Sada je: 18 kol 2019, 20:37.
Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Pozdrav svima!

Danas sam postao novi član linux familije i počeo koristiti Mint cinnamon 17.3 Vrlo sam zadovoljan, istraživao sam pomalo i sam, ali trebaće mi još prilično vremena da se priviknem, ali za sad nemam nikakvih primedbi.

Molio bih za pomoć oko ovog pitanja: monitor i tv su spojeni na računar jednim VGA kablom, zbog gledanja filmova na TV-u. Rezolucija za TV bi trebala biti 1280x768, ali ja nju nemam u ponudi u podešavanjima već samo 1024x768 (koju koristim na monitoru) i 800x600. Stoga bi mi trebala skripta ili bilo koji način da rezoluciju mogu da stavim na 1280x768, makar i priveremeno (npr do restarta) jer mi je potrebna samo tokom gledanja filma.

Nadam se da nisam previše zapetljao i da sam dobro objasnio.

Takođe, oprostite ako sam lupio neku glupost ili postavio ovu temu gde ne treba, ovo mi je tek prvi dan. :pogled_dolje

Hvala unapred za pomoć!
Postovi: 23
Postovi: 23
Pridružen/a: 17 ožu 2016, 15:25
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux Mint 17.3
Inglourious je napisao/la:...monitor i tv su spojeni na računar jednim VGA kablom...

Pozdrav i tebi i dobrodošao. Ovo mi nije jasno. Mislim da ti trebaju barem dva kabla. Isto je kad koristiš dva monitora na jednom računalu. Ovako ispada da po jednom kablu ide samo jedna rezolucija. Možda nisam u pravu, pa pričekaj da se javi netko tko koristi takvo nešto.
Avatar
Moderator
Postovi: 5768
Moderator
Postovi: 5768
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 199 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Arch i samo Arch Xfce
Dobrodošao :bok

... i Vl@do je u pravu. Ako na jedan video izlaz imaš spojeno više monitora, rezolucija na svima će biti ona najveća koju uređaj s najmanjom rezolucijom može prikazati.

Da je Matrox preživio krajem prošlog stoljeća rat između proizvođača grafičkih kartica, danas bi situacija bila možda drugačija, ali na žalost nije :(
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10231
Site Admin
Postovi: 10231
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 573 puta
Primio/la zahvalu: 745 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
Imam VGA razvodnik koji izlazi iz kućišta i koji mi daje dva nova VGA izlaza, u jedan ide monitor a u drugi ide TV tako da istovremeno mogu da imam sliku s računara i na monitoru i na TV-u. Dakle, ako sam dobro razumeo onda mi ostaje samo da odspojim monitor i sistem bi sam trebao da detektuje TV i shodno tome promeni rezoluciju?
Postovi: 23
Postovi: 23
Pridružen/a: 17 ožu 2016, 15:25
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux Mint 17.3
Da, taj razvodnik samo fizički razdvaja jedan izlaz na dva kabela, ali još uvijek je to samo jedan izlaz. Probaj ništa ne košta odspojiti monitor.
Pogledaj, možda će ti i ovo biti od koristi: How to Setup Dual Monitor in Ubuntu or Mint Linux
Avatar
Moderator
Postovi: 5768
Moderator
Postovi: 5768
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 199 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Arch i samo Arch Xfce
Nije pomoglo, i dalje imam samo 2 opcije. Hvala na pomoći u svakom slučaju.
Postovi: 23
Postovi: 23
Pridružen/a: 17 ožu 2016, 15:25
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux Mint 17.3
Probat ćemo dodati novu rezoluciju.
Pokreni ove naredbe pa kopiraj ovamo ono šta dobiješ.
Otvori terminal i upiši :
Kod: Označi sve
cvt 1280 768 60

i
Kod: Označi sve
xrandr -q

Od tih informacija ćemo probati složit rezoluciju.
"Hodor bre foobar"
Avatar
Postovi: 1891
Postovi: 1891
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 337 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Kod: Označi sve
cvt 1280 768 60
# 1280x768 59.87 Hz (CVT) hsync: 47.78 kHz; pclk: 79.50 MHz
Modeline "1280x768_60.00"   79.50  1280 1344 1472 1664  768 771 781 798 -hsync +vsync


Kod: Označi sve
xrandr -q
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1024 x 768, maximum 32767 x 32767
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP3 connected primary 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x768       60.0*
   800x600        60.3     56.2 
   848x480        60.0 
   640x480        59.9 
   1280x768_60.00   59.9 
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
  1280x75_60.00 (0x11a)    7.5MHz
        h: width  1280 start 1320 end 1440 total 1600 skew    0 clock    4.7KHz
        v: height   75 start   78 end   88 total   91           clock   51.5Hz
  1280x60_60.00 (0x121)    6.2MHz
        h: width  1280 start 1320 end 1440 total 1600 skew    0 clock    3.9KHz
        v: height   60 start   63 end   73 total   76           clock   51.4Hz


Samo da kažem da sam prateći ovaj link uspeo da dodam rezoluciju u display opciju, mogu da je promenim i radi sasvim dobro ali se prilikom restarta izgubi pa je moram dodati ponovo. Ako bi mogli samo to da me uputite, kako da je zadržim, da ne moram svaki put da je pravim.

Postovi: 23
Postovi: 23
Pridružen/a: 17 ožu 2016, 15:25
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux Mint 17.3
E dobro, na to sam i mislio.
Sad možeš te naredbe upisati u skriptu i onda staviti skriptu u autostart.
U skriptu stavi ono od xrandr --newmode na dalje (ne ide ona prva naredba, cvt)
Kod: Označi sve
#!/bin/bash
one xrandr
linije
završno s xrandr -s "ta i ta rezolucija"

Snimi negdje, postavi dozvolu za izvršavanje u postavkama te datoteke i dodaj je u početne programe.

edit: I rezolucija ti vjerojatno NIJE 1280x768 nego 1280x720 - tako i promijeni ono u cvt da dobiješ ispravne parametre za modeline.
U YT videu čovjek koristi 1280x720 i zato ti je vjerojatno i radilo.
"Hodor bre foobar"
Avatar
Postovi: 1891
Postovi: 1891
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 337 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Rešeno! :thmbs-up Koristio sam malo izmenjeniju skriptu i tu je i nakon restarta i radi lepo. Tu rezoluciju sam korisitio i na windows-u a i sam TV preporučuje tu rezoluciju za njega.

Hvala mnogo svima na pomoći! :bravo Tema se može zaključati što se mene tiče.
Postovi: 23
Postovi: 23
Pridružen/a: 17 ožu 2016, 15:25
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux Mint 17.3

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.