Distro flame war

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
bluestree
Spol: M

Distro flame war

Post Postao/la bluestree »

Blizi se datum objave 13.2 i nekako imam potrebu da sa vama podijelim neka razmisljanja koja mi vec duze vremena nedaju mira. Naime , neminovno sa novim release ce doci vrijeme za neki dataljan review koji ce biti postavljen na portalu. Ne pada mi ni na pamet pokusati takvo nesto , iz razumljivih razloga ,ali bih volio sa vama podijeliti neke frustracije .

Ne znam koliko puta do sada sam se razocarao citajuci review's od cijenjenih i u zajednici priznatih strucnjaka koji su SUSE ponizavali i obezvrijedivali iz prostog razloga sto nisu bili u stanju odvojiti potrebno vrijeme I SUSE u cjelosti testirati i opisati . Dize mi se kosa na glavi kada distro dobija ocjenu po tome da li su codec prisutni out of the box ,kako desktop cube izgleda , ili da li je neko u stanju pronaci konfiguraciju wifi postavki. Volio bih jednom barem vidjeti review koji ce pokriti sve aspekte i zadovoljiti potrebe svih usera , bez obzira na skills ili sposobnosti , a takvo nesto bi vjerovatno zahtijevalo zajednicki rad 1-2 ili 3 covjeka koji bi svaki za sebe ,pokrio odredjenu temu.

Zamislimo review koji bi bio istovremeno bio napravljen ocima jednog obicnog usera entuzijaste ali i jednog codera, developera, admina ili graficara . Nekako imam osjecaj da se SUSE sistematski pravi nepravda zadnjih godina , ali jos nikada nisam uspjeo dokuciti zasto . Volio bih da mi neko objasni zasto SUSE dobija tako lose kritike a o CentOs ili Debianu se pisu gomile tutoriala o tome kako ih napimpati da izgledaju kao Ubuntu ili nesto slicno a poslije instalacije nude puno manje u poredjenju sa SUSE. Zasto SUSE uvijek porede sa Ubuntu i opisuju kao easy distro kada , po meni , nisi ni blizu sto se tice izgleda, konfiguracije ili bilo cega drugog. Zasto ga preporucuju pocetnicima , a ne naprednijim userima. I uopste mi nije namjera omalovazavati Ubuntu ili Mint , svaka cast i jednom i drugom kao I velikom broju korisnika pomenutih distribucija.
Vjerovatno nema puno ljudi koji dijele ovo moje misljenje , ali eto osjecao sam potrebu ovo pustiti u eter , ako nista drugo , ono cisto da se pripremim na sve sto nas ocekuje . I na kraju , ovo nema apsolutno nikakve veze sa reviews na LZS portalu , o kojoj god distri se radilo.

so , feel free to blame me :omg:

EDIT: Od ovog posta, pa svi nadalje iz teme o openSUSE 13.2 su prebačeni ovamo pa slobodno navalite :-D
by Bertone & stefan
People disagree with me. I just ignore them.
Max Bunker

Re: openSUSE 13.2

Post Postao/la Max Bunker »

Kompa....ak te smijem zvati kompa...vec se dugo tipkamo...ja ti mogu na to odgovoriti sa aspekta osobe koja je vec tridesetak godina u IT struci te se sa i linuxom i windowsima susrećem svakodnevno,sto privatno sto poslovno... Ali ako si ti emotivno priklonjen opensuseu onda bolja da ti neodgovorim.. ;-)
bluestree

Haha, ja sam emotivno priklonjen samo djeci, sve ostalo je subject of discussion . Hajde da čujem
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

openSUSE nije za pocetnike! dokazano bezbroj puta..
openSUSE je za distra za ozbiljan posao i za ozbiljne usere.

iskreno, ozbiljni useri imaju posla, ne stignu pisati reviewe. bar ne ozbiljne reviewe ;)
malo se salim, ali ima tu istine.

dugogodisnji useri itekako cijene openSUSE. Pa ne koriste vodeci KDE i kernel developeri (npr. Aaron Seigo i Greg Kroah-Hartman) openSUSE zato jer imaju fetis na gustere.. nekako mislim da su razlozi puno racionalniji...

anyway, vratimo se na bitno: jedva cekam 13.2 :D

Sent from my Transformer using Tapatalk 2
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Jest da bu me sad ovde svi opensuse ljubitelji napali, no kako reče Delboy : sreća prati hrabre !

Od kuda krenuti ? Od iso imagea i downloada. Iso image je veliki, 4,5 gb, i onda nemaš prilike vidjeti prije instalacije hoće li sve raditi. A ako skinem manji iso, npr kde-live, onda opet nisam siguran da li ce sve raditi nakon instalacije. Kod ubunta je iso oko 1 do 1,4 gb, svaki radi u live modu, i 99% ono sto radi u live modu ce raditi i nakon instalacije. Ubuntu u live modu ima mogucnost zapisa promjena pa cak i instalacija, pa moze sluziti kao pravi os, tzv persistance mod na usb-u.

Instalacija ubunta je kraca i sa manje koraka, a prva nadogradnja daleko manja na ubuntu.

Prilikom same instalacije se mogu dodati multimedijalni kodeci na ubuntu.

Na ubuntu se samo na jednom mjestu odredi jezik, regija,kalendar, i to onda vrijedi za sve, a u opensuse sam iste stvari morao na više mjesta podesavati..

Na opensuse me stalno nekaj zeza, od mreznog managera, servisa koji se ne pokrece, bluetootha,, a nisam bas početnik, plus kaj citam da te probleme imaju i drugi..

