Linux i virusi

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: Linux i virusi

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:rofl rofl pa baš tako, da. Džaba ti "superiorna arhitektura", šta god to bilo, ako su ljudi neodgovorni idioti koji ne updejtaju svoj sustav godinama. Klasičan PEBKAC slučaj :kava
Ja se ne bi čudio da oni uopće nemaju administratore nego da je netko to instalirao pred 9 g i otišao, a priučeni ljudi kreiraju accounte u Cpanelu za njihove korisnike, ono stvar ide tako godinama, problema nije bilo do sada, zarađuje se novac, zašto bi vlasnik plaćao IT odjel i neke tamo administratore :-D
Bunker

Post Postao/la Bunker »

Mozemo se mi cuditi svemu i svacemu, no ovaj ( a i drugi sl primjeri, turla virus, ... ) pokazuju da linux nije zahvaljujući "superiornoj" arhitekturi otporan na maliciozni kod, a ta fama se godinama pokusava plasirati kao "sveta" istina.

Ovaj puta su napadnute te stare verzije apk i kernela, no nije nemoguć niti napad na najnovije verzije. Pa bas izlazak sigurnosnih nadogradnji krpa moguće ranjivosti, što nedvojbeno ukazuje da ranjivosti postoje i u daleko novijim verzijama i kernela i pogodjenih aplikacija.

Nedavno me se ovdje prozivalo tvrdeći da sam neznalica koja nepozna tzv strukturu i da je linux zahvaljujući svojoj arhitekturi skoro pa imun na viruse. Da je to tako, i da je sve ruzicasto, onda nebi uopće izlazile sigurnosne nadogradnje jer bi tom analogijom linux bio imun zahvaljujući svojoj "arhitekturi" . No, kako svi znamo, sigurnosne nadogradnje kontinuirano izlaze, sto znaci da ranjivosti itekako postoje. A ovaj primjer ransomwarea je napao stare verzije, a koliko se bazična arhitektura linuxa izmijenila otada do danas ja neznam, no znam da je zabluda tvrditi da je linux zahvaljujući svojoj arhitekturi imun na viruse i ostali malwer.

Kada je bilo rijeci o turli, koji cak netreba root ovlasti za sirenje, kolektivna psihicka obrana je bila da je potreban pristup racunalu. Ovaj puta je kolektivna samoobrana u tvrdnji da su pogodjene stare verzije softvera. Kad dodje do slijedećeg napada, siguran sam da će kolektivna svijest pronaći "krivca", no sve to nemoze poništiti činjenicu da se napadi ipak dešavaju i da nikakva "arhitektura" tu nemože pomoći....

.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Šteta za tebe (i sreća za nas) da nisi političar :kava
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Bunker

Post Postao/la Bunker »

bertone je napisao/la:Šteta za tebe (i sreća za nas) da nisi političar :kava
Znam da i ne slutiš, no blizu si istine. Na proslim lokalnim izborima sam bio na dve liste ( MO i gradska cetvrt ), no lose smo prosli. Šansa opet za koju godinu,i lokalna i parlamentarna, pa kak prodjemo.....
.
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

Dugo godina pratim LZS forum, i nikada nitko nije decidirano tvrdio da su linux sistemi imuni na viruse. Svaka daljna rasprava o ovoj temi je "presipanje iz šupljega u prazno", jer tko god ima i malo elementarnog znanja, jako dobro zna, da sve ono što je sastavljeno od "1 i 0", sa "1 i 0" se može rasturiti. Kao uostalom i sve drugo u životu.
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

teorijavelikogpraska je napisao/la:Dugo godina pratim LZS forum, i nikada nitko nije decidirano tvrdio da su linux sistemi imuni na viruse. Svaka daljna rasprava o ovoj temi je "presipanje iz šupljega u prazno", jer tko god ima i malo elementarnog znanja, jako dobro zna, da sve ono što je sastavljeno od "1 i 0", sa "1 i 0" se može rasturiti. Kao uostalom i sve drugo u životu.
"Teorija" uzeo si mi "riječ" iz tipkovnice :-D . U potpunosti se slažem s tobom :thmb-up .

Pozz
Ok i što sad?
Bunker

Post Postao/la Bunker »

teorijavelikogpraska je napisao/la:Dugo godina pratim LZS forum, i nikada nitko nije decidirano tvrdio da su linux sistemi imuni na viruse.....
Slabo ti to pratiš kad u mnogim izjavama nisi uočio da su naginjale baš toj mantri :
Vl@do je napisao/la:...Ne možeš se inficirati sve i da hoćeš :bravo
JH-IM je napisao/la:....Čarobne razlike u arhitekturi ne moram ovdje iznositi jer su svi informirani o njima odnosno spoznali su ih korištenjem Linuxa, da si ti koristio Linux za išta više od surfanja znao bi i ti koje su to razlike...

...Oni koji kažu da nema efikasnih virusa za Linux jer kao nije toliko rasprostranjen samo pokazuju nepoznavanje razlika u arhitekturi Linuxa i Windowsa.
calisto053 je napisao/la:...I onda ljudi baljezgaju o tome kako je linux nesiguran kao i windows pface
............. Ovo ti je najfriškije unazad mjesec dana a ima još more sličnih izjava no prevruće je i neda mi se sad pretraživati godinama unatrag stotine tema...

teorijavelikogpraska je napisao/la:...Svaka daljna rasprava o ovoj temi je "presipanje iz šupljega u prazno"...

Bravo...i tu novu verziju kolektivne samoobrane iznesi svaki puta kada dođe do novog efikasnog napada na neki od linux sistema ... :bravo

:hihi

.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@Bunker, koji je tvoj problem szbunjen
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Bunker

Post Postao/la Bunker »

bertone je napisao/la:@Bunker, koji je tvoj problem szbunjen
Otvori novu temu na kojoj se želiš igrati psihoanalize i slično, a ovdje se drži tematike virusa, ranjivosti starih desetak godina ( CVE-2017-1000364 ) i tako to ... :lulz

.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

EOD
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200