Sada je: 17 ruj 2019, 10:03.
Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Dakle ovako, na zeninom desktopu se desava problem da se smrzne svakih nekih pola sata... Do sad mi je jedino rjesenje bilo rebootat ga... Stos je u tome da je kompletan freeze tako da mi ne lovi nista sa tipkovnice tipa ctrl+alt+backspace da killam x server ni ctrl+alt+f1 da dignem terminal... Zapravo ne radi nista! Ima ko kakvo rjesenje mozda? Neznam vise sta da probam....
Zadnja izmjena: Yeti; 29 lis 2012, 12:51; ukupno mijenjano 2 put/a.
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
Avatar
Postovi: 1255
Postovi: 1255
Pridružen/a: 25 stu 2010, 15:19
Podijelio/la zahvalu: 28 puta
Primio/la zahvalu: 59 puta
Spol: M
OS: Fedora
Yeti je napisao/la:Dakle ovako, na zeninom desktopu se desava problem da se smrzne svakih nekih pola sata... Do sad mi je jedino rjesenje bilo rebootat ga... Stos je u tome da je kompletan freeze tako da mi ne lovi nista sa tipkovnice tipa ctrl+alt+backspace da killam x server ni ctrl+alt+f1 da dignem terminal... Zapravo ne radi nista! Ima ko kakvo rjesenje mozda? Neznam vise sta da probam....

kad ti se pocelo desavati? si updateo kernel mozda? ako jesi pokreni sa starim
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9934
Postovi: 9934
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Split
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 71 puta
Spol: M
OS: KDE Neon
zole052 je napisao/la:kad ti se pocelo desavati? si updateo kernel mozda? ako jesi pokreni sa starim


Prije par dana... NIje updejtan kernel i napravljena je friska instalacija danas jer je ona prije bila dosta skrsena vec, pa sam mislio da je zbog toga... A sad se i na novoj ista stvar dogada...
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
Avatar
Postovi: 1255
Postovi: 1255
Pridružen/a: 25 stu 2010, 15:19
Podijelio/la zahvalu: 28 puta
Primio/la zahvalu: 59 puta
Spol: M
OS: Fedora
Koja je konfiguracija hardvera u pitanju.

Grafička me zanima osobito.

Osobno sam imao slučaj smrzavanja,
zbog grafike, naime koristio sam oncpu grafičku sa i7 proca i random, freeze,
kod kompajliranja, surfanja i tako, ali stvarno posve random, nekad nakon par sati nekad odmah.

Sumnjao sam na memoriju pa sam ostavio prime95 preko noći,
međutim na moje iznenađenje je radio bez greške ujutro.

Uglavnom, to make a long story short,
Intel HD4000 oncpu vga na i7 cpu i kernel verzija 3.2 = freeze.
Neki bug, može se proguglati.
Od kernela 3.5 na dalje je to otklonjeno.

Taj period freezanja sam prolazio baš kad sam radio LFS, tako da i was very pissed at the time sbatine

But in the end i found the problem and finished my LFS build, so it was a happy end :mrgreen:

Ako sumnjaš na hardver, pokreni prime95 i ostavi ga preko noći.

Koristio sam tada i još koristim Mint13x64Cinnamon.
To all you "rvacki pravopis" haters, we're gona blow your planet up
we got death star(death star)
and you know that we got it(death star)

Darth Spellingius :D
Avatar
Postovi: 125
Postovi: 125
Pridružen/a: 03 ožu 2011, 18:18
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: mint14Cina/Centos6
Meni to miriše na grafiku jer sam imao sličan problem (Mint 9) - ako je stariji hardver to je lako moguće. Mint mi se smrzavao svaki put kod paljenja screensavera. Gnome-screensaver je previše opterećivao grafulju, pa sam ga maknuo i stavio xscreensaver. Imaš li aktivirane sve drajvere?

EDIT: tomog me upravo pretekao! ;)
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet
Yeti je napisao/la:
zole052 je napisao/la:kad ti se pocelo desavati? si updateo kernel mozda? ako jesi pokreni sa starim


Prije par dana... NIje updejtan kernel i napravljena je friska instalacija danas jer je ona prije bila dosta skrsena vec, pa sam mislio da je zbog toga... A sad se i na novoj ista stvar dogada...

jel se na onoj prije instalaciji desavala ista stvar od pocetka ili tek kasnije? hm... ako je smrdi na hardware...

ja bi probao onda updateati kernel... otvoris onaj mintov update manager i u opcijama ukljucis sve levele da se updateaju, cini mi se da ih ima 5 pa napravis update... tako ce ti povuci sve zive updateove od x-a do kernela...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9934
Postovi: 9934
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Split
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 71 puta
Spol: M
OS: KDE Neon
tomog999 je napisao/la:Koja je konfiguracija hardvera u pitanju.


