Sada je: 16 lis 2019, 23:46.
Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
naime želio bih instalirati arch linux na disk od 40 giga i napravio sam 3 sljedeće particije
prvu sam stavio sda1 1024 boot swap sam stavio na sda2 isto 1024 s obzirom da imam 6 gb memorije i treća ostalo, pa me zanima da li sam uopće to dobro particionirao.
"He who commands the future, conquers the past" - KANE -
Postovi: 108
Postovi: 108
Pridružen/a: 09 ruj 2009, 15:49
Lokacija: Zagreb - Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Arch/XFCE
512 mb boot
6144 mb swap
10240 root
ostalo home
Lutherus
Lutherus
64 MB boot
10240MB /
ostatak /home
bez swapa
ako ti bas i treba swap 1 GB je i vise nego dosta.
Postovi: 536
Postovi: 536
Pridružen/a: 13 ruj 2008, 17:35
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 23 puta
Ima li smisla raditi posebnu /boot particiju? Ne znam o kakvom se setupu i potrebama radi, ali ja bih na tako malom disku sve lijepo strpao u jednu ext4 root particiju i napravio manji swap do max 2 GB.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
Baš radim na skripti za jednostavniju instalaciju Archa. Po njenim postavkama, potrebno je napraviti samo /, a može se još dodati samo /home i swap. Sve particije automatski formatira u ext4 (osim swapa, dakako). Ima li zainteresiranih za test? :)

Inače, kod Archa, / mi je uvijek 10 GB. Archu dosta (ako se odvaja /home). :)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6224
Moderator
Postovi: 6224
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 266 puta
Primio/la zahvalu: 323 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
I ja sam stavio root 10gb i ostalo home :)
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
hmmm ne razumijem zasto /root mora biti tako velik?
"He who commands the future, conquers the past" - KANE -
Postovi: 108
Postovi: 108
Pridružen/a: 09 ruj 2009, 15:49
Lokacija: Zagreb - Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Arch/XFCE
Veseli je napisao/la:hmmm ne razumijem zasto /root mora biti tako velik?

Citat s Arch Wikija:
The root directory is the top of the hierarchy, the point where the primary filesystem is mounted and from which all other filesystems stem. All files and directories appear under the root directory /, even if they are stored on different physical devices. The contents of the root filesystem must be adequate to boot, restore, recover, and/or repair the system.
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
ok sad mi je jasno, ali postoji jos jedna stvar koja mi nije jasna kod particioniranja diska ako montiram diskove ovako
Kod: Označi sve
mount /dev/sda1 /mnt

Kod: Označi sve
mkdir /mnt/home

Kod: Označi sve
mount /dev/sda3 /mnt/home

Dakle na ovaj nacin je opisano da se diskovi montiraju, i ako ih montiram na ovaj nacin znaci da mi je mount point na /dev/sda1 i sve programe i sve sto instaliram instalirat ce se na /dev/sda1 odnosno u /root particiju i to mi nikako nije dobro..
"He who commands the future, conquers the past" - KANE -
Postovi: 108
Postovi: 108
Pridružen/a: 09 ruj 2009, 15:49
Lokacija: Zagreb - Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Arch/XFCE
Kako mogu drugacije montirat te diskove?
"He who commands the future, conquers the past" - KANE -
Postovi: 108
Postovi: 108
Pridružen/a: 09 ruj 2009, 15:49
Lokacija: Zagreb - Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Arch/XFCE

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.