Standardizacija i vizualizacija ocjenjivanja distribucija

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
stefan
Moderator
Spol: M

Standardizacija i vizualizacija ocjenjivanja distribucija

Post Postao/la stefan »

Pišu se razne recenzije i reviewi svih mogućih distribucija. I neki daju ocjene, neki ne daju, neki nešto izostave...

Predlažem da se standardizira ocjenjivanje distribucija (ubaciti to u statut ;) ) i da se napravi jedinstven sustav za vizualizaciju.
Jednog dana, moglo bi se na portal dodati mogućnost ocjenjivanja distribucije (registrirani korisnici bi mogli glasati) - što čak i sa mojim znanjem php-a izgleda jednostavno. :zvizdi

Moj prijedlog kategorija koje se ocjenjuju:
Hardware - Hardware support
Speed - boot speed, GUI responsivity, etc.
Desktop - Suitable for Desktop usage
Comunity - avaliability of forums, blogs, etc.
Software - avaliability of software in repositories
Support - Support period
Idiot-proof - How much is suitable for begginers (Naziv kategorije je zezancija, naravno. Treba smisliti nešto bolje.)
Server -Suitable for Server usage
Stabillity - System, DE and applications stabillity

I onda extra 5 kategorija za svaki DE

Razlog ovog redosljeda kategorija je dobivanje smislenog "radar" grafa koji vizualizira svaku pojedinu distribuciju. Između susjednih kategorija nikad se neće desiti veliki skok a graf će (ovisno o karakteristikama distribucije) uvijek naginjati na jednu stranu, ili biti širok, ili biti uzak, ili imati špic u nekoj kategoriji...

Imao sam još jednu kategoriju ali nikako se je ne mogu sjetiti! :nee A činila mi se je full prikladnom i uopće se nije preklapala sa nekom postojećom. :(

Onda? Što kažete?

e, da... napravio sam i demo:
Recenzija distribucije
Usporedba 2 distribucije

Nova poboljšana dinamičnija verzija: http://sim.riteh.hr/ldr/distro_review.html

Naravno, trebalo bi standardizirati i izradu grafova (alat s kojim ih napraviti). Ovaj koji sam ja koristio mi se ne sviđa, ali je web... što ima svoje prednosti (ako pričamo o ocjenjivanju distribucija preko LZS.com).
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
max360se

Re: Standardizacija i vizualizacija ovjenjivanja distribucij

Post Postao/la max360se »

1. Što je to Ovjenjivanje i ovjena :P

2. O tome sam i ja razmišljao, ali ne znam kako to napravit/ postavit kriterije. Slažem se s tobom. Ovo bi bila jako korisna stvar.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

tsha, to bi zapravo istaklo manu i sasvim obicnog reviewa, a to je da je percepcija pojedinca njegova realnost.
recimo ja bih debianu za desktop dao pet, netko drugi jedan.

zelim reci da je standardizacija reviewa nemoguca misija.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

max360se je napisao/la:1. Što je to Ovjenjivanje i ovjena :P

2. O tome sam i ja razmišljao, ali ne znam kako to napravit/ postavit kriterije. Slažem se s tobom. Ovo bi bila jako korisna stvar.
Previše sam razmišljao o relanoj ocjeni susea oi ubuntua da nisam obraćao pažnju na tekst :P

Dosta sam razmišljao o kategorijama... već nekoliko dana. I mislim da sam o svemu vodio računa. Ali dajte i vi prijedloge...
A vizualizacija je fenomenalana! Kao karakteristike igrača na starom PES-u! :D
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

glaskoncILLa je napisao/la:tsha, to bi zapravo istaklo manu i sasvim obicnog reviewa, a to je da je percepcija pojedinca njegova realnost.
recimo ja bih debianu za desktop dao pet, netko drugi jedan.

zelim reci da je standardizacija reviewa nemoguca misija.
Pa i ja bih mu otprilike dao 5. Mislim da je 5/10 realna ocjena :bleh

Pa recenzent mora biti objektivan, inače nema ni smisla da recenzira... ili može recenzirati i neka si tu recenziju objesi iznad kreveta ;)

Ali i o tome sam razmišljao. Kada bi dali svima da glasaju, onda bi uzimali prosjek. Ali u taj prosjek ne bi uračunali 10% najgorih i 10% najboljih ocjena. Makne se ekstreme upravo jer su ti ekstremi obično subjektivni.

Uglavnom, matematički sve stoji ;)
glaskoncILLa

stefan je napisao/la: Ali i o tome sam razmišljao. Kada bi dali svima da glasaju, onda bi uzimali prosjek. Ali u taj prosjek ne bi uračunali 10% najgorih i 10% najboljih ocjena. Makne se ekstreme upravo jer su ti ekstremi obično subjektivni.

Uglavnom, matematički sve stoji ;)
ovo bi vec imalo smisla.
max360se

Post Postao/la max360se »

Neke stvari nije moguće, ali dosta toga je (speed, HW support....) a ostalo se napravi da korisnici sami ocjenjuju.

Memory usage, Computer type (server, desktop, netbook, ARM PC, old PC, Very old PC) [tu treba specificirat što koja kategorija označava]

EDIT:
Treba znati hardware na kojem se testirao i imati bazu, i kako se baza povećava to ćemo imati točnije ocjene. Sve je samo matematika.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Yorkin

Post Postao/la Yorkin »

Ne znam baš koliko je standardizacija reviewa (jel domaća riječ recenzija?) moguća, za to treba imat oko sokolovo i široko poznavanje područja, tako da prepuštam ekspertima taj komad posla. Međutim, što se dijagrama tiče, ideja je fenomenalna. :D
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
shicy

Post Postao/la shicy »

pa da, statistički prikaz je možda i najbolja metoda ;)
glaskoncILLa

stefan je napisao/la:
Pa recenzent mora biti objektivan, inače nema ni smisla da recenzira... ili može recenzirati i neka si tu recenziju objesi iznad kreveta ;)
iako je to i samo po sebi jako tesko (uvijek postoji neki bias ili antibias), cinjenica je da nemamo svi ista ocekivanja.
recimo netko zeli klikete-klik avanturu i ne zamara se dugorocnim posljedicama, nekome manje smeta dva sata utuci u konfiguraciju koja ce proci glatko, ali time ce si dugorocno osigurati nezbloatani sustav koji stalno radi bez velikih iznenadjenja, netko razmislja o idejama koje stoje iza projekta, netko ne itd itd..
Odgovori