Sada je: 11 pro 2019, 04:52.
Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Eto, da se i ja požalim.

Imam neku stariju kantu s Radeonkom 9550 (Linux koristi R300 driver/firmware). Problem je specifičan jer ako prethodno odem u WIndowse i rebootam u Linux DRM se uredno inicijalizira u kernelu, a u protivnom kernel uopće ne inicijalizira DRM pri boot-u i kartica se neispravno podigne (s vesa driverom umjesto radeon driverom)
Kartica je AGP-jka, distra je Linux Mint 14 ili 15 (svejedno)

Što je probano:
  • forsiranje KMS-a (radeon.modeset=1)
  • ručno podizanje radeon drivera u xorg.conf-u
  • instalacija linux-firmware-nonfree paketa

Mislio sam da je firmware problem, ali nije, jer kada kernel inicijalizira DRM, onda učita R300 Microcode, ali ako ne prepozna/inicijalizira DRM, onda ne učita niti R300 Microcode u karticu, pa je i normalno da ista ne može dignuti akceleraciju.

Da li je netko imao ovakav porblem? Mirišim da je problem u inicijalizaciji AGP porta ili na nivou BIOS-a nešto, samo ne znam kojim bi kernel parametrom to riješio...
Avatar
Site Admin
Postovi: 9983
Site Admin
Postovi: 9983
Pridružen/a: 04 pro 2007, 08:00
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 256 puta
Koristim istu grafičku karticu na jednom starom P4 stroju. Nisam ni znao da problem stvara takvo što, mislio sam da je to jednostavno do ATI-evih drivera koji ju već ne podržavaju. Trenutno taj stroj "vrti" Arch uz Xfce, koristim kompzitne efekte, ali ništa od 3D-a, tako da niti ne znam radi li akceleracija ili ne. Mislim da u Vesa modu nebi radio compositing, pa možda ipak radi.. :hmm
Enivej, ako uspijem dokučit što radi, a što ne, najbolje ti je uhvatit se Archa, a pošaljem ti i jednu skriptu koja će velik dio posla automatizirat u instalaciji (moram samo par sitnica ispravit/promijenit). ;)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6247
Moderator
Postovi: 6247
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 266 puta
Primio/la zahvalu: 323 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
Evo još malo sam bliže problemu.
Dmesg prijavi ovo kada kernel NE inicijalizira DRM:
Kod: Označi sve
[    1.361069] Linux agpgart interface v0.103
[    1.361109] agpgart-amd64 0000:00:00.0: AGP bridge [10de/00e1]
[    1.361117] agpgart-amd64 0000:00:00.0: aperture size 4096 MB is not right, using settings from NB
[    1.361125] agpgart-amd64 0000:00:00.0: setting up Nforce3 AGP
[    1.361131] agpgart-amd64 0000:00:00.0: aperture base > 4G
[    1.361159] agpgart-amd64 0000:00:00.0: AGP bridge [10de/00e1]
[    1.361165] agpgart-amd64 0000:00:00.0: aperture size 4096 MB is not right, using settings from NB
[    1.361169] agpgart-amd64 0000:00:00.0: setting up Nforce3 AGP
[    1.361173] agpgart-amd64 0000:00:00.0: aperture base > 4G
[    1.361256] agpgart-amd64 0000:01:00.0: AGP bridge [1002/4153]
[    1.361264] agpgart-amd64 0000:01:00.0: aperture size 4096 MB is not right, using settings from NB
[    1.410264] agpgart-amd64 0000:01:00.0: AGP aperture is 128M @ 0xf0000000


a ovo kada uredno inicijalizira DRM:
Kod: Označi sve
[    1.361072] Linux agpgart interface v0.103
[    1.361111] agpgart-amd64 0000:00:00.0: AGP bridge [10de/00e1]
[    1.361120] agpgart-amd64 0000:00:00.0: aperture size 4096 MB is not right, using settings from NB
[    1.361128] agpgart-amd64 0000:00:00.0: setting up Nforce3 AGP
[    1.410138] agpgart-amd64 0000:00:00.0: AGP aperture is 128M @ 0xf0000000


Vidljivo je da kernel pokušava 3x ispravno inicijalizirati/podesiti AGP port, ali mu to očito ne uspjeva, jer u slučaju kada digne DRM, to napravi samo jednom. Moguće tu negdje leži zec....
Avatar
Site Admin
Postovi: 9983
Site Admin
Postovi: 9983
Pridružen/a: 04 pro 2007, 08:00
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 256 puta
Kakve su ti postavke u BIOS-u po pitanju ovog aperture sizea? Provaj to postavit na 128 MB. Možda te to zeki.. :hmm
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6247
Moderator
Postovi: 6247
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 266 puta
Primio/la zahvalu: 323 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
Problem je u ispravnoj inicijalizaciji AGP porta. Za sada sam našao uspješan workaround tako da sam opalio agp=off kernel parametar, pa kernel forsira PCI mod umjesto AGP-a. Na taj način DRM se uspješno inicijalizira i digne karticu kako treba.
Problem je jedino u brzini PCI porta koji je sporiji od AGP-a. No za ovo računalo to ne bi trebalo predstavljati neki problem.
Nije još SOLVED, jer bih probao još neke fore.... Ali, ovo je već dovoljno blizu :)
Avatar
Site Admin
Postovi: 9983
Site Admin
Postovi: 9983
Pridružen/a: 04 pro 2007, 08:00
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 256 puta
Zvuči kao problem s krivim postavkama u BIOS-u ili loše napisanim BIOS-om. U ovom drugom slučaju ponekad se slični problemi riješe flešanjem, pa ako BIOS nije na najnovijoj verziji probaj najprije to ako već nisi, a ako ne pomogne onda dalje.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
problem jest u BIOS-u, a neki su ga riješili downgradeom (što ne želim jer ako izgubim podršku za CPU, baj, baj kompjutor), a i tako su to riješili na Asusovim, a ne Asrockovim pločama.

Štos je u tome što WIndoze ne koriste BIOS-ov iommu, nego imaju svoj vlastiti pristup nedokumentiranom BIOS-u (ploča pisana samo za WIndowse?).

No dobro, ofo s forsanjem PCI-a umjesto AGP-a radi dovoljno dobro za taj komp, pa neću dalje petljati. I tako sam iskoristio sve iommu parametre koji su mogli pomoći (a nisu...)
Avatar
Site Admin
Postovi: 9983
Site Admin
Postovi: 9983
Pridružen/a: 04 pro 2007, 08:00
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 256 puta

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.