Linux i virusi
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Max Bunker
Re: Linux i virusi
Napad prozvan Rowhammer iskorištava fizičku ranjivost u radnoj memoriji kako bi se napadači domogli administratorskih ovlasti na Linux operacijskim sustavima kompatibilnim sa Intel arhitekturom. Napad iskorištava prošlogodišnje otkriće o mogućnosti fizičke promjene malih komada sadržaja radne memorije. Način kako taj propust iskoristiti u maliciozne svrhe objavljen je na blogu Google-ove sigurnosne inicijative Project Zero, a iskorištava fizičke specifičnosti DDR3 memorije, te djeluje samo na modele bez ECC (error-correcting code) funkcionalnosti, odnosno modele koji ne provjeravaju greške u zapisu kod manipulacije sadržajem. Zbog specifične gustoće navedene memorije, napon susjednih bitova nije dovoljno izoliran, te napadači mogu utjecati na zapis bita nekog drugog procesa ili aplikacije. U ovom slučaju nikakve zakrpe ne mogu riješiti problem. Napad je testiran samo na Intel (x86-64) arhitekturi, ali pretpostavlja se da je moguć u bilo kojem računalu koje koristi DDR3 memoriju bez ECC funcionalnosti.
http://www.cert.hr/node/25382
http://www.cert.hr/node/25382
Đes Max
već sam se zabrinuo da te kakav virus (gripe) nije napao 
Računala/laptope sa UEFI-em ne koristim, a sad više neću ni ona koja imaju DDR3 RAM i miran sam
Računala/laptope sa UEFI-em ne koristim, a sad više neću ni ona koja imaju DDR3 RAM i miran sam
Svijet nije linearan, sekvencijalni sustav makar mozgovi mnogih jesu. Savjeti su drugačiji isto tako i jer se razmatraju drugačiji vektori napada. To vam je ista logika kao sto se do Osijeka iz Zagreba može doći pješke, biciklom, autom, helikopterom ili kao sto su ,4+4=8 i 5+3=8. Na žalost živimo u hrvatskoj gdje je većini ispran mozak da postoji samo jedan, sveti i spasonosni nacin da se dodje do Osijeka, a to je u crvenom golfu po makadamu i samo je 6+2=8, a sve ostalo je krivo i to toliko da nikome ne pada ni na pamet da možda postoje drugi točni odgovori.
Dakle, starost paketa znaci da na live distru imate nepatchirane pakete koje ni ne možete patchirati da budu sigurni. Na drugu stranu u to znaci da ne mozete instalirati virus. Znaci, ono sto je u jednom kontekstu plus, u drugom je minus. Isto tako vam netko može hakirati ruter pa je OS nebitan, a može vrtiti man in the middle napad. Ili bilo koji drugi od stotina vektora napada. Utuvite si ljudi u glavu da ne postoji jedan uzrok i jedna posljedica. Ima vise uzroka i vise posljedica, ergo i vise točnih odgoovra.
Dakle, starost paketa znaci da na live distru imate nepatchirane pakete koje ni ne možete patchirati da budu sigurni. Na drugu stranu u to znaci da ne mozete instalirati virus. Znaci, ono sto je u jednom kontekstu plus, u drugom je minus. Isto tako vam netko može hakirati ruter pa je OS nebitan, a može vrtiti man in the middle napad. Ili bilo koji drugi od stotina vektora napada. Utuvite si ljudi u glavu da ne postoji jedan uzrok i jedna posljedica. Ima vise uzroka i vise posljedica, ergo i vise točnih odgoovra.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
Max Bunker
Ola kompa Bertone 
Neće virusi na mene kao ni grom koprive... Još bi ja zarazio virus umjesto kaj bi on mene zarazio...
Malo mi još zvoni u glavi od žestokog treninga pa slažem ove shrikeove golfove i helikoptere al nejde...
Znači, reduciraš ranjivi hardver... Malo tog bi tako preostalo a da nije ranjivo...

Neće virusi na mene kao ni grom koprive... Još bi ja zarazio virus umjesto kaj bi on mene zarazio...
Malo mi još zvoni u glavi od žestokog treninga pa slažem ove shrikeove golfove i helikoptere al nejde...
