http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... perf&num=1Fedora 11 was released earlier this week so we have set out to see how its desktop performance compares to that of Ubuntu 9.04, which was released back in April. Using the Phoronix Test Suite we compared these two leading Linux distributions in tasks like code compilation, Apache web server performance, audio/video encoding, multi-processing, ray-tracing, computational biology, various disk tasks, graphics manipulation, encryption, chess AI, image conversion, database, and other tests.
Fedora vs Ubuntu
Moderator/ica: Moderatori/ce
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Fedora vs Ubuntu
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Re: Fedora vs Ubuntu
Malo je čudan Apache test... no za detalje proučite komentare pametnijih od mene:
http://www.mail-archive.com/fedora-deve ... 02172.html
http://www.mail-archive.com/fedora-deve ... 02172.html
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Malo su mi blesavi ti testovi... kad su to zapravo samo testovi različitih verzija paketa. Što se može vidjeti iz testova -
- gdje Ubuntu i Fedora koriste iste pakete su rezultati unutar statističke greške (makar je ovi na Phoronixu ne prikazuju - što zapravo ni nitko drugi ne radi - časopisi, jer je to jako, jako bitan podatak za išta uspoređivati)
- gdje Ubuntu i Fedora koriste različite pakete (ponajprije kernela i filesystema) - rezultati su različiti, očito, ne zbog Ubuntua/Fedore, već zbog različitih verzija paketa
Ono gdje bi se Fedora i Ubuntu mogli konkretno natjecat:
- za koliko se boota (iako ni to baš nema smisla nekad), ali konkretno ovisi o stvaraocima distre
- koji je paketni sustav brži/bolji: rpm vs. deb, yum vs. apt...
- tko ima više paketa u repozitorijima
- tko podržava više arhitektura
- itd.
EDIT: I još jedna stvar... Phoronix testovi vuku vanilla pakete s službenih stranica programa i kompajliraju ih generički. S jedne strane osiguravaju da "mjerni alati" budu identični i nepristrani. Međutim, tu ima jedna pogreška u razmišljanju - testovi pokazuju koliko je koji paket/alat brojku izbacio i to uspoređuju s "real life" iskustvom, ali u "real life" iskustvu ljudi koriste te pakete iz repozitorija koji imaju druge (bolje) optimizacije za tu distru i sl.
Ovi testovi na Phoronixu zbilja nemaju smisla.
- gdje Ubuntu i Fedora koriste iste pakete su rezultati unutar statističke greške (makar je ovi na Phoronixu ne prikazuju - što zapravo ni nitko drugi ne radi - časopisi, jer je to jako, jako bitan podatak za išta uspoređivati)
- gdje Ubuntu i Fedora koriste različite pakete (ponajprije kernela i filesystema) - rezultati su različiti, očito, ne zbog Ubuntua/Fedore, već zbog različitih verzija paketa
Ono gdje bi se Fedora i Ubuntu mogli konkretno natjecat:
- za koliko se boota (iako ni to baš nema smisla nekad), ali konkretno ovisi o stvaraocima distre
- koji je paketni sustav brži/bolji: rpm vs. deb, yum vs. apt...
- tko ima više paketa u repozitorijima
- tko podržava više arhitektura
- itd.
EDIT: I još jedna stvar... Phoronix testovi vuku vanilla pakete s službenih stranica programa i kompajliraju ih generički. S jedne strane osiguravaju da "mjerni alati" budu identični i nepristrani. Međutim, tu ima jedna pogreška u razmišljanju - testovi pokazuju koliko je koji paket/alat brojku izbacio i to uspoređuju s "real life" iskustvom, ali u "real life" iskustvu ljudi koriste te pakete iz repozitorija koji imaju druge (bolje) optimizacije za tu distru i sl.
Ovi testovi na Phoronixu zbilja nemaju smisla.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
4ndY: sam si sebe pobio, a to pokazuje koliko je to komplicirano za testirati... prvo si rekao da nije dobro sto su razliciti paketi a onda si vidio da su isti pa ni to ne valja 
Mislim da su iz Phoronoxa su dobro napravili sto su uzeli vanilla pakete, ali su trebali napraviti test i sa native paketima pa i to usporediti. Mislim da nije pitanje jedno ili drugo, vec da treba staviti oboje
Cini mi se da je kod Fedore manje Apache performanse zbog dodatne sigurnosti (SELinux), a kako će i Ubuntu uskoro početi koristiti SELinux i novi file sistem biti će sve manje razlike...
