Xubuntu problem s ati grafikom
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
- Spol: M
Xubuntu problem s ati grafikom
Imam problem na xubuntu-u kojeg sam instalirao na laptop prije par mjeseci al ga jedno vrijeme koristio, pa sam sad opet poceo...
Sjecam se da sam instalirao envyNG da mi slozi grafiku i sve je bilo super, al sam poslije toga u Hardware drivers isao stavljat kvacicu na mjestu gdje nije bila (pokraj drivera za graficku), iako je do onda sve radilo. Kad sam stavio tu kvacicu i restartao laptop samo problemi, nije dobro ak je tu kvacica, nije dobro ak je. Jednom javlja probleme s grafikom, jednom je mala rezolucija...
I sad mi je ok rezolucija, al je ne mogu mijenjati (nudi se samo jedna), al su neke aplikacije ko zamagljene i ne rade bas, pogledajte sliku terminala...
Takav mi je jos i System monitor...
Pomozite, vec sam ocajan...
Sjecam se da sam instalirao envyNG da mi slozi grafiku i sve je bilo super, al sam poslije toga u Hardware drivers isao stavljat kvacicu na mjestu gdje nije bila (pokraj drivera za graficku), iako je do onda sve radilo. Kad sam stavio tu kvacicu i restartao laptop samo problemi, nije dobro ak je tu kvacica, nije dobro ak je. Jednom javlja probleme s grafikom, jednom je mala rezolucija...
I sad mi je ok rezolucija, al je ne mogu mijenjati (nudi se samo jedna), al su neke aplikacije ko zamagljene i ne rade bas, pogledajte sliku terminala...
Takav mi je jos i System monitor...
Pomozite, vec sam ocajan...
Re: Xubuntu problem s ati grafikom
ATI je poznat po tome da ne radi dobro na Ubuntu-u.
Probaj druge distribucije, a vidjeći da koristiš XFCE, probaj, možda je do sučelja, Puppy distribuciju koja je isto manje zahtjevna.
Probaj druge distribucije, a vidjeći da koristiš XFCE, probaj, možda je do sučelja, Puppy distribuciju koja je isto manje zahtjevna.
- DoDo
EnvyNG je poznat po tome da radi gluposti na ubuntu. Probaj ga izbjegavati. Instaliraj drivere iz repozitorija, ili ako već inzistiraš na najnovijima, postupi prema uputama sa http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu
Rezoluciju možeš mijenjati samo iz ATi Catalyst-a (ne preko ubuntuovog managera), a rezoluciju GDM login screen-a možeš promijeniti JEDINO TAKO da ju ručno ukucaš u /etc/X11/xorg.conf
Koju ATi karticu koristiš? Ukoliko je R500 generacija ili starija i nemaš potrebu za intenzivnom i naprednom 3D grafikom nego želiš samo dobar video i compiz efekte, probaj koristiti open source radeon driver...
Rezoluciju možeš mijenjati samo iz ATi Catalyst-a (ne preko ubuntuovog managera), a rezoluciju GDM login screen-a možeš promijeniti JEDINO TAKO da ju ručno ukucaš u /etc/X11/xorg.conf
Koju ATi karticu koristiš? Ukoliko je R500 generacija ili starija i nemaš potrebu za intenzivnom i naprednom 3D grafikom nego želiš samo dobar video i compiz efekte, probaj koristiti open source radeon driver...

I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
-
Xubuntu mi je instaliran na laptopu gdje imam integriranu grafiku - ATI Radeon Xpress 200M (RS480M)
Ok, skuzio sam da nije bila dobra ideja taj envy, ali kako sad to sve mogu vratiti na ono kak je bilo na pocetku ?
Ok, skuzio sam da nije bila dobra ideja taj envy, ali kako sad to sve mogu vratiti na ono kak je bilo na pocetku ?
- DoDo
Ako se ne varam, to bi bila R400 generacija (no nemoj me držati za riječ).blanchard je napisao/la:Xubuntu mi je instaliran na laptopu gdje imam integriranu grafiku - ATI Radeon Xpress 200M (RS480M)
No, otvori synaptic, pobriši sve kaj ima "fglrx" u svom imenu, zatim restartaj računalo. Ukoliko iz nekog razloga ne dobiš grafičko sučelje (zna se desit

EDIT: Samo da napomenem - od Catalyst-a 9.4 AMD/ATi službeno više ne podržavaju kartice generacije R500 i starije - tako da catalyst driver s tim karticama neće raditi na novim verzijama linux distribucija (tu mislim na one koje dolaze sa XServerom 1.6 - fedora 11, ubuntu 9.04, ...). Tada preostaje FOSS driver kao jedina alternativa.

-
Ok, puno hvala, pokusat cu pa vam javim kak je proslo....
-
U synapticu nema kvacice pokraj nicega sto ima "fglrx" u svojem imenu
A konzola mi i dalje ne radi, da pokusam ove naredbe utipkati u recovery mode-u ili ?

A konzola mi i dalje ne radi, da pokusam ove naredbe utipkati u recovery mode-u ili ?
- DoDo
?!?blanchard je napisao/la:U synapticu nema kvacice pokraj nicega sto ima "fglrx" u svojem imenu![]()
Očito je envy nešto gadno zbrljao. Ajd ti probaj prvo preko envyja obrisati ati driver (ako dozvoli - ako ne ne), zatim obriši envy, pa onda restartaj, pa onda u terminal upiši "sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg" pa restartaj ponovo, pa da vidimo kud će te to dovesti...
EDIT: pod konzolom ne mislim nužno na gnome-terminal (xterm, konsole ili kaj već), pogotovo ak su ti slova tamo mutna. Pritisni ctrl+alt+f1 i došel buš u tty1 konzolu, pa probaj od tamo.
EDIT 2: ak ni jedno iz EDIT 1 ne prođe, probaj iz recovery console-a

-
Mislim da sam jos davno izbrisao ati driver iz envy-a, a sad sam maknuo envy...
A ni u Hardware drivers nema kvacice
A konzola mi ne radi, izgleda cudno ko na slici i ne reagira kad upisujem nesto
EDIT: ne znam jel to vazno, al cini mi se da samo gnome aplikacija ne rade, tj terminal (koji je gnome ak se ne varam) i system monitor (na kojem je slika od gnome-a, pa je valjda i on gnome)
ok, pokusat cu sad ovo s konzolom...
A ni u Hardware drivers nema kvacice
A konzola mi ne radi, izgleda cudno ko na slici i ne reagira kad upisujem nesto
EDIT: ne znam jel to vazno, al cini mi se da samo gnome aplikacija ne rade, tj terminal (koji je gnome ak se ne varam) i system monitor (na kojem je slika od gnome-a, pa je valjda i on gnome)
ok, pokusat cu sad ovo s konzolom...
- DoDo
Eh, onda probaj iz recovery console...