Ebay i carina

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

NELE86
Spol: M

Re: Ebay i carina

Post Postao/la NELE86 »

anthony je napisao/la:
Markec je napisao/la:Ja znam otprilike, neznam dali još vrijedi to pravilo, da sve sto košta do 300kuna ne carini se.
Ja sam ljetos kupovao dres iz Tajlanda, frajer sa "pošte carinjenja" mi je rekao da se plaća carina ako vrijednost prelazi 160 kuna.
ja sam dosad narucivao iz engleske i kine i to vrijednosti preko 160 kn nikad nije bilo ni c od carine niti su me zvali ista
anthony

Post Postao/la anthony »

Meni su zadržali gore navedenu pošiljku i poslali mi obavijest da dostavim račun (jer ga nije bilo u pošiljci). Zvao sam ih telefonom i dostavio račun mailom i tada mi je frajer rekao za cifru od 160 kuna. Kada sam ga pitao zar nije dozvoljeno bez carine prenijeti vrijednosti 50 eura? Odgovori mi je da je to za robu koju osobno prenosiš preko granice, a da za pošiljke vrijedi navedena vrijednost. Pošto se u gore navedenom slučaju radilo o približno toj vrijednosti, i nije mi naplaćena carina, nisam dalje istraživao da li mi je rekao istinu ili ne.
NELE86

Post Postao/la NELE86 »

meni treba za djelova za laptope posto je kod nas nemoguce narucit ili se moze preko pika al po znatno vecoj cijeni

npr maticne ploce je nemoguce uganjat

sad gledam ove pokvarene laptope na ebay pa kontam d aih dovlacim i prepravljam za prodaju sto inace i radim zato je i bilo moje prvo pitanje
zole052

Post Postao/la zole052 »

anthony je napisao/la:Meni su zadržali gore navedenu pošiljku i poslali mi obavijest da dostavim račun (jer ga nije bilo u pošiljci). Zvao sam ih telefonom i dostavio račun mailom i tada mi je frajer rekao za cifru od 160 kuna. Kada sam ga pitao zar nije dozvoljeno bez carine prenijeti vrijednosti 50 eura? Odgovori mi je da je to za robu koju osobno prenosiš preko granice, a da za pošiljke vrijedi navedena vrijednost. Pošto se u gore navedenom slučaju radilo o približno toj vrijednosti, i nije mi naplaćena carina, nisam dalje istraživao da li mi je rekao istinu ili ne.
moja stara dosta narucuje preko neta i kaze nesto manje od 200 kn da mozes bez carine...kada ides osobno mozes puno vise prenjeti
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
meema
Spol: Ž
Kontakt:

Post Postao/la meema »

kaj nije da mozes preko grane profurat 1000kn???

dakle, na carina.hr pise ovo
Unos robe nekomercijalne naravi

Roba nekomercijalne naravi, u vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji, već osobnim potrebama putnika i članova njegove obitelji, oslobađa se od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost, ukoliko njena ukupna vrijednost ne prelazi 1000 kuna. Oslobođenje se odnosi na svakoga putnika pojedinačno, i moguće ga je koristi jednom dnevno.

Premašuje li vrijednost jednog predmeta iznos od 1.000,00 kuna, u svrhu ostvarivanja oslobođenja, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dozvoljena, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba, te se mora izvršiti obračun davanja na ukupnu vrijednost predmeta.

Pri izračunu vrijednosti robe koja podliježe oslobođenju (1.000,00 kn) ne uračunava se vrijednost prethodno navedenih količina duhana i duhanskih proizvoda, alkohola i alkoholnih pića, vina, piva i kave.
... I'm not weird, I'm limited edition ... :hepihepi
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

meema je napisao/la:kaj nije da mozes preko grane profurat 1000kn???
Da. Već neko vrijeme je 1000 kn limit ako ideš osobno. Za poštu ne vrijedi, tu je 160 kn. Za informatičku robu nema carine, ali ostala davanja su velika. Imali smo već negdje tu temu, mislim o RPi-ju. Tamo je bilo i linkova na carinu sa svim potrebnim informacijama. Evo odavde recimo, pa dalje http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 20#p116874
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
redundant

Post Postao/la redundant »

Ispravite me ako griješim, ali šta nije bila neka fora da kada se naruči u zemlje EU se ne plaća carina, pa su onda ljudi naručili vrjednije stvari kod frenda ili rodbine u Sloveniju i išli gore to pokupiti. Pitam jer po toj logici i nama trebalo od 1.7.2013 bit bez carine.
Ima li tko kakvih saznanja na tu temu? :hm
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Pa ako si blizu granice, recimo u Zagrebu, pošiljatelj ti pošalje paket kako si rekao ili na poste restante u Sloveniju vrijednost do 1000kn i onda odeš po to i legalno uvezeš bez ikakvih davanja. Bar sam tako čuo da ljudi rade iako ja nisam nikad (iako brže stignem u Sloveniju nego u Dubravu), pa sad... ne mogu tvrditi da funkcionira bez problema. Trebalo bi.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
NELE86

Post Postao/la NELE86 »

Izgleda da sam pogodio temu fino se raspricasmo :mrgreen:
Marijek

Post Postao/la Marijek »

Ispričavam se kaj dižem temu iz mrtvih, ali da ne otvaram novu.

Znači, isto se tiče carine (bez ebay-a). Sa FedEx-om mi stiže iz koreje jedan komad elektronike koji sam naručio preko neta od proizvođača.

Na mail mi je stigla obavijest da će se pošiljka zadržati na carini zbog obavljanja formalnosti.
E sad mene zanima procedura oko toga. Carinu kao takvu ne bih trebao platiti jer vrijednost robe ne prelazi 150€, već samo PDV.
Na koji način se plaća taj pdv, jel samo uplatim pare u proračun ili to mora ići preko carinskog posrednika? Ne bih htio da me još tu oderu...

Ajd pomagajte ako imate iskustva s time.

Hvala.
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
Odgovori