Compiz

Pametni telefoni, tableti, netbook prijenosnici...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Suko
Site Admin
Spol: M

Compiz

Post Postao/la Suko »

Kako instalirati i podesiti Compiz ( Ubuntu )
Ovo su upute samo za Ubuntu i inačice Ubuntua ( Kubuntu, Xubuntu ...) ! Ne znam da li rade za eee Xandros, iako mislim da gotovo sigurno ne rade.

Evo kako se to radi.
Na žalost, upute za to su sa eeeuser, tako da ne mogu prevoditi na ovu stranicu.
( Copyright )
Mogu samo navesti kojim redosljedom što treba raditi, da se ne čovjek ne pogubi.
I što radi, a što ne.

1) Dakle najprije treba omogućiti "Direct Rendering"
Ovo je link kako to uraditi:

http://wiki.eeeuser.com/ubuntu:eeexubuntu:customization
Pogledajte pod: "Direct rendering"

Što to znači? Time ćete proces renderiranja 3D prikaza optimizirati i time olakšati posao procesoru, s obzirom da EEE nema grafičku karticu. Dobiti ćete brže performanse, ne samo za Compiz, nego i za 3D igre koje pokrećete na EEE-u.
Na kraju kada završite, pokrenite kao što i piše glxgear. Stvarno trebate dobiti oko 400 frames/sec.
Ako ne dobijete nešto ste zbrljali, i trebate ponovo.

2) Kad ste ommogućili Direct Rendering, onda tek možete instalirati Compiz i nakon toga Emerald.
Ovo je link:

http://wiki.eeeuser.com/ubuntu:eeexubun ... on_desktop

Nakon što ste instalirali svakako završite uputstva do kraja, tj. podesite Compiz, da vam radi optimalno. ( Ja jedino nisam isključio Effects/Animation, jer na mom eee-u rade odlično. Ne znam da li to vrijedi za sve eee-ove, jer ja imam 2Gb RAM-a. Probajte, pa ako radi bez zapinjanja ostavite Animacije, a ako ne, isljučite )

*** Ne pokrećite Compiz u Terminalu, jer ćete dobiti:
Checking for Xgl: not present.
Detected PCI ID for VGA: 00:02.0 0300: 8086:2592 (rev 04) (prog-if 00 [VGA])
Checking for texture_from_pixmap: not present.
Trying again with indirect rendering:
Checking for texture_from_pixmap: present.
Checking for non power of two support: present.
Checking for Composite extension: present.
Comparing resolution (800x480) to maximum 3D texture size (2048): Passed.
Checking for nVidia: not present.
Checking for FBConfig: present.
Checking for Xgl: not present.
Starting emerald
/usr/bin/compiz.real (video) - Warn: No 8 bit GLX pixmap format, disabling YV12 image format
"
Ne radi se o greški. To je samo obavjest da nema "8 bit GLX pixmap format" i u biti ne znači ništa za daljnji rad.

Pokrenete ga sa:
1) Alt+F2
2) U kućicu upišete compiz --replace
Tako nećete dobiti izvještaj koji vas može zbuniti.

3) Kad ste se uvjerili da sve radi, stavite sve u Auto Start kako je i upisano u uputama.

(Ukoliko hoćete probati ima ispod još jedna mogućnost, tj. da editirate xfce-session.rc, ali meni to nije radilo. Ako to i vama ne radi, onda vam se najprije učita xfce-ov Windows manager, a nakon toga Compiz. Time mi se boot up produži za tri sekunde i to je jedina razlika )

4) Naravno trebate instalirati i Emerald da bi dobili sve one lijepe prozore.

Meni Emerald neće učitati teme direktno iz svog programa, tako da ih ja najprije skinem sa neta na desktop, pa ih onda učitam sa desktopa na Emerald.
Evo link na stranicu odakle ih ja skidam:
http://www.gnome-look.org/

To bi bilo to. Meni se čini da nije teško, a isplati se. :P :P :P
Odgovori