*BSD vs GNU/Linux

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shicy
Spol: M

*BSD vs GNU/Linux

Post Postao/la shicy »

Dakle, zanimaju me razlike između, recimo FreeBSD-a i "standardne" GNU/Linux distribucije ali ne zanima me kernel niti licence. Zanima me korištenje...updatei, upgradei...ukratko, svakodnevno korištenje.
Ako ima neki *BSD-ovac, bio bi zahvalan na informacijama ;)
4ndY
Moderator
Kontakt:

Re: *BSD vs GNU/Linux

Post Postao/la 4ndY »

Što se tiče desktopa - nemam iskustva - kratko sam isprobavao i mogu samo uzviknuti: "Nema drivera!" (čitaj: situacija s driverima još je lošija nego na GNU/Linuxu prije 5-6 godina).
Što se tiče servera - tu ne vidim u svakodnevnoj upotrebi neku veliku razliku - ima zgodnih fora (jails, ports, i taj slavni ZFS, ode čega s ovim posljednjim nemam iskustva), ali sve se svodi na upravljanje sa servisima (Apache, BIND, postfix...) koji su zapravo isti na UNIX platformama.

Mislim i da puno ovisi s kojom GNU/Linux distrom uspoređuješ koju BSD distru jer nekih suštinskih razlika nema, iako se BSD-ovci prave veći frajeri valjda jer ih manje ima :-D
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shicy

Post Postao/la shicy »

recimo:
FreeBSD vs Debian, CentOS
PC-BSD (GhostBSD) vs openSUSE, Mint, Fedora
max360se

Post Postao/la max360se »

PC-BSD ti je za workstation, nesto kao CentOS.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

mislim da centosa ima daleko vise servera nego workstationa..

nebitno, touch&feel bsd-a je negdje izmedju gentooa i archa, moras uloziti nesto truda, s tim da ces za desktop kantu vjerojatno uvijek biti sretniji sa linuxom, najvise zbog onog sto je 4ndy vec rekao, a to je da nema drivera, prvenstveno za wireless.

ali gle, nista ne kosta pokusati..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
shicy

Post Postao/la shicy »

Hvala na informacijama, nadam se da će i nekome drugome biti od koristi ;)
Simpa

Post Postao/la Simpa »

Na svom laptopu paralelno vrtim FreeBSD 8.2 i Debian Wheezy testing, dakle kao desktop sustave, pa evo pokušat ću u par riječi sumirati svoja iskustva.

Prva razlika između FreeBSD (pa i ostalih BSD-ova) i Linuxa odnosi se na način na koji gledaju diskove. Razlika je prije svega terminološka, pa tako na primjer particija u BSD i particija u Linuxu ne označavaju istu stvar. Druga bitna razlika je ta da je FreeBSD moguće instalirati samo na primarnu particiju, dok je Linux tu daleko fleksibilniji. FreeBSD koristi svoj filesistem - UFS2, ali može koristiti i NTFS, ext2,3,4... ipak, s tim se treba pozabaviti i obaviti dodatne instalacije i podešavanja. Na primjer, ext4 nije podržan, ali mu je iz FreeBSD-a moguće pristupiti kao ext2 (bez journalinga). S druge strane Debian može čitati UFS2 po defaultu, ali za mogućnost write pristupa je potrebno rekompajlirati kernel.

Instalacija FreeBSD-a je vrlo slična instalaciji Archa, text installer i onda konfiguracijski fajlovi. I tu sličnosti ne prestaju, jer je FreeBSD dokumentacijski zbilja jak, baš kao i Arch. Na http://www.freebsd.org se mogu naći kompletne i iscrpne upute za instalaciju i tu ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Što se tiče drivera, nisam imao nekih većih problema, radi mi grafička, zvuk, wireless, ali treba biti realan - FreeBSD nema takvu podršku za hardware kakvu ima Linux i tu je nešto slabiji. Na FreeBSD stranici postoji hardware compatibility lista pa se tamo može provjeriti da li je neki komad hardverije podržan ili ne.

FreeBSD ima dva osnovna načina instalacije softvera: preko paketa (binarni) ili preko portova (source). Preporučujem portove jer je izbor veći i svježiji, iako ne baš up to date kao na Linuxu. Postoji i Linux compatibility sloj preko kojega je moguće pokrenuti Linux software, a ako se FreeBSD troši kao desktop onda je to i obavezno. Flash plugin za browsere, na primjer, radi preko Linux compatibility layera. E sad, ta priča nije skroz bez problema, na primjer nisam uspio instalirati oracle client i povezati ga s Pythonom, ali s druge strane dosta linux softwera radi bez problema.

Ono što mene osobno oduševljava kod FreeBSD-a je činjenica da je organizacijski strogo podijeljen u dva dijela: base system i userland. Ta činjenica bitno pridonosi stabilnosti cijelog sustava, a isto tako omogućuje da se bez problema obrišu svi naknadno instalirani paketi i sustav dovede u nulto stanje. FreeBSD je upravo fenomenalno stabilan i nisam ga uspio skršiti niti jednom u godinu i pol dana intenzivnog korištenja, probavanja, reinstaliranja paketa, updateova i općenito zlostavljanja svake vrste. I još uvijek imam na laptopu podignutu onu prvu instalaciju koja radi bez greške. ::bravo

Osobno me beskrajno živcira licenčna svađa između BSD i GNU zajednica, pa tako postoji želja da se GCC potpuno izbaci iz upotrebe i zamijeni sa LLVM/Clangom u slijedećoj verziji FreeBSD-a, ali tako to valjda mora biti. :facepalm

Na kraju, preporučio bih ljubiteljima slobodnih OS-ova (kao i onima koji će to tek postati), da instaliraju FreeBSD i vide da li im se sviđa. Osjećaj je drugačiji od Linuxa (vrag leži u detaljima). Pri tome, naravno, ne želim reći da je jedan ili drugi bolji - oba kvalitetno obavljaju posao i gušt ih je koristiti.

Ipak, moćna je to fora imati OS koji vuče direktno porijeklo od oriđiđi Unixa sa PDP-11 strojeva kraj kojih cupkaju mlađahni Ken Thompson i Dennis Ritchie. :ljubav
shicy

Post Postao/la shicy »

e, ovo se zove info ::bravo
blacx

Post Postao/la blacx »

Shicy je napisao/la:e, ovo se zove info ::bravo
::bravo
@Simpa Jako poučno i zanimljivo :thumbs
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

Simpa je napisao/la: Osobno me beskrajno živcira licenčna svađa između BSD i GNU zajednica, pa tako postoji želja da se GCC potpuno izbaci iz upotrebe i zamijeni sa LLVM/Clangom u slijedećoj verziji FreeBSD-a, ali tako to valjda mora biti. :facepalm
ta svadja nije vise ni tolko Linux vs BSD, postoji tendencija i medju clanovima Linux zajednice da se ucini isto buduci je Clang navodno bolji komad sofwarea.

koji DE koristis?
koju graficku imas?
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Odgovori