Prije svoje 14. godine jedini susret s kompjuterima bio je kod frenda koji je imao komodorca, ali me to nije posebno fasciniralo, pogotovo kad me nagovorio da s njim odigram neke igrice, i to košarku u kojoj su igrači izgledali ko od lego kockica i utrku formulom jedan u kojoj su bolidi imali osmerokutne kotače ... (mislio sam si: treba tu još puno raditi!)
Srednja škola ('91.); sjećam se, u informatičkoj učionici na ZX Spektrume je padala prašina, a u funkciji su bila samo dva PC-a, crni ekrani (valjda na DOS-u), hrvatska slova dobivala su se nekakvim prekidačem sa stražnje strane... Ostala mi je u sjećanju priča o CD-u, sektorima i o projekciji budučnosti (spremanje podataka na čip, bez ikakvih pokretnih djelova, nastavnik je baš bio spomenuo muziku (uštekaš - slušaš - ištekaš). Sjetio sam se te priče kad su krenuli USB stikovi.
Zatišje do faksa ...
Nešto malo učio se Exel, jedva dobio dvojku ...
Tada sam imao veliku averziju od kompjutera, interneta i sl. U tome sam vidio još jedan način otuđenja čovjeka, bijeg u anonimnost ...
I onda je počeo pritisak; Trebalo je pisati seminare, printati ... Sjećam se, jednom prilikom sam izludio profesora gaseći komp na gumb, a on mi nekoliko puta ponovio : Gasiš ga na Shut down! I to mi je ostalo ... A ja sam si mislio "Čemu onda služi gumb?" ...
Videći kako se stvari razvijaju 2002. nagovorih mater koja je baš tad išla u penziju da dio otpremnine da meni za komp (kao to mi je neophodno za završetak faksa i tako to ... ). Angažirao frenda koji je nešto znao o tome, lova u džep i pravac HGspot ... Iskeširao 7800 kn (po 100 kn) i kupio stroj ... P4 2,0 GHz, 256 RAM-a, HDD 40 GB, nVidia TNT2 32 MB ... Iznenadilo me da na stroju nije bilo OS-a, pozvao jednog poznanika FER-aša koji mi je instalirao Win 2000, ali nije radio modem (hgspotovci nisu mi dali sve CD-e s driverima), narednih tjedan dana sam uglavnom promatrao Stonhendž ... Zatim je došao XP, modem proradio, internet ...
Averzija je splašnjavala ...
Narednih godinu dana bilo je podosta padova, zaraza, smrzavanja, reinstalacija ... I onda je došao taj dan, prekretnica!
Nakon 6. reinstalacije odlučio sam na kompu raditi samo najnužnije i ne previše prćkati. Odlučih isprobati OpenOffice.org 1.0 s BUG-ovog CD-a (uvijek sam nekako naginjao alternativi). Instalacija je završila, kad tamo Error message, Sent - Don't sent. Iz znatiželje kliknem na Sent (a govorili su mi da se to ne smije), ali bilo je jače od mene ... Nakon 2 minute poruka da neovlašteno koristim Windowse i krenula procedura gašenja. To mi je diglo živce, B. Gates takodjer. Još jedna reinstalacija ... Internet, na HT-ovom portalu pročitah članak "10 razloga zašto prijeći na Linux". Linux? Šta je pak to? ... Malo surfao, link ovaj, onaj ... kako nabaviti linux? naišao na Marcela Marsa, dao mi je CD s Knoppixom 3.3. Nisam ga znao instalirati, pa me pozvao da donesem stroj na razmjenu vještina da mi ga oni tamo instaliraju. Kod njih je bio kojih dva tjedna, momci su eksperimentirali, nisu još znali da se za dual boot Win instalira prvi!!! Moj prvi doprinos ogranku Zajednice u Mami!

Čak su mi i interni modem sredili. KDE mi je bio OK, samo su mi u Knoppix-u smetali duplikati programa u izbornicima. Oko par mjeseci sve je bilo OK ( za to vrijeme instalirao programe ručno, kompajlirao, navikavao se na konzolu ...) dok nije odjednom prestao raditi printer. Marcel mi je preporučio instalaciju Knoppix-a 3.6 ... To sam obavio sam, ali modem su mi sredili oni ... Opet sve OK, ali sam postajao sve znatiželjniji ... Mandrake 9.1, 10.1, Ubuntu 4.10 (GNOME mi je bio pomalo neobičan iako poznat iz Knoppix-a, a na njemu se nisam dugo zadržavao jer mi je brzina modema bila 1.5 kBps), zatim Knoppix 3.8, 3.9, 4.0 (taj je sve imao, skoro svaki program), nabavio eksterni modem, Debian 3.0 r5 i Gentoo nisam uspio nikako instalirati (mada sam pokušavao nekoliko puta ...) Non stop isprobavao distribucije ... Knoppix došao do verzije 5.0... Marcel mi je uvalio PCLinuxOS .92 (rakao da je multimedijski nabrijan i da je hit da se isprobava, imam ga još i sad), otkrio mi Synaptic i riješio me prokletstva ovisnosti (igrao se i prije s njim u Knoppix-u ali nisam zano baš ćemu to služi ...

). Rješio sam se Windowsa, instalirao PCLinuxOS i Ubuntu 6.06 i tako godinu dana. Pred diplomom instalirao opet Win, radi ofisa, zbog kompatibilnosti s kompom na faxu (kasnije skužio da nisam morao), diplomirao i konačno se za vijeke vjekova riješio Windowsa ...
U međuvremenu sam nadogradio komp: grafička, RAM, hard ...
Do sada već godinu dana ... Imam instalirano oko 6 Linuxa, od kojih najviše koristim Ubuntu 7.10. On potpuno zadovoljava moje potrebe i s ponosom mogu reći da sam
windowsfree. Pobornik sam i smatram se dijelom Open source zajednice i njene filozofije, prevodio sam za ubuntu, preveo vyatta priručnik, razmišljam o uvođenju Moodle-a u svoju školu ...
Malo pretjerah, zar ne?!