[ZBIRNA TEMA] Kupovina novog laptopa
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Inglourious
- Spol: M
Re: [ZBIRNA TEMA] Kupovina novog laptopa
Nije da mora, nego sam našao ta dva u sklopu sume koju sam spreman platiti a da mi se čine da su ok i će biti dobar i narednih nekoliko godina.
Jedno pitanje, da li je ta NVidia grafika bolja nego na drugom laptopu?
Ne želim gamerski laptop, niti idem u tom pravcu, samo me zanima.
Jedno pitanje, da li je ta NVidia grafika bolja nego na drugom laptopu?
Ne želim gamerski laptop, niti idem u tom pravcu, samo me zanima.
Ok, onda daj odgovore na ovih par pitanja:
PS. Nisam ti odmah pisao odgovor na tvoja gore postavljena pitanja jer nemamo potpunu sliku o potrebama/namijeni.
- koliko misliš dati za laptop
- koja dijagonala LCD-a i koju rezoluciju preferiraš
- da li ćeš laptop često prenositi ili će više biti zamjena za desktop
- da li se imalo razumiješ u hardver (radi eventualne samostalne nadogradnje - kasnije ili odmah)
- koji OS misliš koristiti (možda je glupo pitanje, ali i nije
) - za što ćeš koristiti laptop
- gdje si (ne mislim na točnu adresu već na mogućnost izbora u tvom bližem okruženju)
PS. Nisam ti odmah pisao odgovor na tvoja gore postavljena pitanja jer nemamo potpunu sliku o potrebama/namijeni.
-
Inglourious
Da odgovorim redom:
* Nameravao sam dati oko 500€
* Dijagonala mi nije previše važna, ali voleo bih da rezolucija bude 1920x1080
* Ne mislim ga često prenositi, bar ne uskoro, trebao bi biti zamena za desktop
* Ne mogu reći da sam neki expert, ali razumem se sasvim dovoljno
* Planirao sam da napravim dual boot sa Windows 10 i Linux Mint 18, gde bi Mint bio primaran sistem
* Laptop bi bio za surf, filmovi, muzika, nekoliko programa za prevođenje, kojim se bavim iz hobija, pomalo obrada video snimaka i slično, dakle više manje prosečan kućni korisnik
* Iz Subotice sam, u Srbiji, ponuda je dosta dobra, u samom gradu ima nekoliko poslovnica čije su glavne firme prilično velike i rasprostranjene u celoj zemlji tako da se može naručiti više manje sve što imaju na sajtu i to stigne u roku od nekoliko dana u poslovnicu
Kao što sam rekao, stvarno nemam nameru da koristim laptop za ne znam ni ja kakve zahtevne programe (photoshop, autocad i sl.), niti da igram igre (ako neka koja mi se svidi može da se odigra, super, ako ne, nikom ništa). Znači, jedan malo iznadprosečni laptop za kućnu upotrebu i to je to. Ono što sam ja imao na umu je da mi bar 3,4 godine bude aktuelan, u smislu da ne moram da ga menjam pre toga da bih mogao da ispratim neke nadolazeće stvari. Ne mislim ići u trku sa hardverima, da sve bude najnovije, nego prosto da bar u tom periodu ne moram da razmišljam o nadogradnji.
* Nameravao sam dati oko 500€
* Dijagonala mi nije previše važna, ali voleo bih da rezolucija bude 1920x1080
* Ne mislim ga često prenositi, bar ne uskoro, trebao bi biti zamena za desktop
* Ne mogu reći da sam neki expert, ali razumem se sasvim dovoljno
* Planirao sam da napravim dual boot sa Windows 10 i Linux Mint 18, gde bi Mint bio primaran sistem
* Laptop bi bio za surf, filmovi, muzika, nekoliko programa za prevođenje, kojim se bavim iz hobija, pomalo obrada video snimaka i slično, dakle više manje prosečan kućni korisnik
* Iz Subotice sam, u Srbiji, ponuda je dosta dobra, u samom gradu ima nekoliko poslovnica čije su glavne firme prilično velike i rasprostranjene u celoj zemlji tako da se može naručiti više manje sve što imaju na sajtu i to stigne u roku od nekoliko dana u poslovnicu
Kao što sam rekao, stvarno nemam nameru da koristim laptop za ne znam ni ja kakve zahtevne programe (photoshop, autocad i sl.), niti da igram igre (ako neka koja mi se svidi može da se odigra, super, ako ne, nikom ništa). Znači, jedan malo iznadprosečni laptop za kućnu upotrebu i to je to. Ono što sam ja imao na umu je da mi bar 3,4 godine bude aktuelan, u smislu da ne moram da ga menjam pre toga da bih mogao da ispratim neke nadolazeće stvari. Ne mislim ići u trku sa hardverima, da sve bude najnovije, nego prosto da bar u tom periodu ne moram da razmišljam o nadogradnji.
