofl
Za Radeonke se stavlja SAMO driver, ne i Catalyst jer on sve shebe.

Avira, besplatna, bez reganja - http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
Imaš link na početnoj stranici pod downloads. Nema potrebe za reganjem.
Ali i ne treba ti AV, dovoljan je samo firewall (recimo Zone Alarm i to besplatni) ako znaš sustav.

Naravno da besplatne verzije imaju reklame, to je zato što su besplatne.

Ja koristim UltraISO i super sam zadovoljan s njim. Ne volim Deamon Tool i Alcohol 120%

Ovo se sve (osim instalacije igre) dalo riješit unutar 2 sata.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
calisto053
Moderator

zole052 je napisao/la:od reklama pustih u svemu i svacemu do price kako windows 7 sami instaliraju sve drivere a od te automatske instalacije drivera nisam vidio ni "i" nego sam morao surfati po netu i za svaki komad hardvera skidati zasebne drivere... ocaj :facepalm
Instalirani su osnovni drajveri za veliku većinu hardvera, što je veliki pomak u odnosu na ranije verzije. Driver Manager je samo mazanje očiju i koristan je samo kod de/reinstalacije zadanih. Naravno, ništa ne uspije naći na netu pa sve moraš ručno.

zole052 je napisao/la:mogu reci da su windowsi bili instalirani sa svim driverima nakon neka 2-3 dana... svaki dan po nesto inace bi izgubio cijeli dan doslovno!
:thumbs
Samo instalacija traje 45-50 min. Sjediš, gledaš u ekran i čekaš kad ćeš na svakih 10 min stisnut "Next"
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

calisto053 je napisao/la: :thumbs
Samo instalacija traje 45-50 min. Sjediš, gledaš u ekran i čekaš kad ćeš na svakih 10 min stisnut "Next"
I onda dobije BSOD 6 puta za redom.
blacx

Post Postao/la blacx »

max360se je napisao/la:Naravno da Windowsi nisu pronašli sve drivere za taj hardware, pa to je novi HW, zar misliš da bi Ubuntu 9.04 ili neka druga distra iz tog vremena to pronašla.

Instalacija drivera sa CD-a, instaliraš SAMO drivere i ništa drugo.

A ovo s grafičkom rofl rofl rofl rofl , dobro si me nasmijao rofl
Za Radeonke se stavlja SAMO driver, ne i Catalyst jer on sve shebe.

Avira, besplatna, bez reganja - http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
Imaš link na početnoj stranici pod downloads. Nema potrebe za reganjem.
Ali i ne treba ti AV, dovoljan je samo firewall (recimo Zone Alarm i to besplatni) ako znaš sustav.

Naravno da besplatne verzije imaju reklame, to je zato što su besplatne.

Ja koristim UltraISO i super sam zadovoljan s njim. Ne volim Deamon Tool i Alcohol 120%

Ovo se sve (osim instalacije igre) dalo riješit unutar 2 sata.
Windows ne nađe drivere ni na starijim računalima/laptopima bez updatea, a taj update se kako su rekli već u prijašnjim postovima, ne može napraviti jer nema drivera za mrežne uređaje.

Catalyst je potreban ako hoćeš raditi sa više od jednog monitora ili fino namještati opcije za igranje. Za dobiti pristojnu rezoluciju na monitoru, tu je naravno dovoljan driver.

Ali da, Avira nema veze sa Windowsom i daleko je od najboljeg AV-a. Preporučujem Comodov AV od besplatnih, ako već morate koristiti Win.

Daemon tool nije potrebno komentirati jer ipak je riječ o ilegalnim radnjama...
Skyrim se može nabaviti za ispod 100 kn na akcijama, a ako cijenite umjetnički rad i modeliranje to i nije prevelika cijena.
A ako baš ne želiš platiti, to je već više posla :D

Ovo ljeto sam radio u servisu i prosječno vrijeme instalacije Win 7 na današnjim mašinama (min. dvojezgreni, 2 GB RAM-a) traje od 2 do 6 sati (sa svim updateima, osnovnim programima i instalacijom drivera).
Naravno, ne računajući eventualne dodatne probleme.
Minimalna funkcionalnost:
Gnu/Linux 30 min
Windows 7 2 sata

Linux vs Windows 1:0 sopak
calisto053
Moderator

Lutherus je napisao/la:
calisto053 je napisao/la: :thumbs
I onda dobije BSOD 6 puta za redom.

rofl

Ovo je odlična tema, hvala 4ndY što si svoje iskustvo i zapažanja podijelio s nama! :thumbs
Ovo se može pretvorit u gađenje penđera i sipanje frustracija kojih svi imamo, ali se upravo u ovoj temi najbolje vidi kako smo mi inux korisnici postali razmaženi.
Dobijemo 100% složenu i upotrebljivu distru, samo treba uštekat live USB/CD da počnemo s radom. 90% hardvera radi od prve bez problema (za ostatak sam povuče drajvere :sokiran ), imamo ponuđene samo probrane i najbolje programe, ako nešto i nedostaje samo pokreneš Synaptic ili narediš "apt-get", nema reklama, nema spama, nikakav trial, sve glatko! Čak ne trebaš ni podešavat, odmah kreni s radom!
Opet se žalimo ako instalacija traje 15 min, ako zauzme 6 GB, ako troši više od 350 mb RAM-a, ako je prevelik update, ako iso datoteka ima više od 700 mb i sl. TO SU PI*ARIJE!
Postoje puno važniji problemi kojima se trebamo bavit
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Zanimljivo je da mi instalacija windowsa i i njegovo upogonjavanje i dovođenje u uporabljivu razinu oduzima zapravo previše vremena. I još uvijek ne radi kako valja.
max360se

Post Postao/la max360se »

Ako imaš CD, zašto trošiti bandwith, ugl. da je instalirao samo +driver za mrežnu i ostalo potražio u updateim ne bi mu puno pomoglo, ali ne bi ni Ubuntuu 9.04. To su OS-oi tih godišta.

Windowse se nikad ne update-a, osim eventualno drivere.

Gotovo nikad mi instalacija Win 7 ne traje duže od 2 sata. U pravilu na mašinama na kojima si naveo sama instalacija traje cca. 30-40 minuta ako je sve, podešavanje još 5-10 nakon instalacije, ugl. 5 ako imaš pravi toolkit, i instalacija nekakvih osnovnih aplikacija još 10-tak minuta ako staviš LO, a ne MS Office.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Odgovori