[RIJEŠENO] Ubuntu 15.4.svaki player šteka
Moderator/ica: Moderatori/ce
[RIJEŠENO] Ubuntu 15.4.svaki player šteka
pozdrav
imam laptop 10" toshiba atom procesor 1,6 gzh, 2 gb ram, 250 gb hdd i na njemu instalirane windows 7 i ubuntu 15.04. instalirane sve nadopune ali nikako riješiti slijedeči problem naime svaki video player koji instaliram tipa vlc, sm player itd.
slika i ton se stalno zamrznu i čim pritisnem neku tipku na tastaturi ili touch pad ponovno krene i to se ponavlja barem jednom u minuti. U windowsima sve radi normalno ali zbog daleko manje porošnje baterije htio bi koristiti isključivo ubuntu.
imam laptop 10" toshiba atom procesor 1,6 gzh, 2 gb ram, 250 gb hdd i na njemu instalirane windows 7 i ubuntu 15.04. instalirane sve nadopune ali nikako riješiti slijedeči problem naime svaki video player koji instaliram tipa vlc, sm player itd.
slika i ton se stalno zamrznu i čim pritisnem neku tipku na tastaturi ili touch pad ponovno krene i to se ponavlja barem jednom u minuti. U windowsima sve radi normalno ali zbog daleko manje porošnje baterije htio bi koristiti isključivo ubuntu.
Zadnja izmjena: dejavu, dana/u 13 lis 2016, 18:26, ukupno mijenjano 1 put.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Re: ubuntu 15.4.svaki player šteka
1.) Imaš li instalirane potrebne video drajvere? Koju grafički imaš? Otvori Driver Manager i provjeri je li sve aktivirano.
2.) Imaš li instairane potrebne kodeke? Pokreni Synaptic i provjeri je li instaliran paket ubuntu-restricted-extras.
3.) Troši li ti Unity previše resursa? (2 gb RAM-a nije baš puno, a ni procesor ne puca od snage)
Pokreni Terminal i upiši "sudo apt-get install htop" (bez navodnika), opali enter, upiši svoju lozinku (neće biti vidljiva, a nako nje opet opali enter). Kad sve završi, pokreni program tako da upišeš "htop" (bez navodnika) i testiraj kolika je potrošnja resursa. Program zatvaraš tipkom Q
2.) Imaš li instairane potrebne kodeke? Pokreni Synaptic i provjeri je li instaliran paket ubuntu-restricted-extras.
3.) Troši li ti Unity previše resursa? (2 gb RAM-a nije baš puno, a ni procesor ne puca od snage)
Pokreni Terminal i upiši "sudo apt-get install htop" (bez navodnika), opali enter, upiši svoju lozinku (neće biti vidljiva, a nako nje opet opali enter). Kad sve završi, pokreni program tako da upišeš "htop" (bez navodnika) i testiraj kolika je potrošnja resursa. Program zatvaraš tipkom Q
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Ubuntu 15.04 više nije podržan, instaliraj 32-bitnu 16.04.1 LTS verziju i to najbolje Ubuntu MATE jer je lakši od Unityja, isti je OS samo je drugi desktop environment.
https://ubuntu-mate.org/download/
Sa obzirom da imaš 2 GB RAMa prilikom particioniranja napravi swap particiju od 4 GB uz / particiju za Ubuntu MATE.
Kako ti je rekao calisto053 provjeri imaš li ubuntu-restricted-extras instaliran.
Ako su instalirani napisati će ti da je already installed. Koju grafičku ima taj laptop?
https://ubuntu-mate.org/download/
Sa obzirom da imaš 2 GB RAMa prilikom particioniranja napravi swap particiju od 4 GB uz / particiju za Ubuntu MATE.
Kako ti je rekao calisto053 provjeri imaš li ubuntu-restricted-extras instaliran.
Kod: Označi sve
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Nakon svega ovoga probaj instalirati i mpv player. Meni se on najbolje pokazao (pogotovo na starijim mašinama).
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Mpv kao backend se može odabrati i na SMPlayeru.Vl@do je napisao/la:Nakon svega ovoga probaj instalirati i mpv player. Meni se on najbolje pokazao (pogotovo na starijim mašinama).
-
Tomislav001
a neko lakše grafičko okruzenje?
ja imam sličnu konfiguraciju na svom acer-u samo imam gigu rama manje
i pod Gnomšelom mi je štekalo jako sve ali na MATE-u je ok
ja imam sličnu konfiguraciju na svom acer-u samo imam gigu rama manje
i pod Gnomšelom mi je štekalo jako sve ali na MATE-u je ok
Re: Riješeno ubuntu 15.4.svaki player šteka
eto nisam imao instaliran ubuntu-restricted-extras, sada sve radi glatko, svima puno hvala na odgovorima.
Svejedno upgradeaj na Ubuntu 16.04.1 LTS jer 15.04 više nije podržan, 16.04 LTS je podržan do 2021 g.dejavu je napisao/la:eto nisam imao instaliran ubuntu-restricted-extras, sada sve radi glatko, svima puno hvala na odgovorima.
Pa se nakon upgradea čujemo s novonastalim problemimaJH-IM je napisao/la:Svejedno upgradeaj na Ubuntu 16.04.1 LTS jer 15.04 više nije podržan, 16.04 LTS je podržan do 2021 g.dejavu je napisao/la:eto nisam imao instaliran ubuntu-restricted-extras, sada sve radi glatko, svima puno hvala na odgovorima.
To dolazi sa Linuxom kao takvim, svaka nova instalacija bilo koje distribucije je nova avanturabertone je napisao/la: Pa se nakon upgradea čujemo s novonastalim problemima