Tearing on second monitor

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Fugu
Spol: M

Tearing on second monitor

Post Postao/la Fugu »

Dugo se već spremam na ovaj korak.
Dakle: Upomoć!

Distra je Opensuse 12.1 KDE, vjerujem nevažno jer se isto događalo i za ljetošnjeg distrohopinga po mnoštvu ostalih distri.
NVidia je grafika (250nešto). Monitori su oba 1920x1080, prvi je povezan DVIem i fercera na 60 Hz, dok je drugi (tv) spojen HDMIjem i radi na 50 Hz. Prikaz je isti za oba (clone) jer su na suprotnim zidovima. Na drugom monitoru je uvijek prisutan tearing, bez obzira na podešenja, vsync i ostalo. Nema veze da li je neki 320x240 ili fullhd video. U svim playerima jednako. Čak i kod Ken Burns slideshowa. Sumnjam da je problem u različitoj frekvenciji osvježavanja monitora koju ova grafička možda ne može podržati.
Bacam se na intenzivnije guglanje, a ovo postam za slučaj da je netko to već rješavao i zna rješenje.
Zahvaljujem na pažnji.
:mrgreen:
Where there is a gui there's a way.
drone
Moderator

Re: Tearing on second monitor

Post Postao/la drone »

Probaj isključiti kwin efekte (shift + alt + F12), pa vidi ima li poboljšanja. Na mom laptopu s integriranom GF7000 razlika je osjetna. Kad isključim desktop efekte tearinga gotovo nema i na full HD videu. Provjeri i onaj VDPAU (GPU dekodiranje) je li instaliran i uključen u playerima. Ja od toga nemam koristi jer su podržane kartice tek od pojedinih GF8xxx nadalje, ali tvoja kartica bi trebala to iskoristiti.

Tablica: http://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_PureVideo
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Fugu

Re: Tearing on second monitor

Post Postao/la Fugu »

Hvala Drone, al riješih stvar.

Evo opisa, možda nekom pomogne.

Nakon puno googlanja, pronašao sam slučaj sličan mom:

"I've found that Nividia Twinview causes the problem. If you try unchecking the Twinview checkbox and select "separate Xwindow" but enable Xinerama - the tearing will go away. you *might* have trouble with xinerama if you stretch windows across the two screens - try it and see"

slika slika

Uglavnom, osim u TwinView i clone modu nisam do sada uspijevao dobiti istu sliku na oba monitora. Separate x-screen mi je uvijek davao i dvije različite radne površine, u mnogim kombinacijama i bez tearinga. Ali to mi ne odgovara jer mi je TV iza leđa, te nije uvijek uključen kad i računalo. Opet sam postavio na Separate x-screen i omogućio xineramu, te apsolutnu poziciju obaju monitora. Sad ide ključna i do sada neisprobana stvar: CTRL+klik+drag to move X screens! Kontrolnuo sam i kliknuo te fino mišem stavio Dell preko Panasonica, dok im se rubovi nisu poklopili, spremio X konfiguraciju, restartao i TA-TAM, nema tearinga!

Po mojem laičkom razmišljanju, ako je u twinviewu i kloniranom prikazu grafa slala potpuno jednaku sliku na dva monitora s različitim frekvencijama osvježavanja, normalno je da je jedan morao šepat. Kod Separate x-screen-a šalje dva zasebna prikaza, ali s onim CTRL+klik+drag to move X screens možeš dva prikaza posložit kako hoćeš, čak i da se djelomično preklapaju, poput prozora na radnoj površini.

Sve mi je bilo pred nosom, samo je trebalo vidjeti.

Može prefix: Riješeno

Pozdrav.
Fugu

Prikaz sekundarnog monitora na glavnom

Post Postao/la Fugu »

Ne spada direktno u ovu temu, ali se nastavlja na moju dvomonitorsku problematiku, pa pitam ovdje.
X-puta bi mi bilo praktičnije imati različite prikaze na monitoru i TV-u, ali to postaje problem kad se TV (sekundarni monitor) koristi za nešto drugo. Ne vidi se ono što se slučajno otvori ili "pobjegne" na njega.
Zanima me postoji li kakav program ili mogućnost da se prikaz sekundarnog monitora vidi i u prozoru unutar glavnog monitora?
Dakle smanjeni prikaz koji mogu držati minimaliziran, te ga po potrebi pogledat kad je TV "zauzet".
Ne mislim na onaj sićušni prikaz u trayu kod nekih DE-ova, nego pravi prozor.
szbunjen
Odgovori