Sada je: 19 ruj 2020, 12:49.
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Arch, eOS i Deepin "uredno" instalirani tim redom. Zadnji boot menu bio je onaj Deepinov. Neslavan kraj Deepina uzrokovao je i nestanak boot menua. Sada kod uključivanja laptopa, podiže se Arch bez bilo kakvih pitanja. Htio sam stvar popraviti sa live CD-om, ali niti njega ne mogu podignuti sa F12 kao ranije. Ne mogu ući niti u BIOS kako bi provjerio da li je podešeno da boota sa USB-a. Tipkovnica kao da je mrtva, samo diže Arch, a znam da mi je eOS još tu živ i zdrav na sda5.
Zadnja izmjena: Vl@do; 29 srp 2014, 13:11; ukupno mijenjano 1 put/a.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5865
Moderator
Postovi: 5865
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 208 puta
Primio/la zahvalu: 266 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
Hebeno.. jel možeš ući u BIOS sa USB tipkovnicom?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10637
Site Admin
Postovi: 10637
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 578 puta
Primio/la zahvalu: 818 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
Vl@do je napisao/la:Arch, eOS i Deepin "uredno" instalirani tim redom.

mali offtopic... nedavno su tvorci elementary os-a pisali tekst na sluzbenom blogu kako ne vole sto su ga ljudi prekrstili u eOS pa ono ako ti je draga distra nemoj siriti "krivo" ime okolo :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9934
Postovi: 9934
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Split
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 71 puta
Spol: M
OS: KDE Neon
Nemreš u bios? Probaj izvući hard iz laptopa pa probaj ući u bios dok nema diska. Ako uspiješ, stisni "load defaults", namjesti bootanje, snimi pa ponovo priključi disk.
Avatar
Postovi: 1908
Postovi: 1908
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 341 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Pa ako se podiže Arch, onda samo kada se digne konfigurisati grub i instalirati ga ponovo sa:

Kod: Označi sve
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
grub-install /dev/sdX
Avatar
Postovi: 551
Postovi: 551
Pridružen/a: 15 stu 2011, 01:03
Podijelio/la zahvalu: 32 puta
Primio/la zahvalu: 34 puta
Spol: M
OS: Arch KDE / LMDE Cinnamon
I to što kažeš. Ali ne bi li trebalo ovo gore obrnuto? Prvo grub-install pa onda update.
Avatar
Postovi: 1908
Postovi: 1908
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 341 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Kod: Označi sve
[vl4do@archlinux ~]$ sudo grub-install /dev/sda
[sudo] password for vl4do:
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.

Kod: Označi sve
[vl4do@archlinux ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux-lts
Found initrd image: /boot/initramfs-linux-lts.img
Found fallback initramfs image: /boot/initramfs-linux-lts-fallback.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux
Found initrd image: /boot/initramfs-linux.img
Found fallback initramfs image: /boot/initramfs-linux-fallback.img
  /dev/cdrom: open failed: No medium found
  No volume groups found
Found Deepin 2014 (2014) on /dev/sda5
Found elementary OS Luna (0.2) on /dev/sda6
done

Mislim da sam to već radio, ali evo još jednom probam. Ništa, probati ću po podne još ono sa hhd-om i sa drugom tipkovnicom.
Još mi je nešto palo na pamet: vađenje baterije sa matične?
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5865
Moderator
Postovi: 5865
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 208 puta
Primio/la zahvalu: 266 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
@jurastublic
Mislim da je svejedno, ja ovim redosledom radim već duže vreme.

@Vl@do
Ako ovo ne pomaže, onda jedino videti taj raspored u BIOS zaobilaznim načinima. Vađenjem bi uradio reset BIOS-a, što je u ovom slučaju pozitivna stvar, pa probaj slobodno.
Avatar
Postovi: 551
Postovi: 551
Pridružen/a: 15 stu 2011, 01:03
Podijelio/la zahvalu: 32 puta
Primio/la zahvalu: 34 puta
Spol: M
OS: Arch KDE / LMDE Cinnamon
Ovo je stvarno postalo bizarno :sokiran

recenziram distru koja je "solidno" radila kod mene, a vama sve rastgra kao da je zvijer ...

pokušati popraviti stvar (juče nam nije uspjelo):

Kod: Označi sve
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux-lts

ovo nije dobro, Arch ne može biti lts (a nemaš ni Ubuntu), a iako sve normalno piše da se GRUB instalirao na /dev/sda onda bi prvi trebao biti Arch:
Kod: Označi sve
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux

a ne kao ovo gore.

Izgleda da nisi jedini sa tim problemom link (pogotovo zadnji post - na koji još nema odgovora)

Još gora je stvar što se ne zna dali će nakon brisanja te /root particije od Deepina se sve vratiti na svoje mjesto? tj. da možeš podići Live CD/DVD ili USB a i da možeš ući u BIOS.

Na njihovome sajtu (koji nije preveden) piše da se iz Deepina unese naredba za reset MBR:
Kod: Označi sve
sudo dd if=/usr/lib/syslinux/mbr.bin of=/dev/sda

a nakon toga obrisati particije (ako se želi ukloniti distra).
Ti ne možeš podići Deepin, ali bi se ova naredba mogla uraditi tako što se ta particija mountuje i td... (možda bi prvo valjalo uraditi update-grub jer msm da je taj njegov GRUB ostao.

Ne znam da li na tom hdd-u imaš bitne podatke, ali pokušao bih iz Gparteda obrisati Deepina, ponovo instalirati GRUB od Archa i uraditi update (nadati se da će sve proraditi).

Kod: Označi sve
Found Deepin 2014 (2014) on /dev/sda5
Found elementary OS Luna (0.2) on /dev/sda6

ovdje ispada da je Deepin na sda5, a gledajući onu sliku to je particija od 92GB (dali je automatski instalirano pored Archa i elementary OS-a ili je samo /root?)

Ovo je sve što znam i što bih mogao da pomognem ;)
Avatar
Postovi: 1801
Postovi: 1801
Pridružen/a: 15 sij 2014, 09:37
Lokacija: Zaljev svetaca
Podijelio/la zahvalu: 69 puta
Primio/la zahvalu: 177 puta
Spol:
OS: Leap 15.1 / Hera 5.1
Izvadio hdd, upao u BIOS, podesio default i omogućio boot from USB sa F12 i sad je sve kako je i bilo.
Yeeeaaaah i hvala ekipa. ::bravo
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5865
Moderator
Postovi: 5865
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 208 puta
Primio/la zahvalu: 266 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.