Ok, odgovori ti idu po pitanjima (koja sam malo ispremiješao)Inglourious je napisao/la:Da odgovorim redom:
500€ = oko 6150 RSD = 3750 knInglourious je napisao/la:* Nameravao sam dati oko 500€
Usporedbu valute sam morao napraviti jer predloženi laptop u HR malo prelazi zadani iznos, no kako ga nećeš morati mijenjati i više od 5 godina po meni se isplati još malo rastegnuti, a u ostalim odgovorima ćeš vidjeti i zašto.
ThinkPad E560
Link na tegovinu u Zagrebu da vidiš na koji konkretno model mislim.
Link na test laptopa s time da se testirani razlikuje u vrsti i kvaliteti LCD-a
Link na isti model lapropa ali sa jačim hardverom koji ima FHD IPS LCD kakav ima i predloženi model iz prvog linka
Razlika prikaza između IPS i TN LCD ekrana je takva da se dugoročno isplati dati malo više jer je LCD ipak ono u što gledaš svaki put kad koristiš laptop/računaloInglourious je napisao/la:* Dijagonala mi nije previše važna, ali voleo bih da rezolucija bude 1920x1080
Ok, onda ti težina od cca 2,5 kg nije bitna, no opet ThinkPad serija je konstrukcijski puno bolje napravljena od IdeaPad serije (robusniji su), bolja tipkovnica, touchpad, trackpoint... i dr...Inglourious je napisao/la:* Ne mislim ga često prenositi, bar ne uskoro, trebao bi biti zamena za desktop
Mogučnost nadogradnje kod ThinkPad serije je bolja nego kod predloženih (iz tvog prvog posta) jer kod TP ništa nije zalemljeno na matičnu ploču, a i izbor rezevnih/dodatnih djelova na ebay-u je velik (ladice za dodatni HDD, tipkovnica sa pozadinskim osvjetljenjem i sl. ako danas sutra odlučiš nadograditi recimo SSD diskom)Inglourious je napisao/la:* Ne mogu reći da sam neki expert, ali razumem se sasvim dovoljno
TP serija Lenova je dobro pokrivena i pod Linuxom i pod Windowsima tak oda tu problema ne bi trebalo biti... eventualno ćeš morati podesiti UEFI (secure key, secure boot i sl, ali to je već sve napisano/opisano na Lenovo forumu... dodatno dobra stvar kod TP serije (za Windows) je što nakon instalacije OS-a pokreneš ThinkVantage System Update i softver sam odradi instalaciju svega što treba tvom hardveru.Inglourious je napisao/la:* Planirao sam da napravim dual boot sa Windows 10 i Linux Mint 18, gde bi Mint bio primaran sistem
Predložena konfiguracija može bez problema obaviti sve traženoInglourious je napisao/la:* Laptop bi bio za surf, filmovi, muzika, nekoliko programa za prevođenje, kojim se bavim iz hobija, pomalo obrada video snimaka i slično, dakle više manje prosečan kućni korisnik
E sad... malo sam googlao vaše tržište i cijene su vam opčenito katastrofaInglourious je napisao/la:* Iz Subotice sam, u Srbiji, ponuda je dosta dobra, u samom gradu ima nekoliko poslovnica čije su glavne firme prilično velike i rasprostranjene u celoj zemlji tako da se može naručiti više manje sve što imaju na sajtu i to stigne u roku od nekoliko dana u poslovnicu
I za kraj odgovori na prethodno postavljena pitanja vezana uz ona dva laptopa.
AMD ima lošu podršku za grafiku na Linuxu... nije ni NVida puno bolja, ali je bolja.
Usput, ovaj model s FX procesorom se grije tako da ćeš imati bučni prijenosnik... Intel je puno hladniji no opet treba ohladiti dodatnu NVidia grafiku što opet dovodi do buke i veće temperature u odnosu na integriranu Intel grafiku.
Osim toga, Lenovo na IdeaPad seriju obično ugrađuje TN LCD matrice, a čim na priloženim linkovima nisu posebno naveli o kojem se tipu LCD-a radi za pretpostaviti je da se radi o TN-u.
I za kraj, baterije na IdeaPadu su smiješne... 2 (Intel model) pa i 4 (AMD model) čelijske baterije su smijeh od kapaciteta i omogučuju smiješnu autonomiju
-
Inglourious
Hvala neizmerno na ovako iscrpnom odgovoru, mnogo mi je pomoglo.
