Sada je: 08 pro 2019, 17:36.
Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Imam pc amd 4400 ( AM2 )....2 giga rama (DDR2) i ATI HD 3600 video karticu. Imao sam instaliran Ubuntu 10.04 i želim 12.04. Ali neće se ništa butati sa CD-a /USB-a ?Samo pokaže što ima u opcijama i kada odaberem (npr. da se instalira ili da ga podigne u live modu)....samo blinka i stoji.

lspci -nnk | grep -iA3 vga
punoime@punoime-desktop:~$ lspci -nnk | grep -iA3 vga
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3600 Series [1002:9598]
Kernel driver in use: fglrx_pci
Kernel modules: fglrx, radeon
01:00.1 Audio device [0403]: ATI Technologies Inc RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series] [1002:aa20]
punoime@punoime-desktop:~$ 


Netko mi je napisao da bi trebao flešati bios...ali...kupio neki dan novi PC ( za sina)...najnovija ploča,proc,grafika...isto sve ATI/AMD...nema šanse da se instalira bilo što novije od 10.04....Na starom laptopu sa Intel konfiguracijom sve se instalira i leti kao ludo. Gledao po stranim forumima sve nekakva kvazi objašnjenja. Ništa nisam uspio napraviti.

Sve sam (prije par godina) normalno instalirao do 10.04. Nakon te , počevši od 10.10 jednostavno neće.Probao sa dvadesetak dvd-ova i usb stikova..jednostavno ne želi.Kada sam neki dan 10.04 nadogradio sa 12.04 ( upgrade distribucije sa Update Menagerom ) sve je radilo kao zvijer...ali ne želi butati sa DVD-a ili usb-a. 10.04. ili 8.10....diže bez problema. Gledao sam na forumima ima ona opcija sa F6...pa se upiše acpi=off i enter. Nakon toga mi pokrene na par sekundi i zaglavinja... Može mala pomoć kako te novije distre da podignem na ovoj mojoj kanti.Hvala !
Avatar
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2009, 00:19
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Mint 13 XFCE
acpi=off nomodeset

Ali to ti Canonical ne želi riješiti, probaj openSUSE ili LMDE
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.

Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Avatar
Postovi: 6781
Postovi: 6781
Pridružen/a: 06 lis 2011, 01:29
Lokacija: ~$
Podijelio/la zahvalu: 145 puta
Primio/la zahvalu: 58 puta
Spol: M
OS: Ovisi za sta
LMDE Mate bi ti trebao proći, imao sam sličan (isti ako stane nakon odabira instalacija/live) problem kad sam na poslu prije nekih dva tjedna morao doći do podataka koji su bili spremljeni pod drugim korisnikom; Ubuntu 12.04 i 12.10, Sabayon, Knoppix, Linux Mint Mate i Xfce 13 i 14 nisu prolazili (to mi je bilo pri ruci) da bi na kraju LMDE Mate prošao bez problema, konfiguracija je izgrađena oko Gigabyitove FM1 MBO i A8 CPU.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10297
Site Admin
Postovi: 10297
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 573 puta
Primio/la zahvalu: 753 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
Uspio nekako instalirati Mint xfce 13 ( Ubuntu) pomoću one acpi=off. Međutim..komp se ne želi sam ugasiti...a kada se podiže moram uvijek ručno upisivati tu komandu u boot meniju. Probao i LMDE...ista stvar. OpenSuse još nisam. Mislim da baš zbog ovakvih pi3darija ljudi i odlaze sa Linuxa. Mislio sam da su se ovakve stvari riješile prije 10 godina. Gledam i na stranim forumima masa ovakvih 3ayebancija. Ili smo baš prisiljeni koristiti samo Intelove proizvode. Na njima sve radi. :D Sit sam više i AMD-a i svega. Neki dan sam riknuo masu love za novi stroj ...pa čak niti na njega ne mogu niti jedan Linux normalno instalirati osim 10.04. Fak ! Nema mi druge..na laptopu linux a na "velikom" Windowsi...i gotovo ! Nema druge.
Avatar
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2009, 00:19
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Mint 13 XFCE
Zato ti i jesam preporučio openSUSE jer Ubuntu i Mint su ista distra samo je kod Minta nešto ispravljeno i promijenjen GUI, LMDE je Mint baziran na Debianu, a openSUSE je distra za sebe i prava profi distra.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.

Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Avatar
Postovi: 6781
Postovi: 6781
Pridružen/a: 06 lis 2011, 01:29
Lokacija: ~$
Podijelio/la zahvalu: 145 puta
Primio/la zahvalu: 58 puta
Spol: M
OS: Ovisi za sta
A čudesni
Kod: Označi sve
nomodeset
?
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Avatar
Moderator
Postovi: 1779
Moderator
Postovi: 1779
Pridružen/a: 10 ruj 2010, 11:20
Podijelio/la zahvalu: 9 puta
Primio/la zahvalu: 92 puta
Spol: M
OS: openSUSE Factory KDE
Ako staviš acpi=off u boot parametar, jasno da se komp/laptop nece sam gasit. ;)
Inače, boot parametar koji ti radi možeš upisat u grub.cfg, tako da ne moraš svaki put iznova to upisivat.
Pokušaj sa nomodeset što ti je sumski naveo. ;)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6247
Moderator
Postovi: 6247
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 266 puta
Primio/la zahvalu: 323 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
Cooleech je napisao/la:Ako staviš acpi=off u boot parametar, jasno da se komp/laptop nece sam gasit. ;)
Inače, boot parametar koji ti radi možeš upisat u grub.cfg, tako da ne moraš svaki put iznova to upisivat.
Pokušaj sa nomodeset što ti je sumski naveo. ;)

čć hrvatska slova su to :)
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware :lulz
Avatar
Postovi: 4464
Postovi: 4464
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 07:04
Lokacija: Kastav-Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 52 puta
Primio/la zahvalu: 56 puta
Spol: M
OS: Mint Cinamon
Sve sam ja to tako i napravio...Ali ? jednostavno ova moja ploča/čipset/grafika...što li ....ne želi da radi kako treba i Bog ! Na starijem kompu koji je iz vremena 2007. ( isto sve AMD/ATI)...radi sasvim normalno. Na novom koji sam kupio neki dan (isto ATI/AMD) nema teorije. Vjerojatno postoji nekako rješenje, ali mi nije jasno da na najnovijoj konfiguraciji sa najnovijom distrom se ne želi butati. Takve me stvari zaista izluđuju i nemam više niti vremena-niti živaca da po cijele dane tražim nekakva rješenja za nešto što je trebalo biti ispravljeno prije 100 godina. Na moju kantu sam bubnio Windowse i koristim ga za igre..a na laptopu ostaje LInux. I znam da više nikada u životu ne kupujem ništa što nije Intel. Točka ! :mrgreen: Hvala svima na pomoći.
Avatar
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2009, 00:19
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Mint 13 XFCE
Ja sam došao do zaključka da je bolje prvo guglati, pa tek onda kupovati, nikako ne obratno :)

Što se tiče boot parametara, ima ih hrpetina. Dok mi je laptop bio nov morao sam koristiti neku kombinaciju boot parametara jer je isto bilo problema. Poslije se to riješilo i dodatni parametri mi više nisu potrebni. Radi se o tome da acpi=off isključi kompletan acpi, pa je normalno da ti ništa od njegovih funkcija neće raditi, kako je Cooleech rekao. Međutim, često je dovoljno pronaći jednu ili više problematičnih funkcija i njih isključiti.

Ovdje imaš neke smjernice i pojašnjenja zašto dolazi do problema:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1613132
https://wiki.archlinux.org/index.php/Acpi
https://wiki.archlinux.org/index.php/DSDT

Inače, nije ništa neobično da Linux s najnovijim hardverom ne radi dobro, pa treba pričekati dok čiko Linus i ekipa nakucaju podršku. Ponekad problem riješi neki hacker entuzijast sa strane. Najveći problem je u proizvođaču takvog hardvera.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.