Otvoreni kod - jedan od prioriteta nove Vlade RH
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Otvoreni kod - jedan od prioriteta nove Vlade RH
@glaskoncILLa
pa nemoraju tvrtke imati GPL odjel da bi se time bavile. Ako ih netko plati i ako im u ugovoru pise da moraju objaviti software pod GPL licencom, onda ce to oni i uciniti.
Prelazak na OpenSource (ne nuzno free software) se radi step by step.
Druga stvar. Ne znam koliko je vama jasno ali postoji razlika izmedju Open Source i Free Softwarea koji gura RMS.
Open Source ne znači nužno da je software besplatan, ali zanemarino to jer su rekli besplatan, postoji jos jedna stvar. Zasto bi objavili software pod GLP licencom, zasto ne pod LGPL ili nekom drugom. Pa ja vjerojatno prvi ne bi pristao objaviti takav software pod GLP, radje bih ga objavio pod LGPL pa da kasnije mogu na bazi tog koda napisati program koji kasnije mogu i naplacivati.
pa nemoraju tvrtke imati GPL odjel da bi se time bavile. Ako ih netko plati i ako im u ugovoru pise da moraju objaviti software pod GPL licencom, onda ce to oni i uciniti.
Druga stvar. Ne znam koliko je vama jasno ali postoji razlika izmedju Open Source i Free Softwarea koji gura RMS.
Open Source ne znači nužno da je software besplatan, ali zanemarino to jer su rekli besplatan, postoji jos jedna stvar. Zasto bi objavili software pod GLP licencom, zasto ne pod LGPL ili nekom drugom. Pa ja vjerojatno prvi ne bi pristao objaviti takav software pod GLP, radje bih ga objavio pod LGPL pa da kasnije mogu na bazi tog koda napisati program koji kasnije mogu i naplacivati.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
- glaskoncILLa
da sazmem odgovor, zgusnut cu ga u dvije rijeci, ne laprdaj!
sutra ti mozda napisem sire objasnjenje, danas sam maznuo previse gemista za to.
sutra ti mozda napisem sire objasnjenje, danas sam maznuo previse gemista za to.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Bilo bi dobro da das sire objasnjenje. Ja sam dao svoje misljenje.
A cijelo misljenje o prelasku na besplatan software sam vec dao vise puta u raznim prijasnjim temama.
A cijelo misljenje o prelasku na besplatan software sam vec dao vise puta u raznim prijasnjim temama.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
- glaskoncILLa
radi se o strucnosti i znanju da se nesto napravi. mozes ti nekoga platiti koliko god zelis, ali ako on ne zna kako bi to napravio, sto ti to vrijedi?max360se je napisao/la: pa nemoraju tvrtke imati GPL odjel da bi se time bavile. Ako ih netko plati i ako im u ugovoru pise da moraju objaviti software pod GPL licencom, onda ce to oni i uciniti.
primjer iz stvarnog zivota, kupili mi neki video monitoring software, izmedju ostalog je u cijeni bilo nesto inzenjerskih sati da majstori dodju i to uglave i upogone. software je vlasnicki ali se vrti na linuxu i sad treba instalirati 6 servera i jedan laptop sa necim RPM baziranim i jos neko bondanje nic-ova, rutanje, ntp-i, dns-ovi i bla, nikakva prevelika mudrost , ali likovi imaju problem sa tim i stalno dolaze i zapitkuju me gluposti dok nisam shvatio da ce to biti brze gotovo ako napravim sam.
i onda ja kuckam, oni mi gledaju preko ramena i rade biljeske, na kraju im potpisem 5 radnih sati koji su im placeni i oni odlaze, s tim da sam naknadno na laptop utukao 8 sati da bi ga instalirao zbog problema sa driverima.
postavlja se pitaje da li je to u redu i sto ako na lokaciji nema nikoga tko to zna, dobijes poluupotrebljivo rjesenje koje nikako ne radi i onda se pokazuje prstom na linux. ok, ovdje to nije bio toliko problem jer sa tom ekipom inace dosta radimo pa smo vec na nekoj friendly bazi, ali za nekakve projekte tog reda velicine kao drzavna uprava, trebas prilicno velik tim strucnjaka u pravom smislu te rijeci, pitanje je da li su dostupni.
nijedna verzija GPL-a ne ogranicava mogucnost prodaje softwarea, tocka.Druga stvar. Ne znam koliko je vama jasno ali postoji razlika izmedju Open Source i Free Softwarea koji gura RMS.
pitanje je samo koliko zapravo prodaja softwarea otvorenog koda sa copyleft licencom ima smisla, puno vise ima smisla prodaja podrske i koristenja resursa kao sto to recimo radi red hat.
ono sto GPL u verziji 3 dodatno zabranjuje u odnosu na verziju 2 je koristenje non-free modula.
da li to prosiruje ili ogranicava slobodu je isto pitanje, jednom smo se tim i bavili u topicu u dijelu za moderatore i admine, zapravo mi je zao sto to nije vidio siri publikum, zanima me sto ljudi misle.
sto se tice razlike izmedju OSI i FSF gledanja na stvari, tu se zapravo radi o nijansama jer se generalno prica o istoj stvari, s tim da Stallman ima problem sa terminologijom (uzmimo da je engleski sluzbeni IT jezik, da li se pojam bolje opisuje rijecju free ili open source, khm..) i postoji nekakvih par ionako vrlo rijetko koristenih licenci koje OSI smatra slobodnim, a FSF ne.
isto tako OSI ima vise izrazen prakticni/pragmaticni stav, dok se FSF vise bavi politikom i filozofijom.