Znači, reduciraš ranjivi hardver... Malo tog bi tako preostalo a da nije ranjivo...
-
Max Bunker
AV-comparatives odradio malo testiranja na linux platformi :
http://www.av-comparatives.org/wp-conte ... 015_en.pdf
Fini pregled dostupnih av linux softvera a čak ima i malo uputa kako kojeg instalirati i isprobati....
http://www.av-comparatives.org/wp-conte ... 015_en.pdf
Fini pregled dostupnih av linux softvera a čak ima i malo uputa kako kojeg instalirati i isprobati....
- oldman
- Spol: M
Imam iskustva na OS Xu s tim i bježim od toga ko vrag od tamjana. Za Linux kao i za OS X je preporuka da je svaki AV kao i malware. Bolje radi bez toga i zna se ponašati gore od virusa. Usporava sistem i pravi zbrku. Propaganda AV softwera. 
-
Max Bunker
A softver k softver, ak je loše skrpan onda bu davil pc a ako je dobro odrađen onda bu učinkovit i neosjetan....
Ja ih koristim , bez obzira na sve. Često sam u prilici da moram prikupiti nekakvu dokumentaciju koju mi neko šalje online načinima ( npr nekakve ponude koje dođu u raznim oblicima i sa hrpom raznih privitika ).
I onda ja moram to izanalizirati , suziti izbor, i neke od tih dokumenata i privitaka moram proslijediti na ponekad i do stotinjak online adresa... I normalno da je veliki broj od tih stotinjak primatelja na windows platformi pa ja kao savjestan član zajednice (
) svakako preskeniram antivirusnim enginima sve fajlove koje se spremam nekome poslati. Stoji da bi oni trebali brinuti o sigurnosti svojih mašina, no ja nikako neželim doći na glas da sam nekome poslal zaražene fajlove jer se negativna reklama jako brzo širi a izgubljeno povjerenje se jako teško ili nikako više nemre vratiti.... Ljudi su različiti i često hiroviti i najmanje kaj mi treba je da me netko stavi na ignore mail listu jer je nekim mojim prošlim mailom došao file koji mu je možda popapal važne podatke... A ako od toga se još koja kunica zaradi onda pazš na svaki korak da nebi ostal bez tih kunica.....
Uglavnom, svi smo mi u različitim situacijama i svatko zna najbolje za sebe kaj i kako mu je činiti u tim nekim situacijama... ja sigurnost uvjek stavljam na prvo mjesto kad je posel u pitanju čak i ako bi zbog toga malo trpile perfomanse radi real time komponente i sl..... A na današnjim mašinama je to posve neosjetno....
Ja ih koristim , bez obzira na sve. Često sam u prilici da moram prikupiti nekakvu dokumentaciju koju mi neko šalje online načinima ( npr nekakve ponude koje dođu u raznim oblicima i sa hrpom raznih privitika ).
I onda ja moram to izanalizirati , suziti izbor, i neke od tih dokumenata i privitaka moram proslijediti na ponekad i do stotinjak online adresa... I normalno da je veliki broj od tih stotinjak primatelja na windows platformi pa ja kao savjestan član zajednice (
Uglavnom, svi smo mi u različitim situacijama i svatko zna najbolje za sebe kaj i kako mu je činiti u tim nekim situacijama... ja sigurnost uvjek stavljam na prvo mjesto kad je posel u pitanju čak i ako bi zbog toga malo trpile perfomanse radi real time komponente i sl..... A na današnjim mašinama je to posve neosjetno....
Ma priznaj jednostavno da te antivirusni programi pale i sve pet 
- oldman
- Spol: M
@ Max , to nisam napisal zbog tebe, nego zbog puuuno pridošlica s Win, kojima je prvo da na novom OSu instaliraju AV . Nakon nekog vremena se javljaju da im nekaj šteka, ne radi itd. dosta njih niti ne pročita osnove za novi OS nego uleti grlom u jagode i onda se čudi kako mu ne radi kak bi trebalo. 
A da, dosta ljudi se u biti žali da linux računala čine savršene prijenosnike i rade kaos jer sami ne osjete posljedice pa nemaju antivirusne programe i onda lako zeznu Windowse.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!