Kod: Označi sve
jelena@jelena ~ $ uname -a
Linux jelena 3.2.0-23-generic #36-Ubuntu SMP Tue Apr 10 20:41:14 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux
jelena@jelena ~ $

Kod: Označi sve
jelena@jelena ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Host Bridge
00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Host Bridge
00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Host Bridge
00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Host Bridge
00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Host Bridge
00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
00:0f.0 RAID bus controller: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:10.0 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.1 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.2 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.3 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.4 USB controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 78)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV350 AS [Radeon 9550]
01:00.1 Display controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV350 AS [Radeon 9550] (Secondary)
jelena@jelena ~ $


calisto053 je napisao/la:Meni to miriše na grafiku jer sam imao sličan problem (Mint 9) - ako je stariji hardver to je lako moguće. Mint mi se smrzavao svaki put kod paljenja screensavera. Gnome-screensaver je previše opterećivao grafulju, pa sam ga maknuo i stavio xscreensaver. Imaš li aktivirane sve drajvere?


Sumnjao sam na screensaver pa sam ga iskljucio il power managment i tamo sam disejblao sva iskljucivanja monitora i sve to... Al problem je i dalje bio prisutan! Nisam aktivirao nikakve drivere, sve je defaultno..

zole052 je napisao/la:jel se na onoj prije instalaciji desavala ista stvar od pocetka ili tek kasnije? hm... ako je smrdi na hardware...
ja bi probao onda updateati kernel... otvoris onaj mintov update manager i u opcijama ukljucis sve levele da se updateaju, cini mi se da ih ima 5 pa napravis update... tako ce ti povuci sve zive updateove od x-a do kernela...


A nisam ziher kad se pocelo dogadat jer mi je tek nedavno rekla kad je pop***ila jer nije mogla radit normalno... Ugl. rekla je da je bilo i prije samo ne toliko cesto...


Ugl. sumnjao sam i ja na hardware pa sam i to provjerio (spojevi i to), mislio sam mozda prgrijavanje posto smo poceli grijat al nije ni to (skinute oplate cijelo vrijeme, stavljen jedan ventilator i promjenjena termalna paste na procu)
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
Avatar
Postovi: 1255
Postovi: 1255
Pridružen/a: 25 stu 2010, 15:19
Podijelio/la zahvalu: 28 puta
Primio/la zahvalu: 59 puta
Spol: M
OS: Fedora
Da nisu efekti? Probaj ih isključit/deinstalirat compiz.
Kakvo ti je opterećenje procesora? Ima jedan servis - provjeri si u System Monitoru koji guta strašno puno procesora i RAM-a. Povezan je s Flashom (reprodukcija bannera i sl.), no mogu se sad sjetit imena. Meni četverojezgreni procesor (AMD A6) počne divljat kad se to pokrene, tako da ga isključujem svaki put
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet
calisto053 je napisao/la:Da nisu efekti? Probaj ih isključit/deinstalirat compiz.
Kakvo ti je opterećenje procesora? Ima jedan servis - provjeri si u System Monitoru koji guta strašno puno procesora i RAM-a. Povezan je s Flashom (reprodukcija bannera i sl.), no mogu se sad sjetit imena. Meni četverojezgreni procesor (AMD A6) počne divljat kad se to pokrene, tako da ga isključujem svaki put


Efekti su iskljuceni jer nije nesto extra komp pa bez njih to ide malo brze... A sad kad pogledam procese (htop) fakat proc mi je skoro cijelo vrijeme preko 80% i memorije preko 70% samo firefox sa youtube tabom koji svira!

a guta ga proces
Kod: Označi sve
plugin-container /opt/mint-flashplugin-11/libflashplayer.so -greomni usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so...


znaci do flasha je ocito... kaj napravit s tim? Da ga disejblam trajno?
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
Avatar
Postovi: 1255
Postovi: 1255
Pridružen/a: 25 stu 2010, 15:19
Podijelio/la zahvalu: 28 puta
Primio/la zahvalu: 59 puta
Spol: M
OS: Fedora
Yeti je napisao/la:Efekti su iskljuceni jer nije nesto extra komp pa bez njih to ide malo brze... A sad kad pogledam procese (htop) fakat proc mi je skoro cijelo vrijeme preko 80% i memorije preko 70% samo firefox sa youtube tabom koji svira!

a guta ga proces
Kod: Označi sve
plugin-container /opt/mint-flashplugin-11/libflashplayer.so -greomni usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so...


znaci do flasha je ocito... kaj napravit s tim? Da ga disejblam trajno?



Tako je, plugin-container! :facepalm
Pokušaj to sredit GPU akceleracijom Flasha:
viewtopic.php?f=29&t=5274&hilit=flash+akceleracija

Možeš deinstalirat Flash, ali kako će ti onda izgledat surfanje netom...
Nisi napisao koji Mint koristiš i koliko imaš RAM-a/procesor. Možda bi ti Xfce bio bolji izbor?
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.