[RIJEŠENO] Kako napraviti particije na Linuxu?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Kako napraviti particije na Linuxu?
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
Ima negdje na forumu (slikovnica) među mojim postovima gdje sam nekome drugom postao na isto pitanje, ali nemam sad vremena kopati pa probaj sam malo potražiti..Cijad je napisao/la:A da li bi neko mogao samo da uslika taj dio sa pravljenjem particija, cisto da budem siguran, bio bih mu mnogo zahvalan ? ( ili ako ima neki video tut. na kojem se to vidi )
Unaprijed hvalaa
Instaliran Linux konacno, sa tri particije root, home i swap. Hvala svima jos jednom na pomoci, stvarno ste mi puno pomogli 
Imao bih jos jedno pitanje, jel ima nesto sto mi savjetujete da instaliram odmah na pocetku (ono kao sto je na win bilo office, anitvirus i tako to) i kakva je situacija sa antivirusima na linuxu da li trebam instalirati neki, sta je vasa preporuka?
Jos jednom hvalaaaaaaaa
Imao bih jos jedno pitanje, jel ima nesto sto mi savjetujete da instaliram odmah na pocetku (ono kao sto je na win bilo office, anitvirus i tako to) i kakva je situacija sa antivirusima na linuxu da li trebam instalirati neki, sta je vasa preporuka?
Jos jednom hvalaaaaaaaa
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Anti..šta? Šta je to virus?Cijad je napisao/la:kakva je situacija sa antivirusima na linuxu da li trebam instalirati neki, sta je vasa preporuka?
Ne trebaš ga, ali ako baš hoćeš, instaliraj si ClamAV.
Zadnja izmjena: Cooleech, dana/u 23 srp 2014, 18:45, ukupno mijenjano 1 put.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Većina distribucija već sadrži u sebi office programe. Kad instalacija završi, reci što si točno instalirao. Gotovo svaka distribucija ima web preglednik, preglednik slika i filmova, e-mail client, file manager, player za muziku i uglavnom sve što ti treba za normalan rad. Ako ti nešto nedostaje, lako naknadno instaliraš. Ovisi o tvojim potrebama što ćeš koristiti od široke lepeze programa.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
A koje olaksanje sto se tice virusa
. Da vas pitam, koji je fazon sa ovim terminalom, citao sam da ima dosta nekih recimo "fazona", sudo ... ?
Pa ako bi neko mogao malo da me uputi
Pa ako bi neko mogao malo da me uputi
The Linux Command Line knjiga. uživaj.
- Cooleech
- Moderator
Za početak, ostavi terminal. Neće ti trebati. Kasnije se možeš polako učiti naredbama i uvidjeti koliko je doista moćan. Neke naredbe su iste kao i u command promptu na window$ima, a neke su specifične za linux/unix sustave.
Uvijek možeš skinut PDF poput ovog što ti je shicy linkao ili Linux Commands Cheat Sheet, ali kao početniku ti to još ne treba. Inače, za svaku naredbu možeš ukucati man kako bi dobio upute kako je koristiti (npr. man ls ili man ssh).
Uvijek možeš skinut PDF poput ovog što ti je shicy linkao ili Linux Commands Cheat Sheet, ali kao početniku ti to još ne treba. Inače, za svaku naredbu možeš ukucati man kako bi dobio upute kako je koristiti (npr. man ls ili man ssh).
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Terminal je najjači alat u Linuxu. Predlažem ti da skineš knjigu: The Linux Command Line http://linuxcommand.org/tlcl.php i nakon par prvih stranica dobit ćeš odgovor na sva tvoja pitanja.
EDIT: ovo nije offtopic jer u terminalu možeš i particionirati disk. Ipak, prije ozbiljnijih zahvata, dobro prouči neke osnovne naredbe kako ne bi napravio neku štetu.
EDIT: ovo nije offtopic jer u terminalu možeš i particionirati disk. Ipak, prije ozbiljnijih zahvata, dobro prouči neke osnovne naredbe kako ne bi napravio neku štetu.
Moj pogled na sve to.