Dan slobodnog softvera :) u našem malom gradu & RH

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

ujodarko
Spol: M

Re: Dan slobodnog softvera :) u našem malom gradu & RH

Post Postao/la ujodarko »

> pardon <

OVE godine, dan sobodnog softvera je 20.09.
Link

Do 20.09. ima ravno 14 dana ili 2 tjedna.
Što mogu linuxaši napraviti za 14 dana ili za nešto manje od milijun i dvijestotine tisuća sekundi :hmm ?
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Imam dojam da očekuješ od nekog drugog da to napravi. Nitko ti ne brani da sam pokreneš! Ja osobno sda nemam vremena za to, tako da sada slobodno to selim na tebe!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

LZS nije organizacija nego skup nekoliko pojedinaca koji crnče na promociji slobodnog softvera vec sedam-osam godina. I vec su debelo umorni od toga. Prosle godine smo pokusali organizirati nesto ovakvo. Dobre volje i truda s nase strane je bilo. Napravili su se letci, web stranica, napravili smo dokumenat od nekoliko stranica koji je detaljno obrazlagao projekt i koji smo prilozili u zamolbama za sponzorstvo. Kontaktirali su se brojni sponzori diljem Hrvatske, nudile su se besplatne reklame za njih, besplatni clanci na naslovnici ... Isticali smo da ce festival biti namijenjen roditeljima, nastavnicima informatike, poduzetnicima. Iza nas je stajao HrOpen.
Dakle, sve sto se moglo smo odradili.
Interes za sponzoriranje je bio doslovno nula! Niti jedan sponzor nije htio sudjelovati!
Trud koji smo ulozili u sve ovo je bio enorman. Potrosili smo gotovo mjesec dana na pripremu svega i trazenje sponzora. Uz ukupni uspjeh koji je odgovarao okrugloj nuli.
Tako da, kao i sve akcije koje se predlazu ovdje na forumu, ako vec nesto predlazete, budite spremni onda i voditi organizaciju. Nije dovoljno imati dobru ideju. To mogu svi. Budite spremni to i osobno povuci i voditi.
Osobno mislim da se u ovom vremenskom roku moze organizirati nesto malo za dvadesetak ljudi, poput druzenja ili installfesta. A za stotinjak ljudi tesko.
Mislim da za povuci takvu pricu ne mozete racunati na nas s LZS-a jer smo prakticki iscrpljeni s tim stvarima, a imamo i iskustva koliko je to tesko u stvarnom zivotu organizirati.
U ime HrOpena i HULKA ne mogu govoriti. Mozda bi se oni mogli ukljuciti, ali i tu se radi o par pojedinaca a ne o megaudrugama sa stotinu aktivnih clanova.
Tako da, sakupite ekipu, krenite u projekt, nesto odradite i mi cemo vam se drage volje pridruziti i pomoci koliko god mozemo. Ali nemojte samo imati ideje i ocekivati da ce ih netko umjesto vas realizirati. Nece.
Sori sto sam ispao ovako negativan, ali organizacija ovakvih stvari na vecoj razini je ozbiljan posao i trazi ozbiljan rad i pripreme. Nije to par popodneva po pola sata dnevno.
shicy

Post Postao/la shicy »

Suko, nisi negativan nego realan. Naime, stječem dojam da ljudi misle kako je LZS multinacionalna korporacija pface
a nije, nego samo skup od nekoliko iznimno aktivnih pojedinaca koji na svojim leđima iznose sve ono što se vidi izvana. ljudi moji, stvari ne funkcioniraju na način "bilo bi dobro kad bi se blasra napravilo" i onda očekivat da će to netko drugi odradit. stvari funkcioniraju po principu "imam ideju, tko će mi pomoć realizirat je?" i onda kad skupiš par ljudi, odradite sve.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Neznam kako da srocim slijedeće rečenice a da bude odmah jasno da je riječ o velikoj pohvali. Ovako :

