Sada je: 29 ruj 2020, 00:15.
Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Lijep pozdrav svima.

Povremeno sam eksperimentisao sa Slackwareom u proslosti i na mene nije ostavio los utisak, iako mi manjak razrijesavanja ovisnosti medu paketima otezava zivot :-D , odnosno otezava koristenje Slackwarea (za sada koristim slapt-get i slapt-src za razrijesavanje ovisnosti, mada sam isprva to rucno radio), mada vidim i dobre strane manjka razrijesavanja ovisnosti.
Inace, dugo sam koristio Arch linux na razlicitim racunarima.

Slackware je vjerovatno i najresponzivnija distra na mom laptopu s Atom procesorom od svih koje sam probao (izuzetno glatko i responzivno funkcionisu programi, a otvaraju se podjednako dobro i brzo s obzirom na klasicni hdd, ne ssd). Prilicno sam zadovoljan Slackwareom, ali bih bio jos zadovoljniji ako bih uspio uciniti da postavim cflagove globalno za sve slackbuildove. Zanimalo me je to jos davno kad sam ga (slackware) probao, ali osim pojedinacno za svaki slackbuild nikada nisam uspio postaviti ih globalno.

Interesuje me da li neko od vas ko je koristio Slackware u proslosti ili jos uvijek koristi ili ima iskustva sa ovom distribucijom zna da li je moguce (i kako) podesiti CFLAGOVE / CXXFLAGOVE / QMAKE C/CXX flagove globalno, umjesto da se moraju podesavati za svaki SLACKBUILD pojedinacno?

Konkretno, htio bih da kompajlira sa sljedecim cxxflagovima (dakle, flagovima za c++):
Kod: Označi sve
CXXFLAGS="-march=native -O2 -pipe -fomit-frame-pointer -mmmx -msse -msse2 -msse3 -mssse3 -msse4 -msse4.1 -msse4.2 -mfpmath=sse"
Postovi: 121
Postovi: 121
Pridružen/a: 21 srp 2012, 00:36
Podijelio/la zahvalu: 6 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Arch Compiz|LXQt Debian
Pitao sam na jednom drugom forumu (ne znam da li je dozvoljeno spominjanje imena drugih foruma? ako jeste, spomenuo bih i gdje. Komunikacija tamo je na engleskom) i rekli su mi da to nije moguće. Slackbuildov "format" skripte, da to tako nazovem - "format", prepiše sve exportane flagove, to mi je jedan pojasnio kako prepise a to sam kad sam čitao slackbuild kako je napisan pomislio i sam.

Tako da, nije moguće postaviti flagove globalno za slackbuildove.

Napisah ovo onako, ako još nekoga od vas ili nekoga ko bude posjećivao forum nekad bude interesovalo isto.
Postovi: 121
Postovi: 121
Pridružen/a: 21 srp 2012, 00:36
Podijelio/la zahvalu: 6 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Arch Compiz|LXQt Debian
To bi se vrlo lako moglo riješiti tako da sve te slackware skripte provjeravaju je li prethodno postavljena globalna varijabla i to je propust u dizajnu.
Jer, inače je normalno i poželjno da varijabla s istim imenom definirana u skripti ima prednost ispred one globalne.
Drugo je pitanje je li pametno postavljati globalne flagove za kompiliranje jer svaki program ima svoje mušice i drugačije se ponaša sa drugačijim kompajlerskim opcijama.
Avatar
Postovi: 1909
Postovi: 1909
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 342 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.