Sada je: 21 sij 2021, 10:07.
Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Penzić sam u godinama i totalni početnik u svijetu linuxa, pa bi molio iskusne linuxaše za pomoć. Zbog stalnih problema s windowsima (virusi, prepunjavanje diska, gubitak podataka i dr.), odlučio sam se postupno preći na linuxe, dok ne savladam osnove, koristeći dual boot instalaciju. Pošto sam neka vrsta audiofila - samograditelja cijevnih pojačala male snage za PC i za po doma, odlučio sam se uz W7 instalirati neki od linux programa za audiofile. Izbor je pao na Audiophile Linux (Linux Mint) i na Ubuntustudio 13.10. 64 bita. Kako nikako nisam uspio instalirati prvi soft, drugi sam ubacio bez problema. W7 su instalirani na disku 1Tb i rade normalno sa žičnim spajanjem na internet preko H-1 routera ZTE -ZXV10 H201L. Ubuntustudio 13.10 (64 bita)+++++++++++++++++++++++++ sam instalirao na drugom disku od 500Gb i nikako se preko njega ne mogu spojiti na internet, jer uopće ne prepoznaje mrežnu karticu Realtek 8111E integriranu u "all in one" matičnu ploču Asus E35M1-M. Naime, kada sam prije četiri godine slagao računalo, prilikom kupnje matične ploče sam pazio da ima pasivno hlađenje i vrlo dobru zvučnu katicu, a nisam primijetio, da ne podržava linux, jer ga tada nisam namjeravao instalirati. Asus se do danas nije potrudio napraviti linux drivere za nju (sram ga bilo). Na netu sam na jednom forumu našao nekakve zamjenske linux drivere za mrežnu Realtek 8168, za koje kažu da pašu na Realtek 8111E. Problem je u tome što te drivere nikako ne mogu instalirati u Ubuntu studio, vjerojatno zbog svojeg neznanja i nepoznavanja linuxa. Molim za pomoć, oko spajanja na internet!
P.S. Zaboravio sam reći, probao sam se spojiti preko mrežnog WI-FI USB adaptera Netis WF-2111, ali nije išlo.
Zadnja izmjena: midruzin; 27 sij 2014, 07:06; ukupno mijenjano 1 put/a.
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 16 sij 2014, 15:36
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Windows7
Dobrodošao :hello-wave

Na ovom linku:
http://askubuntu.com/questions/158348/where-do-i-find-drivers-for-the-realtek-8111e-lan-controller
piše da bi trebalo radit out-of-the-box ali ima i tutorijal kako instalirat drugi driver.

Na ovom linku možeš preuzeti drivere:
http://www.twm-kd.com/linux/realtek-rtl81688111e-and-ubuntu-linux/

Upute sa oba linka su za instalaciju u terminalu. Terminal možeš pronaći u instaliranim aplikacijama. Pokušaj napravit instalaciju prema uputama pa ako zapne ćemo probat korak po korak.
Avatar
Site Admin
Postovi: 2076
Site Admin
Postovi: 2076
Pridružen/a: 07 pro 2007, 16:30
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 174 puta
Primio/la zahvalu: 278 puta
Spol: Ž
OS: ubuntu 12.04
Ovo izgleda kao pristojno rješenje:
http://www.twm-kd.com/linux/realtek-rtl81688111e-and-ubuntu-linux/
Upute su lijepo napisane i jasne. Trebalo bi raditi.
Driver skini s nekog računala na kojem radi internet (Ili bootaj Windowse na tom računalu i s njih skini driver)
(Treba ti driver za Linux s 3.x kernelom)
Nakon toga otvori Terminal, odi u direktorij u kojeg si stavio taj driver i slijedi upute. Upute ti neće raditi ako se nalaziš u nekom drugom direktoriju.
(Za kretanje direktorijima u Terminalu imaš upute na našem Wikiju:http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe. Trebaju ti samo ls i cd naredbe za osnovno kretanje pa prouči sintaksu)
Moram priznati da si imao ekstremnu nesreću da ti ne radi mrežna kartica, jer 99% mrežnih kartica radi bez problema na Linuxu. Ako ovu ne uspiješ nikako upogoniti, jedno od rješenja je da uzmeš neku jeftinu PCI karticu (ako imaš običnu desktop kantu) i koristiš nju. Ima ih sad za ispod 100 kuna.
Eto, javi ako zapne.
EDIT:nicky me pretekla :D
Avatar
Site Admin
Postovi: 16087
Site Admin
Postovi: 16087
Pridružen/a: 03 tra 2008, 18:09
Lokacija: Svugdi me ima. Slavonija uglavnom.
Podijelio/la zahvalu: 503 puta
Primio/la zahvalu: 531 puta
Spol: M
OS: Mint 17 Cinnamon
Suko je napisao/la:...Ako ovu ne uspiješ nikako upogoniti, jedno od rješenja je da uzmeš neku jeftinu PCI karticu (ako imaš običnu desktop kantu) i koristiš nju. Ima ih sad za ispod 100 kuna....