Vas desetak ovdje koji ste najaktivniji u pomaganju korisnicima, očigledno niste svjesni svoje velike uloge i svog doprinosa. Wiki hr, open hr, ubuntu hr, pa te stranice izgledaju na prvu ko da su napuštene i ko da godinama nema novih tema i događanja. Ovaj linux za sve je jedino kvalitetno mjesto gdje se regionalni korisnici mogu obratiti za pomoć i pratiti aktualna događanja. Jasno da shvaćam realne poteškoće, ali tu se vraćam na one moje ideje o centraliziranosti i profesionalizaciji, jer dok je to ovako na plećima voluntarizma dotle ce biti prepreke iste i nesavladive. Uglavnom, imate veliku i pozitivnu ulogu i jedina ste nada mnogima koji zapnu u linux putu.

I uopće mi ne djelujete istroseno nego vam samo fali motivacijski klik. Nevjerujem da ekipa shrike, shicy, jura, vlado, grof, stefan , bertone i ostali nebi mogla biti zamašnjak....
Zadnja izmjena: Max Bunker, dana/u 06 ruj 2014, 19:58, ukupno mijenjano 1 put.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@ujojadko, uvijek se možeš javiti udrugama kao što su HrOpen i HULK i ponuditi suradnju. Ima tu više događanja tijekom cijele godine na kojima je svaka pomoć dobro došla. Evo, na pr. http://www.linux.hr/modules/news/ sudjeluj na sastanku i iznesi svoj prijedlog.

@tex, hvala
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
ujodarko

shrike je napisao/la:Imam dojam da očekuješ od nekog drugog da to napravi. Nitko ti ne brani da sam pokreneš! Ja osobno sda nemam vremena za to, tako da sada slobodno to selim na tebe!
Pokrenuo sam već samim pitanjem je li takvo što moguće.
Da mi se ne da, lijepo bi se zavalio u fotelju i buljio u neki tv šou...

Nemam ništa protiv da SVE sam odradim, ali mi nedostaje iskustvo, a i znanje (poznavanje) Linux-a.

Možemo se ovako dobacivati tipa "hajde ti - hajde vi",
a jedino što je ispravno je "hajdmo MI".
ujodarko

Suko je napisao/la:LZS nije organizacija nego skup nekoliko pojedinaca koji crnče na promociji slobodnog softvera vec sedam-osam godina. I vec su debelo umorni od toga. Prosle godine smo pokusali organizirati nesto ovakvo. Dobre volje i truda s nase strane je bilo. Napravili su se letci, web stranica, napravili smo dokumenat od nekoliko stranica koji je detaljno obrazlagao projekt i koji smo prilozili u zamolbama za sponzorstvo. Kontaktirali su se brojni sponzori diljem Hrvatske, nudile su se besplatne reklame za njih, besplatni clanci na naslovnici ... Isticali smo da ce festival biti namijenjen roditeljima, nastavnicima informatike, poduzetnicima. Iza nas je stajao HrOpen.
Dakle, sve sto se moglo smo odradili.
Interes za sponzoriranje je bio doslovno nula! Niti jedan sponzor nije htio sudjelovati!
Trud koji smo ulozili u sve ovo je bio enorman. Potrosili smo gotovo mjesec dana na pripremu svega i trazenje sponzora. Uz ukupni uspjeh koji je odgovarao okrugloj nuli.
Tako da, kao i sve akcije koje se predlazu ovdje na forumu, ako vec nesto predlazete, budite spremni onda i voditi organizaciju. Nije dovoljno imati dobru ideju. To mogu svi. Budite spremni to i osobno povuci i voditi.
Osobno mislim da se u ovom vremenskom roku moze organizirati nesto malo za dvadesetak ljudi, poput druzenja ili installfesta. A za stotinjak ljudi tesko.
Mislim da za povuci takvu pricu ne mozete racunati na nas s LZS-a jer smo prakticki iscrpljeni s tim stvarima, a imamo i iskustva koliko je to tesko u stvarnom zivotu organizirati.
U ime HrOpena i HULKA ne mogu govoriti. Mozda bi se oni mogli ukljuciti, ali i tu se radi o par pojedinaca a ne o megaudrugama sa stotinu aktivnih clanova.
Tako da, sakupite ekipu, krenite u projekt, nesto odradite i mi cemo vam se drage volje pridruziti i pomoci koliko god mozemo. Ali nemojte samo imati ideje i ocekivati da ce ih netko umjesto vas realizirati. Nece.
Sori sto sam ispao ovako negativan, ali organizacija ovakvih stvari na vecoj razini je ozbiljan posao i trazi ozbiljan rad i pripreme. Nije to par popodneva po pola sata dnevno.
Razumijem sve napisano.
No ja ne bih u startu "pucao" previsoko i ... radije bih da se dogodi neki događaj nego nikakav.
Sponzori? A vidi... Tko u sudjelovanju vidi interes, bit će prisutan, tko ne, neće.
Ako bi se Dan odigravao u nekoj ustanovi tipa MSU, možda sponzori ne bi smjeli ni prismrditi.
Pretpostavljam to, nisam "ziher", al kao što napisah prije, NEMAM iskustvo.