Mislim da su iz Phoronoxa su dobro napravili sto su uzeli vanilla pakete, ali su trebali napraviti test i sa native paketima pa i to usporediti. Mislim da nije pitanje jedno ili drugo, vec da treba staviti oboje
Cini mi se da je kod Fedore manje Apache performanse zbog dodatne sigurnosti (SELinux), a kako će i Ubuntu uskoro početi koristiti SELinux i novi file sistem biti će sve manje razlike...
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Nisam se ništa pobio, pročitaj ponovnovalent je napisao/la:4ndY: sam si sebe pobio, a to pokazuje koliko je to komplicirano za testirati... prvo si rekao da nije dobro sto su razliciti paketi a onda si vidio da su isti pa ni to ne valja![]()
S jedne strane imaš pakete koji čine samu distru (od kernela pa na dalje), a s druge strane imaš pakete s kojima vrše mjerenja. E sad je problem da je prava distra tek ona gdje su svi paketi s koje se testira njezini originalni, a ovi tvrde da bolje uspoređuju distre s vanilla paketima - tko je tu onda lud? Pa onda ne testiraju _distre_ nego kombinacije Fedora/Ubuntu paketa i vanilla paketa.
I opet izlazi isti zaključak: nema nikakvog smisla - il testiraj cjelokupne distre il testiraj različite verzije paketa na istoj distri.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
@4ndy, meni osobno se Ubuntu bootao brze nego Fedora11, i to me malo cudi jer sam mislio da ce biti brza bar malo.Ujedno i Mint mi je bio brzi, ali to me ne cudi, s obzirom da mu je baza Ubuntu...Obje su distre bile gnome, pa sad... 
"It ain't about how hard you can hit,it's about how hard you can get hit and keep moving forward..."
Give back to the community....translate!:)
"If you live properly,the dreams will come to you." Randy Pausch,R.I.P.
Give back to the community....translate!:)
"If you live properly,the dreams will come to you." Randy Pausch,R.I.P.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Ništa čudno, jer Fedora ima malo viška servisa na startupu nego desktop Ubuntu. Pogasi sve što ti ne treba i dobit ćeš tih par sekundi.x_sport je napisao/la:@4ndy, meni osobno se Ubuntu bootao brze nego Fedora11, i to me malo cudi jer sam mislio da ce biti brza bar malo.Ujedno i Mint mi je bio brzi, ali to me ne cudi, s obzirom da mu je baza Ubuntu...Obje su distre bile gnome, pa sad...
Prolazio sam ovu raspravu s nekim Fedora developerima... i teško je naći servise koji ti ne trebaju. Što ti gasiš 4ndY?4ndY je napisao/la:Ništa čudno, jer Fedora ima malo viška servisa na startupu nego desktop Ubuntu. Pogasi sve što ti ne treba i dobit ćeš tih par sekundi.x_sport je napisao/la:@4ndy, meni osobno se Ubuntu bootao brze nego Fedora11, i to me malo cudi jer sam mislio da ce biti brza bar malo.Ujedno i Mint mi je bio brzi, ali to me ne cudi, s obzirom da mu je baza Ubuntu...Obje su distre bile gnome, pa sad...
Ja sam išao kombinacijom zdravog razuma i ovog i još uvijek radi! (Fedora 10)
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
Ja sam čitao par guideova, pričao s fedora developerima, koristio bootchart[1] za mjerenje brzine boota i na kraju zaključio da se tu nema što ubrzati...tartaglia je napisao/la:Ja sam išao kombinacijom zdravog razuma i ovog i još uvijek radi! (Fedora 10)
Ako ti de baš ne da ići toliko u dubini i zezati s bootchartom makar uzmi običnu štopericu. Vjeruj mi ušteda od 1-2 sekunde a trebaš toliko stvari istraživati i nije neki "pametan posao"
[1] http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... perf&num=1