Čak je onda bolje uzeti usb wifi karticu da se ne mora otvarati računalo. Ako se odlučiš na tu opciju, na wiki.open.hr postoji i popis takvih kartica koje rade out-of-the-box (ako router ima wifi)
Avatar
Site Admin
Postovi: 2076
Site Admin
Postovi: 2076
Pridružen/a: 07 pro 2007, 16:30
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 174 puta
Primio/la zahvalu: 278 puta
Spol: Ž
OS: ubuntu 12.04
:nothing
Kako Suko piše, imaš izvorni kod za popravljeni vlasnički driver kod Realteka pa samo izgradi binarni fajl drivera za tvoj kernel i zamijeni stari r8168 s novim. Vjerojatno taj novi driver nije još uključen u normalni kernel zbog problema s procedurama s realtekovom vlasničkom licencom. Obično to malo potraje ali ga na kraju ubace.
:kjut Usput, malo off topic, ako ti nije problem ubaciti preporuku sheme za cijevno gitarsko pojačalo do oko 15W sa cijevima koje se mogu lakše nabaviti kod nas.
Avatar
Postovi: 1909
Postovi: 1909
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 342 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Puno hvala na korisnim savjetima. Probat ću ovo sve po uputama. Inače router ima WI-Fi i uredno na njemu radi internet žično i bežično ( dva PC-a, dva laptopa i dva sat prijemnika).
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 16 sij 2014, 15:36
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Windows7
P.S. Ispričavam se, tek sad sam primjetio post od jurastublic-a, kome je potrebna za shema. gitarskog pojačala od oko 15W. Pošto nisam stručnjak za gitarska cijevna pojačala, koja se ipak malo razlikuju od diy cijevnih pojačala koje ja radim, (gitaristička traže više izobličenja i koloracije ugodnih ljudskom uhu) preporučujem ti da se prijaviš u naš forum "diy-audio forum hrvatskih samograditelja", na kojem ćeš naći potrebite sheme cijevnih pojačala za gitaru sa standardnim - jeftinijim, lako u nas nabavljivim cijevima. Tu će ti sigurno puno pomoći naš hrvatski vrhunski stručnjak za cijevna gitaristička pojačala Davorin, jako susretljiv i drag čovjek, koji je projektirao, izgradio i popravio mnoga cijevna gitarska pojačala. Od njega je većina od nas na forumu puno naučila o gradnji cijevnih ampa. On će ti, kao vrlo iskusan u tom području, predložiti odgovarajuću shemu ampa, ovisno o vrsti glazbe koju sviraš (amaterski ili profesionalno). Najveću stavku u gradnji predstavlja izlazni trafo, koji ćeš s obzirom na manju snagu ampa, moći rabljenog jeftino nabaviti na buvljaku ili od nekog od članova foruma, nego da ga daš motati po narudžbi. Za sve informacije mi se slobodno obrati.
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 16 sij 2014, 15:36
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Windows7
Riješeno! Konačno, nakon dosta bezuspješnih pokušaja instaliranja zamjenskih drivera za integriranu mrežnu karticu, odlučio sam se malo prekopati po ostatcima starih harwera u podrumu, pa sam pronašao jednu običnu PCI mrežnu karticu s Realtekovim mrežnim chipsetom RTL- 8139. Malo sam bio sumnjičav u nju, jer nisam imao drivera, a zadnja revizija je bila 1.3 iz 2006. godine. Upiknuo sam je u komp i odmah je proradila, prvo su je prepoznali w7, a zatim i linux. Ovaj post šaljem s linuxa. Evo sad se upisujem u prvi razred osnovne škole linuxa, pa se nadam dobroti naših profesora, koji bi mogli malo zažmiriti kod upisa u drugi razred. Još jednom hvala svim profesorima na savjtima, koristilo je!
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 16 sij 2014, 15:36
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Windows7
Bravo, sada jos samo stavi ispred naslova u prvom postu [RIJESENO]
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5926
Moderator
Postovi: 5926
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 210 puta
Primio/la zahvalu: 271 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.