Ono što definitivno Linux zajednica ne smije dozvoliti je spavanje. Ma koliko umorni bili, vrijedi nešto činiti.
Posebno za djecu i roditelje iste. U nekom idućem koraku bit će im Linux blizu, a ne daleko kao što je npr. mojim kolegama il prijateljima koji samo okrenu očima i vele "kaj će mi "to"".
ujodarko

shicy je napisao/la:Suko, nisi negativan nego realan. Naime, stječem dojam da ljudi misle kako je LZS multinacionalna korporacija pface
a nije, nego samo skup od nekoliko iznimno aktivnih pojedinaca koji na svojim leđima iznose sve ono što se vidi izvana. ljudi moji, stvari ne funkcioniraju na način "bilo bi dobro kad bi se blasra napravilo" i onda očekivat da će to netko drugi odradit. stvari funkcioniraju po principu "imam ideju, tko će mi pomoć realizirat je?" i onda kad skupiš par ljudi, odradite sve.
U redu :) i?

Koliko je vas u startu napisalo, hajdmo vidit ŠTO možemo napravit?
ujodarko

tex.vileer je napisao/la:Neznam kako da srocim slijedeće rečenice a da bude odmah jasno da je riječ o velikoj pohvali. Ovako :

Vas desetak ovdje koji ste najaktivniji u pomaganju korisnicima, očigledno niste svjesni svoje velike uloge i svog doprinosa. Wiki hr, open hr, ubuntu hr, pa te stranice izgledaju na prvu ko da su napuštene i ko da godinama nema novih tema i događanja. Ovaj linux za sve je jedino kvalitetno mjesto gdje se regionalni korisnici mogu obratiti za pomoć i pratiti aktualna događanja. Jasno da shvaćam realne poteškoće, ali tu se vraćam na one moje ideje o centraliziranosti i profesionalizaciji, jer dok je to ovako na plećima voluntarizma dotle ce biti prepreke iste i nesavladive. Uglavnom, imate veliku i pozitivnu ulogu i jedina ste nada mnogima koji zapnu u linux putu.

I uopće mi ne djelujete istroseno nego vam samo fali motivacijski klik. Nevjerujem da ekipa shrike, shicy, jura, vlado, grof, stefan , bertone i ostali nebi mogla biti zamašnjak....
Upravo tako.
Moj osobni dojam je kako je ova zajednica snažna i da ne velim, brižna. Stalo vam je pomoći novim korisnicima, uvijek netko napiše post, usmjeri se čovjeka s problemom na rješenje... i sve izgleda kao MEGAsite s MEGA korisničkom podrškom, a onda... uletim ko zadnji laik s malom idejom i naiđem na "realne" postove tipa: odradi to ti. Pa zašto ne, ali nisam podijeljena osoba u 20 instanci ;)

Osim toga, što ne bi vidjeli što je moguće i je li to dovoljno da podignemo rit sa stolice ili je bolje odmah "dić ruke" i krenut igrat neku zatupljujuću igricu.

Još jednom, MOJ dojam je da je ova zajednica ŽIVA, pa sve ove postove koji su lagano negativni, čitam s nevjericom.
Odgovori