- retsam
- Spol: M
Mislim da je i u user dijelu foruma par puta se provlačile takve tema (iako je uglavnom bio offtopic) treba li zabraniti tivotizaciju licencom i slične teme. Mišljenja sam da je BSD licence pružaju korisniku najviše slobode jer nisu restriktivne kao gpl3.
ontopic: Otvoreni kod u državnoj upravi nikad neće zaživjeti, pod bilo kojom licencom, tu je dugoročno isplativ plan, ali kratkoročno je vrlo skup jer uključuje doškolovanje, implementaciju, razvoj softvera koji bi bio potreban, a ne postoji, ljudi koji bi to sve održavali, strojevi s odgovarajućim hardverom i još podosta toga, a to se mjeri u $$$.
ontopic: Otvoreni kod u državnoj upravi nikad neće zaživjeti, pod bilo kojom licencom, tu je dugoročno isplativ plan, ali kratkoročno je vrlo skup jer uključuje doškolovanje, implementaciju, razvoj softvera koji bi bio potreban, a ne postoji, ljudi koji bi to sve održavali, strojevi s odgovarajućim hardverom i još podosta toga, a to se mjeri u $$$.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Pa neki su vani prešli na Linux i otvoreni softver. Kada se ostvari kritična masa i kada se kod nas ljudi počnu pitati kako to da Njemačka, Francuska , Rusija i još par drugih uštete milijune eura na ovakvim rješenjima onda ćemo i mi morati preći na otvoreni softver. S tim da će kod nas kritična masa biti: "Sve druge zemlje osim nas."
Dobro je da se počelo o tome razmišljati ali ja ne vjerujem da ćemo skoro doživjeti da teta na šalteru klika po LibreOfficeu ili da se u uredima Fejsu pristupa s Ubuntua ili Debiana. Mislim da je ova najava samo deklarativna.
Dobro je da se počelo o tome razmišljati ali ja ne vjerujem da ćemo skoro doživjeti da teta na šalteru klika po LibreOfficeu ili da se u uredima Fejsu pristupa s Ubuntua ili Debiana. Mislim da je ova najava samo deklarativna.
- glaskoncILLa
ovo je otprilike i moje misljenje, ako nudis slobodu, onda neka to bude prava sloboda.Mišljenja sam da je BSD licence pružaju korisniku najviše slobode jer nisu restriktivne kao gpl3.
pitanje da li nikad ili u kojem vremenskom razdoblju i postotku.ontopic: Otvoreni kod u državnoj upravi nikad neće zaživjeti, pod bilo kojom licencom, tu je dugoročno isplativ plan, ali kratkoročno je vrlo skup jer uključuje doškolovanje, implementaciju, razvoj softvera koji bi bio potreban, a ne postoji, ljudi koji bi to sve održavali, strojevi s odgovarajućim hardverom i još podosta toga, a to se mjeri u $$$.
vjerujem da drzavna uprava nikad nece biti kompletno na otvorenom softwareu zato jer je to nemoguce.
slazem se i sa ovim dijelom oko troska, koliko god IT cvjetao kad se ima novaca, toliko je prvi na redu kad se troskovi trebaju sjeci.
a tranzicije su najskuplje, trebas jos jednom platiti ono sto vec imas da bi ustedio u razdoblju od 5, 10 ili 20 godina.
vrijeme ce pokazati da li si mozemo priustiti taj inicijalni trosak. iz nekog razloga ekonomisti ionako vise vole opex od capexa..
mislim da tome u prilog govore i primjeri izvana, za open source su se uglavnom odlucile zemlje u razvoju kad cu tek pokrenule informatizaciju tako da im je bilo vise manje svejedno sto placaju, a za tranziciju zemlje koje imaju novaca.
mi smo negdje u sredini, relativno smo vec informatizirani, a nemamo novaca.
mozda bi najbolji smjer bio da se svi novi projekti baziraju na open sourceu i tako evolucijski, a ne revolucijski dodje do cilja.
Ajde prestanimo više sve gledati kratkoročno.! Mudri ljudi sve gledaju dugoročno. Kratkoročnost je za lopove željne brze zarade, a takvi nam, već smo to vidjeli, baš i ne trebaju!retsam je napisao/la: ontopic: Otvoreni kod u državnoj upravi nikad neće zaživjeti, pod bilo kojom licencom, tu je dugoročno isplativ plan, ali kratkoročno je vrlo skup jer uključuje doškolovanje, implementaciju, razvoj softvera koji bi bio potreban, a ne postoji, ljudi koji bi to sve održavali, strojevi s odgovarajućim hardverom i još podosta toga, a to se mjeri u $$$.
Nama i trebaju dugoročno isplativa rješenja i kvit!
- glaskoncILLa
svi se slazu sa tim, ali izvedba je nesto drugo, da bi gledao dugorocno, moras kratkorocno iskrcati hrpu novaca kojih nema.
Sve neki veliki stručnjaci i visoke cijene za prijelaz na ODF i libre office, pa to je rođeno za Zagreb. A i šire... do sad sam bio sumnjičav ali kad sam vidio da će nas to skupo doći sad sam siguran da je to za nas..glaskoncILLa je napisao/la:...moras kratkorocno iskrcati hrpu novaca kojih nema.