mickey je napisao/la:Pozdrav forumasi, ja sam nov na ovom forumu i pitao bih vas nesto.
Pozdrav i tebi.. i dobrodošao
mickey je napisao/la:Vec duze vremena se borim s linuxima nikako da naiđem na verziju koja mi odgovara, inace sam veoma izbirljiv. Probao sam puno verzija i nikako da kazem "to je to"
Tražim linux koji je najbolji za multimediju tj za gledanje filmova, slusanje muzike, slike i to.
Možda se boriš, ako je tako, onda si se ili previše borio ili si nisi dao dovoljno truda da barem malo zagrebeš površinu linuxa jer da jesi znao bi da ne postoje linuxi (linux je jedan) već da postoje razne distribucije bazirane na linux kernelu. Nadalje, s obzirom na malo stariju konfiguraciju i nemaš pretjerano velikog izbora da budeš izbirljiv.. imaš mogućnosti izbora, ali 512 MB RAM-a je ipak malo + što ti za multimediju ulogu igra i grafička kartica, a s obzirom na navedene komponente (CPU i RAM) vjerojatno si ograničen na neku (do) AGP nVidiu 6600GT i sl.
mickey je napisao/la:S tim da je dobar za skidanje stvari s interneta preko bittorrent kljenata i ostalo. Skype mi je veoma vazan, a ovo ostalo manje vise mozda malo igrice al nebitno toliko.
Zanima me stabilnost i jednostavnost upotrebe, bez pretjerivanja sa TERMINALOM kao u nekim verzijama.
No kako sam već rekao, izbora ima i može se no to će uključivati ipak i malo "kopanja i fizičkog rada" ispod haube da bi se sistem poštimao nakon čega ćeš imati stabilni OS za gore navedene potrebe uz ipak malu napomenu da linux nije windows i da na neke kompromise moraš pristati (ovdje pod kompromise iz svog kuta gledanja, mislim na kompromise u pozitivnom smislu)
Na jedan dio pitanja je već odgovoreno, a ja ću prokomentirati.. pa zar nitko ne čita pravila foruma
mickey je napisao/la:Ovaj WINDOWS mi je stvarno utuzio dosadan je i monoton, htio bi prijeci na linux za stalno al nikako da se smjestim.
To je jednostavno, prođi malo kroz postove na forumu, odaberi nešto, instaliraj uz windowse i radi što radiš i svaki dan, ali na instaliranom linuxu, windowse si ostavi samo kao rezervu ako negdje jako zagusti.. uz malo truda i čitanja ćeš brzo pohvatati osnove nakon čega ćeš ili ostati na linuxu (i prihvatiti terminal kao nešto normalno) ili ćeš se vratiti na windowse.
mickey je napisao/la:Molim vas da iznesete svoje prijedloge. Hvala vam unaprijed. Pozdrav iz Hercegovine
Možda se čudiš što te gorljivo ne nagovaramo na Linux, no Linux ili prihvatiš i uz njega gotovo svakodnevno naučiš nešto novo, ili ideš linijom manjeg otpora i odeš tako da tu nema mjesta nagovarnju

Za neku određenu distribuciju ti sad neću davati preporuku, vidjeti ćeš i sam kad malo pogledaš po forumu da takvih tema već ima i da je u njima sve napisano.