Ok, idemo onda glupim načinom zeznuti idiotsko zaključavanje pojedinih mapa (koje se uz ostala sranja) događa uslijed nadogradnje na kernel 4.4.x.x (nabijem vas na kernel i što ste napravili od LTS distribucije -
sorry na psovanju, ali dobro su još i prošli što mislim o nadogradnji na 4.4.x.x)... no idemo spasiti mape i podatke.
Za početak skini Linux Mint 18 Xfce (njega sam prvog skinuo da probam riješiti problem pa sam upute napravio s njime). Nakon što si napravio bootabilni USB medij ili snimio DVD, pokreni ga u live modu i prati slike:
Nakon pokretanja LM18 Xfce u live modu nađemo mjesto gdje su nam spremljeni podaci koje hoćemo spasiti (kod mene na slici je to mapa "Preuzimanja" gdje vidimo da su pojedine pod mape s oznakom "X" (za primjer sam odabrao pod mapu s imenom "Ubuntu" koja je zaključana i u kojoj postoji jedna slika koju hoćemo kopirati na drugi medij).

Ako probamo otvoriti takvu zaključanu mapu dobijemo upozorenje... a klikom na "Close" otvori se mapa bez slike koju hoćemo spasiti (kopirati na drugi medij).

Sad se vratimo natrag na (u mom slučaju mapu "Preuzimanja") i idemo desni klik na pod mapu "Ubuntu" te odaberemo "Open as Root"

... nakon čega se otvara u novom prozoru pod mapa "Ubuntu" i u njoj vidimo sliku koju hoćemo spasiti/kopirati.

Sad logika kaže da bi trebali samo desni klik na sliku i odabrati "Copy" no mauna...

... jer nakon što otvorimo mapu ili medij na koji hoćemo kopirati sliku, nemamo "Paste" (imamo ga ali je siv, tj. nedostupan), a ne pomaže ni "CTRL+V" (u mom slučaju sam sliku pokušao kopirati na drugi USB od 8 GB)

Napomena: Kako sam previdio da USB na koji pokušavam kopirati sliku nije otvoren kao root (hvala @jurastublic), ovo ispod nije potrebno (pročitati postove iza ovog i napraviti kako vam je najlakše).Sad se vratimo natrag i ponovno desni klik na sliku koju hoćemo kopirati i spasiti je, ali idemo na "Send To" i u otvorenom izborniku odaberemo mjesto na koje šaljemo sliku (kod mene je to "USB 8 GB")

... nakon čega smo kopirali tj. poslali kopiju slike na USB.

Nakon što si napraviš kopiju svega što trebaš na vanjskom mediju, isto ćeš moći otvoriti na bilo kojem OS-u... i tu samo mala napomena, ako imaš velike fajlove, vanjski medij formatiraj u NTFS jer je najsigurnije da će podaci biti kasnije čitljivi na bilo kojem OS-u i nemoj formatirati ovaj Ubuntu na kojem su ti sad podaci sve dok ih ne preseliš s ovog vanjskog medija još jednu sigurnosnu kopiju na drugo računalo/laptop... kasnije višak kopija lako obrišeš.