Molio bih još samo za mišljenje i usporedbu ova dva modela i onda više neću dosađivati.
http://www.winwin.rs/laptop-i-tablet-ra ... 99654.html
http://www.winwin.rs/laptop-i-tablet-ra ... 02489.html
Molio bih još samo za mišljenje i usporedbu ova dva modela i onda više neću dosađivati.
Prvi ima AMD A9 APU (dvojezgreni procesor), a drugi, odnosno AMD A10 APU (četvorojezgreni procesor), prvi ima 2 cell bateriju, drugi 4 cell bateriju iako prema tehničkim podacima i nema razlike u njima jer su obje identične zapremine od 41 Wh..Inglourious je napisao/la:Hvala neizmerno na ovako iscrpnom odgovoru, mnogo mi je pomoglo.
Prema tehničkim podacima A9 malo jači od A10 iako se u stvarnom životu te razlike vjerojatno ni ne osjete (manju brzinu A10 nadoknadi ako je istovremeno pokrenuto više aplikacija), a kako se točno ponašaju (buka, zagrijavanje i sl) ne znam iz stvarnog iskustva jer ih nisam imao u rukama... no recimo kad bih za sebe morao birati jedan od ta dva modela, malu prednost bi ipak dao modelu sa A10 procesorom.
Nevezano sad za ova dva modela, najbolje bi bilo kad bi mogao otići u trgovinu i zamoliti prodavača da ti dozvoli da na par minuta digneš Live Linux sa USB-a i u stvarnom svijetu provjeriš kako se slažu s Linuxom, a odmah bi vidio i kakav je LCD (usput, HP u jeftinije modele laptopa ugrađuje relativno loše TN matrice).
Imaš ovdje članak kojeg je napisao @4ndY, a odnosi se na što pripaziti kod kupnje laptopa za Linux pa kako se nije puno promijenilo od kada je napisan, vrijedi ga pročitati
-
Inglourious
Hvala mnogo na pomoći i na izdvojenom vremenu. Javiću se uskoro sa laptopa, videćemo kog, nadam se da neću morati tražiti pomoć.
Sve najbolje!
Sve najbolje!
Kao netko tko je imao Radeon, a sada ima Nvidiju mogu reći da su proprietary driveri definitivno bolji od Nvidije, za Ubuntu postoji i "službeni" Nvidia PPA sa uvijek najnovijim driverima, sa obzirom da je Mint u osnovi Ubuntu po svemu bitnom trebao bi raditi i na Mintu, open source driveri su obično obrnuta situacija ako se radi o novijim grafičkim karticama, tu su AMDove bolje podržane, starije Nvidije imaju solidne Nouveau drivere, ali novije ne.bertone je napisao/la:
AMD ima lošu podršku za grafiku na Linuxu... nije ni NVida puno bolja, ali je bolja.
Usput, ovaj model s FX procesorom se grije tako da ćeš imati bučni prijenosnik... Intel je puno hladniji no opet treba ohladiti dodatnu NVidia grafiku što opet dovodi do buke i veće temperature u odnosu na integriranu Intel grafiku.
Osim toga, Lenovo na IdeaPad seriju obično ugrađuje TN LCD matrice, a čim na priloženim linkovima nisu posebno naveli o kojem se tipu LCD-a radi za pretpostaviti je da se radi o TN-u.
I za kraj, baterije na IdeaPadu su smiješne... 2 (Intel model) pa i 4 (AMD model) čelijske baterije su smijeh od kapaciteta i omogučuju smiješnu autonomiju
Ja bi mu preporučio Lenovo IdeaPad 510, za 100 EUR više ima IPS ekran, 256 GB SSD i GTX940MX. U Hrvatskoj se može naći za oko 4500 KN odnosno oko 600 EUR, ne znam koliko je u Srbiji.
- Abzeenth
- Site Admin
Evo, ovo i ja mogu potvrditi.JH-IM je napisao/la: Kao netko tko je imao Radeon, a sada ima Nvidiju mogu reći da su proprietary driveri definitivno bolji od Nvidije, za Ubuntu postoji i "službeni" Nvidia PPA sa uvijek najnovijim driverima.
Što se tiče IdeaPad laptopa općenito, imam dojam da nisu baš hvaljeni, a i ja imam jedan primjerak (Z710) kojem zamjeram mnogo toga. Ako si možeš priuštiti da budeš izbirljiv, radije uzmi nešto drugo, ovdje u temi ima dobrih prijedloga.