Jeee!nicky je napisao/la:a koju sam napokon počela uređivati
Ja sam već skoro zaboravio na to. Idem sad vidjeti pa završiti predgovor i napisati neki zaključak.
Moderator/ica: Moderatori/ce
Jeee!nicky je napisao/la:a koju sam napokon počela uređivati
Suko je napisao/la:Pa i ja mislim da je bolje polako.![]()
Knjiga će biti pravi hit kad ju izdamo negdje 2018. negdje u jesen.
Suko, napisala je 2016. ne 2116.Suko je napisao/la:Taman u vrijeme kad nasa vlada prihvati otvoreni kod.
Shrike, jel spomenuti autori primaju honorar za pisanje tog udžbenika od Vlade koja se zalaže za "otvoreni kod"? Ako ne, onda nemamo o čemu pričati... Pa nitko ne očekuje da će volonteri pisati udžbenike kako bi konkurirali MS-ovoj mašineriji koja mjesečno izda jednu knjigu o Windowsima, Officeu ili C#-u. To je isto čisto političko pitanje: da Vlada raspiše natječaj za pisanje udžbenika iz informatike koji su u skladu s strategijom o otvorenom kodu, već bi se 10 izdavača diljem zemlje javilo na natječaj i našli bi 30 autora koji bi to pisali punom parom. Prvi udžbenici bili bi gotovoi za 3 mjeseca, a kvalitetniji bi vjerojatno nicali unutar godine dana. Međutim, nema nikakve političke volje za to.shrike je napisao/la:4ndy je naveo političke razloge koji su sa percepcije gledanja odozdo prema gore, no ja ću navesti neke druge i to dosta ozbiljne. Na linuxu u školama u ovom trenutku ne možemo razgovarati, osim kao izborni predmet za par entuzijasta. Ako ništa drugo, onda u najmanju ruku zato što udžbenici ne postoje. Svatko tko je ikada vodio neki iole ozbiljniji projekt sa netrivijalnim posljedicama i budžetom, zna da se ne može ići grlom u jagode. Na žalost, više manje jedina osoba koja radi na udžbeniku za srednje škole je Jasna Benčić i možda još 2 osobe, a to čak nije više ni zamišljeno da bude fizička knjiga. I nemojte ovo molim vas trivijalizirati, samo je na balkanu normalna ideja da možeš imati predmet bez adekvantih knjiga. Pokušaj da se uvede edukacija o nečemu bez knjiga bi završio fijaskom koji bi vjeorjatno bio prvi i zadnji čavao u lijesu linuxa u školstvu. Znam da volimo uzdizati naše školstvo u nebesa, ali je činjenica da je prosječno znanje đaka očajno (naglašavam prosječno, zato molim da mi ne dajte rezultae top ekipe na natjecanjima).
Linux koristi 1% populacije, dakle 99% ljudi ga nema i ne koristi. Djeca ta ni neznaj usva engleski (većina ih ne zna). U toj situaciji bi ga bilo suludo uvesti ga kao obaveznim u školstvo. Dakle,