Ne znam koliko puta do sada sam se razocarao citajuci review's od cijenjenih i u zajednici priznatih strucnjaka koji su SUSE ponizavali i obezvrijedivali iz prostog razloga sto nisu bili u stanju odvojiti potrebno vrijeme I SUSE u cjelosti testirati i opisati . Dize mi se kosa na glavi kada distro dobija ocjenu po tome da li su codec prisutni out of the box ,kako desktop cube izgleda , ili da li je neko u stanju pronaci konfiguraciju wifi postavki. Volio bih jednom barem vidjeti review koji ce pokriti sve aspekte i zadovoljiti potrebe svih usera , bez obzira na skills ili sposobnosti , a takvo nesto bi vjerovatno zahtijevalo zajednicki rad 1-2 ili 3 covjeka koji bi svaki za sebe ,pokrio odredjenu temu.
Zamislimo review koji bi bio istovremeno bio napravljen ocima jednog obicnog usera entuzijaste ali i jednog codera, developera, admina ili graficara . Nekako imam osjecaj da se SUSE sistematski pravi nepravda zadnjih godina , ali jos nikada nisam uspjeo dokuciti zasto . Volio bih da mi neko objasni zasto SUSE dobija tako lose kritike a o CentOs ili Debianu se pisu gomile tutoriala o tome kako ih napimpati da izgledaju kao Ubuntu ili nesto slicno a poslije instalacije nude puno manje u poredjenju sa SUSE. Zasto SUSE uvijek porede sa Ubuntu i opisuju kao easy distro kada , po meni , nisi ni blizu sto se tice izgleda, konfiguracije ili bilo cega drugog. Zasto ga preporucuju pocetnicima , a ne naprednijim userima. I uopste mi nije namjera omalovazavati Ubuntu ili Mint , svaka cast i jednom i drugom kao I velikom broju korisnika pomenutih distribucija.
Vjerovatno nema puno ljudi koji dijele ovo moje misljenje , ali eto osjecao sam potrebu ovo pustiti u eter , ako nista drugo , ono cisto da se pripremim na sve sto nas ocekuje . I na kraju , ovo nema apsolutno nikakve veze sa reviews na LZS portalu , o kojoj god distri se radilo.
so , feel free to blame me

EDIT: Od ovog posta, pa svi nadalje iz teme o openSUSE 13.2 su prebačeni ovamo pa slobodno navalite
by Bertone & stefan