Opensuse izda jedan iso i nema drugog do slijedeceg izdanja nove verzije, a ubuntu izdaje iso sa ispravljenim greškama skroz dok je verzija podržana.

Ubuntu LTS daje 5 godina podrske službene.

Kad na opensuse forumu postavim pitanje, rijetko kad dobim odgovor unutar sat ili dva, dok npr za ubuntu postavim upit na 4 mjesta ( askubuntu, helpubuntu, ubuntuforum, omgubuntu) i najčešće u par minuta dobijem odgovor na svim lokacijama.

I ima jos toga dosta ali.....

Nekome ce sve to izgledati ko sitnice, no u danasnje doba kad se brzo zivi i radi, hrpa tih sitnica se sabere i kvari dojam. Znači, vecina korisnika traži čim manji iso, cim kraću i jednostavniju instalaciju, cim manje i jednostavnije nadogradnje, cim manje problema i instalacija, da sve dela odma iz kutije, da je odrzavanje i podešavanje cim manje potrebno ili jos bolje da je sve automatizirano.

Nemojte zaboraviti da ste vi vecina vas ovdje vrlo strucni u linuxu i vama su to nebitne stvari, ali operativni sustavi se nerade radi vas 2 % stručnjaka vec za onih 98 % korisnika koji plaćaju da im neko radi defragmentaciju i clean disk i onda glas te vecine kreira javno mijenje i njihova ocjena odnosi prevagu u ocjenjivanju nekog proizvoda.

;-)
calisto053
Moderator

Re: Odg: openSUSE 13.2

Post Postao/la calisto053 »

stefan je napisao/la:openSUSE nije za pocetnike! dokazano bezbroj puta..
openSUSE je za distra za ozbiljan posao i za ozbiljne usere.

iskreno, ozbiljni useri imaju posla, ne stignu pisati reviewe. bar ne ozbiljne reviewe ;)
malo se salim, ali ima tu istine.
Ovo su zanimljive tvrdnje. Zasto nitko od ozbiljnih korisnika (ili svi zajedno, nije da vas ima previse :hihi ;) ) ne napravi seriju tekstova - recenzije, usporedbe i tweakanje? Ni ne sjecam se kad je na portalu objavljen ozbiljan tekst o OpenSusku
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

tex.vileer je napisao/la:
Od kuda krenuti ? Od iso imagea i downloada. Iso image je veliki, 4,5 gb, i onda nemaš prilike vidjeti prije instalacije hoće li sve raditi. A ako skinem manji iso, npr kde-live, onda opet nisam siguran da li ce sve raditi nakon instalacije. Kod ubunta je iso oko 1 do 1,4 gb, svaki radi u live modu, i 99% ono sto radi u live modu ce raditi i nakon instalacije. Ubuntu u live modu ima mogucnost zapisa promjena pa cak i instalacija, pa moze sluziti kao pravi os, tzv persistance mod na usb-u.

Instalacija ubunta je kraca i sa manje koraka, a prva nadogradnja daleko manja na ubuntu.

Prilikom same instalacije se mogu dodati multimedijalni kodeci na ubuntu.

Na ubuntu se samo na jednom mjestu odredi jezik, regija,kalendar, i to onda vrijedi za sve, a u opensuse sam iste stvari morao na više mjesta podesavati..

Na opensuse me stalno nekaj zeza, od mreznog managera, servisa koji se ne pokrece, bluetootha,, a nisam bas početnik, plus kaj citam da te probleme imaju i drugi..

Kad na opensuse forumu postavim pitanje, rijetko kad dobim odgovor unutar sat ili dva, dok npr za ubuntu postavim upit na 4 mjesta ( askubuntu, helpubuntu, ubuntuforum, omgubuntu) i najčešće u par minuta dobijem odgovor na svim lokacijama.
za jednog "IT strucnjaka sa puno linux iskustva" si stvarno sramotno lose upucen.
nemam vremena ni volje prolaziti svaku tocku, ali sve citirano je krivo! bas sve!!
ono o lts-u i jos par stvari si doduse pogodio... no ja ne mislim drzat OS 5 godina. kada dodje nova verzija - napravim distribution upgrade!

kao sto rekoh, nije openSUSE za pocetnike... :grin:

Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

tex, mozda je moj odgovor malo arogantnog tona :/
nije bilo takve namjere..
no hard feelings!

bluestree

outch, protresao sam nas :drool
bez citiranja , ukratko ,stefan you're the man , tex sa samo 15 minuta tvog dragocjenog vremena dnevno bi nam pomogao da se popnemo na 3% :bleh, a vjerovao ti meni ili ne u skoro svim argumentima koje si naveo si , po meni u krivu , ali naravno ne mogu te ubijediti jer ti to ne zelis.
calisto , ja bih rado ali imam nekih "tehnickih" problema ali cu se potruditi , pa kako god :-D Ako nista pocelo je sa onim clankom o snapperu
Zadnja izmjena: bluestree, dana/u 24 lis 2014, 12:26, ukupno mijenjano 1 put.
calisto053
Moderator

Re: Odg: openSUSE 13.2

Post Postao/la calisto053 »

Orkh je napisao/la:calisto , ja bih rado ali imam nekih "tehnickih" problema ali obecavam da cu se potruditi , pa kako god . Ako nista pocelo je sa onim clankom o snapperu
Super clanak, Suse definitivno zasluzuje puno vise pisanja ;)
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Odgovori