Sada je: 14 stu 2019, 02:27.
Teme vezane za ostala grafička okruženja (XFCE, LXDE, *box...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pozdrav, ekipa! Nakon duljeg vremena suočio sam se s neugodnim problemom koji (zasad) nisam uspio riješiti, pa bih vas zamolio za savjet.

Dakle, na laptopu imam Debian Testing (Stretch/Sid) i radno okruženje Mate. S nedavnom redovitom nadogradnjom stigao mi je Mate 1.14.1, a nestala mi je boja u pozadini Home foldera (vidi priloženu sliku). Ova bjelina mi smeta, navikao sam na lijepi plavi Dunav (Danube). Usto nemam nikakvih boja u prozorčiću koji se otvara nakon Edit-Backgrounds and Emblems-Colors. Ako se i pojave 'Emblems' ili 'Colors', njih se ne može prenijeti na pozadinu, kako se ranije automatski činilo.

Prvo sam prijavio 'kvar' na Debian bugs report, pa mi je za pola sata stigao odgovor koji potpisuje John Paul Adrian Glaubitz. On tvrdi da problem vjerojatno nije vezan uz Debian, nego da se javlja i u drugim distrama koje koriste Mate. Savjetovao mi je da pitanje uputim na adresu Mate GitHub i dodao da je osobno provjerio stanje i ustanovio da boja zbilja nema u uobičajenom prozorčiću koji se otvara nakon Edit-Backgrounds and Emblems-Colors.

Poslušao sam ga i proslijedio svoj upit na adresu koju mi je dao. Međutim, ondje je razvijatelj po imenu raveit65 upozorio da je moj problem već prijavljen i da se pokušaji rješavanja nalaze ovdje: https://github.com/mate-desktop/caja/issues/506, kamo je premjestio i moj upit. Na temelju pročitanog, čini mi se da je problem u tome što je GNOME tim uskratio podršku za jedan element koji je bio važan u Mate radnom okruženju, ali nisam pritom siguran.

Siguran jesam da problem postoji i zanima me:

1) jeste li s drugim distrama (Arch, Manjaro, Ubuntu, Sabayon) koje nude Mate okruženje naišli na ovaj problem?

2) može li se nekako jednostavnije riješiti, ili je u pitanju baš nešto ozbiljno i treba zaista čekati da se Gnome i Mate 'dogovore'?

slika
Zadnja izmjena: rudar; 07 srp 2016, 08:57; ukupno mijenjano 3 put/a.
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Ako ti nije problem daj screenshot kako je ranije izgledalo.
Avatar
Postovi: 1795
Postovi: 1795
Pridružen/a: 15 sij 2014, 09:37
Lokacija: Zaljev svetaca
Podijelio/la zahvalu: 68 puta
Primio/la zahvalu: 177 puta
Spol:
OS: Leap 15 / Linux Mint 19
Evo, prije je izgledalo otprilike ovako: slika

Napomena: slika je s desktopa, odnosno s drugog računala koje ima Debian Stable i Mate 1.8.
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Koristim Arch + MATE ali mi verziju prijavljuje kao 1.12.1 i on radi savršeno.. nadogradnje za MATE DE još nema..
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6233
Moderator
Postovi: 6233
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 266 puta
Primio/la zahvalu: 323 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
Cooleech je napisao/la:Koristim Arch + MATE ali mi verziju prijavljuje kao 1.12.1 i on radi savršeno.. nadogradnje za MATE DE još nema..


Koji ti je GTK?

Usput, čudi me što Arch ovdje malo kasni. Verzija Mate 1.14 pojavila se još početkom travnja, kako ovdje stoji http://mate-desktop.com/blog/2016-04-08 ... -released/

Nije ušao smjesta u Debianove repozitorije, ali uvršten je možda mjesec dana nakon službene objave. Ima još poneka greškica (problem kod priključenja USB-stickova; Caja iz Menua ne može otvoriti Home folder, nego moram ići zaobilazno), ali ovdje opisani problem mi baš smeta.
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
rudar je napisao/la:Koji ti je GTK?

extra/gtk2 2.24.30-2 [installed]
extra/gtk3 3.20.6-1 [installed]

rudar je napisao/la:Usput, čudi me što Arch ovdje malo kasni. Verzija Mate 1.14 pojavila se još početkom travnja, kako ovdje stoji http://mate-desktop.com/blog/2016-04-08 ... -released/

Na Archu možeš koristit standardni repo i testing. Arch uz standardni repo mi daje taman ono što tražim; friško i dovoljno dobro testirano. ;)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6233
Moderator
Postovi: 6233
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 266 puta
Primio/la zahvalu: 323 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
Dakle, Gtk je isti...

Nisam provjeravao koja se verzija Mate nalazi u Debian Sid repozitorijima, jer još uvijek ne želim prijeći na Sid. Znam za pravilo da je više kvarova u Sidu, nego u Testing varijanti, ali se zato brže i otklanjaju. Očito s ovim treba malo pričekati (još koji tjedan).
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Hm, idem naprijed puževim korakom i rješavam sporedne probleme uz Caju:

riješio sam problem s USB-stickovima formatirajući ih kroz GParted u NTFS.

Ranije sam ih formatirao kao FAT32, pa nikako nisam mogao snimiti bilo kakav sadržaj na njih preko Caje uz Mate 1.14 (nije bilo problema s Mate 1.8). Budući da tekstove i druge sadržaje moram prebacivati na računala koja imaju isključivo MS Win 7, nisam mogao koristiti izvorni Linux format Ext2 ili Ext4.

Vidio sam na nekom Ubuntu forumu da su se korisnici pune četiri godine (!) uporno žalili na istu teškoću koju im je zadavao Nautilus, a sjećam se iz osobnog iskustva da me takva nevolja povremeno mučila i kroz Thunar, dok sam koristio Xfce. Onda sam pokušao preformatirati stickove, prebacio ih u NTFS i sad ih mogu posve normalno koristiti (i čita, i piše/snima). Samo da potraje...

A boja i dalje nema, ne. Bug sam prijavio i stoji tako.
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Ne sjećam se da si pisao da imaš problema s USB memorijama... možda jesi, možda sam i nešto komentirao na tu temu ali su me stisle godine pa sam zaboravio :-D
Nevezano za to, ja za formatiranje koristim aplikaciju disks i nikad nisam imao nikakvih problema s USB memorijama.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10284
Site Admin
Postovi: 10284
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 573 puta
Primio/la zahvalu: 751 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
To sam spomenuo usput u jednom ranijem postu u ovoj istoj temi, dopisujući se kratko s Cooleechem. Nije bilo potrebe da za to otvaram zasebnu temu.

Iskreno govoreći, ni ova nevolja s (privremeno?) izgubljenom obojenom pozadinom u Home folderu (Caja) nije takve prirode da bi jako utjecala na moj rad, ali, eto, smeta mi. Zato čeprkam okolo u potrazi za rješenjem, ali dosad nisam bio sretne ruke.
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.