OVE godine, dan sobodnog softvera je 20.09.
Link
Do 20.09. ima ravno 14 dana ili 2 tjedna.
Što mogu linuxaši napraviti za 14 dana ili za nešto manje od milijun i dvijestotine tisuća sekundi
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pokrenuo sam već samim pitanjem je li takvo što moguće.shrike je napisao/la:Imam dojam da očekuješ od nekog drugog da to napravi. Nitko ti ne brani da sam pokreneš! Ja osobno sda nemam vremena za to, tako da sada slobodno to selim na tebe!
Razumijem sve napisano.Suko je napisao/la:LZS nije organizacija nego skup nekoliko pojedinaca koji crnče na promociji slobodnog softvera vec sedam-osam godina. I vec su debelo umorni od toga. Prosle godine smo pokusali organizirati nesto ovakvo. Dobre volje i truda s nase strane je bilo. Napravili su se letci, web stranica, napravili smo dokumenat od nekoliko stranica koji je detaljno obrazlagao projekt i koji smo prilozili u zamolbama za sponzorstvo. Kontaktirali su se brojni sponzori diljem Hrvatske, nudile su se besplatne reklame za njih, besplatni clanci na naslovnici ... Isticali smo da ce festival biti namijenjen roditeljima, nastavnicima informatike, poduzetnicima. Iza nas je stajao HrOpen.
Dakle, sve sto se moglo smo odradili.
Interes za sponzoriranje je bio doslovno nula! Niti jedan sponzor nije htio sudjelovati!
Trud koji smo ulozili u sve ovo je bio enorman. Potrosili smo gotovo mjesec dana na pripremu svega i trazenje sponzora. Uz ukupni uspjeh koji je odgovarao okrugloj nuli.
Tako da, kao i sve akcije koje se predlazu ovdje na forumu, ako vec nesto predlazete, budite spremni onda i voditi organizaciju. Nije dovoljno imati dobru ideju. To mogu svi. Budite spremni to i osobno povuci i voditi.
Osobno mislim da se u ovom vremenskom roku moze organizirati nesto malo za dvadesetak ljudi, poput druzenja ili installfesta. A za stotinjak ljudi tesko.
Mislim da za povuci takvu pricu ne mozete racunati na nas s LZS-a jer smo prakticki iscrpljeni s tim stvarima, a imamo i iskustva koliko je to tesko u stvarnom zivotu organizirati.
U ime HrOpena i HULKA ne mogu govoriti. Mozda bi se oni mogli ukljuciti, ali i tu se radi o par pojedinaca a ne o megaudrugama sa stotinu aktivnih clanova.
Tako da, sakupite ekipu, krenite u projekt, nesto odradite i mi cemo vam se drage volje pridruziti i pomoci koliko god mozemo. Ali nemojte samo imati ideje i ocekivati da ce ih netko umjesto vas realizirati. Nece.
Sori sto sam ispao ovako negativan, ali organizacija ovakvih stvari na vecoj razini je ozbiljan posao i trazi ozbiljan rad i pripreme. Nije to par popodneva po pola sata dnevno.
U redushicy je napisao/la:Suko, nisi negativan nego realan. Naime, stječem dojam da ljudi misle kako je LZS multinacionalna korporacija![]()
a nije, nego samo skup od nekoliko iznimno aktivnih pojedinaca koji na svojim leđima iznose sve ono što se vidi izvana. ljudi moji, stvari ne funkcioniraju na način "bilo bi dobro kad bi se blasra napravilo" i onda očekivat da će to netko drugi odradit. stvari funkcioniraju po principu "imam ideju, tko će mi pomoć realizirat je?" i onda kad skupiš par ljudi, odradite sve.
Upravo tako.tex.vileer je napisao/la:Neznam kako da srocim slijedeće rečenice a da bude odmah jasno da je riječ o velikoj pohvali. Ovako :
Vas desetak ovdje koji ste najaktivniji u pomaganju korisnicima, očigledno niste svjesni svoje velike uloge i svog doprinosa. Wiki hr, open hr, ubuntu hr, pa te stranice izgledaju na prvu ko da su napuštene i ko da godinama nema novih tema i događanja. Ovaj linux za sve je jedino kvalitetno mjesto gdje se regionalni korisnici mogu obratiti za pomoć i pratiti aktualna događanja. Jasno da shvaćam realne poteškoće, ali tu se vraćam na one moje ideje o centraliziranosti i profesionalizaciji, jer dok je to ovako na plećima voluntarizma dotle ce biti prepreke iste i nesavladive. Uglavnom, imate veliku i pozitivnu ulogu i jedina ste nada mnogima koji zapnu u linux putu.
I uopće mi ne djelujete istroseno nego vam samo fali motivacijski klik. Nevjerujem da ekipa shrike, shicy, jura, vlado, grof, stefan , bertone i ostali nebi mogla biti zamašnjak....