Sada je: 16 srp 2019, 01:23.
Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Pozdrav svima,

instalirala sam upravo Linux Mint 14 na stari laptop koji ima Broadcom BCM4311. Zatim sam instalirala sam firmware-b43-installer i koliko kužim prema ovome

Kod: Označi sve
Card-2: Broadcom BCM4311 802.11b/g WLAN driver: b43-pci-bridge
IF: wlan0 state: down mac: 00:1a:73:5a:9b:0e


wireless je prepoznat, jer umjesto dosadašnjeg "IF: N/A" sad piše "wlan0" i lampica na laptopu svijetli...
No također piše "state: down" pa me zanima kako ga natjerati da bude "state: up"?
Pokušala sam s naredbama koje je 4ndY naveo za unload/load i "dmesg | grep b43" mi javlja sljedeće:

Kod: Označi sve
[  195.214612] b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found (core revision 10)
[  195.391468] Registered led device: b43-phy0::tx
[  195.391506] Registered led device: b43-phy0::rx
[  195.391534] Registered led device: b43-phy0::radio
[  195.584077] b43-phy0: Loading firmware version 666.2 (2011-02-23 01:15:07)
[  326.036093] b43-phy0: Radio hardware status changed to DISABLED
[  341.028077] b43-phy0: Radio hardware status changed to ENABLED
[  341.192075] b43-phy0: Loading firmware version 666.2 (2011-02-23 01:15:07)
[  356.036079] b43-phy0: Radio hardware status changed to DISABLED
[  371.028082] b43-phy0: Radio hardware status changed to ENABLED
[  371.192073] b43-phy0: Loading firmware version 666.2 (2011-02-23 01:15:07)
[ 2508.384946] b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found (core revision 10)
[ 2508.507238] Registered led device: b43-phy0::tx
[ 2508.507271] Registered led device: b43-phy0::rx
[ 2508.507302] Registered led device: b43-phy0::radio
[ 2508.768091] b43-phy0: Loading firmware version 666.2 (2011-02-23 01:15:07)


Nije mi wireless neophodan, ali bih ga voljela natjerati da proradi. Prijedlozi/ideje što i kako dalje su dobrodošli. :)
Avatar
Postovi: 36
Postovi: 36
Pridružen/a: 10 ožu 2013, 17:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: Ž
OS: Xubuntu 12.04 / Mint 14
Post ti je bio u krivoj temi. :facepalm

Ako dobro vidim, ti nemaš problem s printerom, već s wirelessom općenito. Premješteno u zasebnu temu.
Avatar
Site Admin
Postovi: 6505
Site Admin
Postovi: 6505
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 628 puta
OS: Mint 17.3 KDE 4.14.13
A sad da ti i pomognem :D

Jesi li instalirala i b43-fwcutter paket?
Ako jesi, jesi li restartala računalo nakon instalacije (glupo pitanje, znam, ali moram provjeriti :D)?

Ako ništa od toga ne pomaže, možda ćeš morati modprobati b43 modul. Pročitaj o tome na ovoj temi.

Sretno :mrgreen:
Avatar
Site Admin
Postovi: 6505
Site Admin
Postovi: 6505
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 628 puta
OS: Mint 17.3 KDE 4.14.13
Jao, isprike za krivo postanje! :oops
I hvala na premještaju i prijedlozima. :)
Instalirala sam b43-fwcutter paket i restartala 10x najmanje... i "modprobala" još ranije. Pa sam dodala b43 u modules prema savjetu iz linkanog posta. Na kraju sam instalirala Wicd i sve okolne mreže su postale vidljive, ali - sad validation zeza i neće da se spoji. Jednom se spojilo nekom božanskom intervencijom valjda pa sam restartala da vidim hoće li se ponoviti... Nije, naravno.
Uglavnom, primijetila sam da i drugi imaju problema s tom validacijom i odspajanjem, pa ću pročačkati još po internetu.
Muči me što bi prema svemu trebalo raditi, a ne radi. Možda ovaj laptop stvarno ne voli Mint.
szbunjen
Avatar
Postovi: 36
Postovi: 36
Pridružen/a: 10 ožu 2013, 17:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: Ž
OS: Xubuntu 12.04 / Mint 14
taj laptop ima Broadcom wireless karticu koja je...nesretna :(
Avatar
Postovi: 8792
Postovi: 8792
Pridružen/a: 28 lip 2009, 22:49
Podijelio/la zahvalu: 194 puta
Primio/la zahvalu: 236 puta
Spol: M
OS: Slackware
Sutra ću probati maknuti još network manager kao što piše ovdje http://community.linuxmint.com/hardware/view/1473
I možda za svaki slučaj kupiti nekoliko metara mrežnog... ;)
Avatar
Postovi: 36
Postovi: 36
Pridružen/a: 10 ožu 2013, 17:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: Ž
OS: Xubuntu 12.04 / Mint 14
Ajoj, žao mi je što nije uspjelo :cry:

Moj laptop ima istu tu karticu, i napravila sam sve to isto...i meni radi :pogled_dolje

Možeš li postati neke svoje logove ovdje? Recimo, syslog i kern.log (oba su ti u /var/log, vjerojatno to već i znaš).
Avatar
Site Admin
Postovi: 6505
Site Admin
Postovi: 6505
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 628 puta
OS: Mint 17.3 KDE 4.14.13
Postat ću sutra, sad više nemam snage... :)
Avatar
Postovi: 36
Postovi: 36
Pridružen/a: 10 ožu 2013, 17:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: Ž
OS: Xubuntu 12.04 / Mint 14
Provaj ovo
http://codeghar.wordpress.com/2012/07/1 ... ntu-12-04/
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6215
Moderator
Postovi: 6215
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 266 puta
Primio/la zahvalu: 323 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
Proradilo je! :thumbs
Uklonila sam defaultni network manager i spojilo se odmah (prošla je validacija preko Wicd-a).
Kvaliteta signala stalno varira, i iako povremeno puca veza zaključiti ću da radi.
Hvala svima na prijedlozima i pomoći!
Ako crkne ili bude pucalo (pre)često, probat ću još maknuti STA driver prema preporuci Cooleecha
Avatar
Postovi: 36
Postovi: 36
Pridružen/a: 10 ožu 2013, 17:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: Ž
OS: Xubuntu 12.04 / Mint 14

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.