Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Post Postao/la shrike »

holden je napisao/la:Za sve koji misle da može diskusija 'resetovati' nečiji mozak.

http://www.newyorker.com/magazine/2017/ ... -our-minds

Diskusije su često larpurlatizam sam po sebi, tako da je ovo više troubleshooting & druženje sa osobama, koje dele istu strast. Ako je ne deliš, bolje se skloniti.

Oni koji su želeli i očekivali 20% udela linuksa i sad su frustrirani, hebiga, nema.

To što su diskusije često besmislene jer znaš u naprijed da nećeš promijeniti mišljenje druge strane na znači da ne treba stvari diskutirati. Svatko od nas sazna nešto novo ili u najmanju ruku vidi kako drugi dišu. Recimo, meni je ova čitava stvar zapravo korisna jer sam skužio da je Bunker oko jedne stvari u pravu - bitno je tko je rekoa što. Da je ovu temu umjesto grofa započeo netko drugi na potpuno identičan način (kao što se je dogodilo prije na forumu više puta) od više-manje konstruktivne rasprave koja se ovdje dogodila ne bi bilo šanse. Jednostavno, neki ljudi su automatski dočekani na nož bez obzira što i kako kažu i ma koliko god bili objektivni.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

shrike je napisao/la:Jednostavno, neki ljudi su automatski dočekani na nož bez obzira što i kako kažu i ma koliko god bili objektivni.
Točno, ali nemoj se naivno pretvarati da je to tako bez razloga. Itekako je bitno kako se izražavaš i na koji način prezentiraš svoje stavove, kako se odnosiš prema svojim sugovornicima. Ljudi to zapamte. Tako da nije "automatski", već prema dojmovima, a neki bi rekli, i prema zaslugama. Normalno da nećeš isto tretirati raspravu koju započne dugogodišnji član foruma i onu koju započne netko tko se jučer registrirao i jedini drugi post na forumu mu je nešto uvredljivo.
Bunker
Spol: M

Post Postao/la Bunker »

shrike je napisao/la:Recimo, meni je ova čitava stvar zapravo korisna jer sam skužio da je Bunker oko jedne stvari u pravu - bitno je tko je rekoa što.
Dragi moj kolega , to je uobičajena stvar u životu da si od tebi dragih osoba spreman svašta progutati a od tebi nedragih osoba nisi spreman prihvatiti ništa pa da su stoput u pravu. Nekažem da je to ispravno, ali realnost je najčešće takva.
Abzeenth je napisao/la: Itekako je bitno kako se izražavaš i na koji način prezentiraš svoje stavove, kako se odnosiš prema svojim sugovornicima. Ljudi to zapamte. Tako da nije "automatski", već prema dojmovima, a neki bi rekli, i prema zaslugama. Normalno da nećeš isto tretirati raspravu koju započne dugogodišnji član foruma i onu koju započne netko tko se jučer registrirao i jedini drugi post na forumu mu je nešto uvredljivo.
I to je razumljivo i ljudski , iako je to u nekakvom poslovnom ili profesionalnom smislu teški fijasko ako imaš takav stav. Ako je tvoj direktor ( šef, manager.. ) toliko kvalitetan da ti osigurava poslove koji ti donose mjesečno par tisuća eura, tebi će ipak biti bitnije kako se on odnosi prema modi, pesekima .....pa ćeš zbog tih njegovih stavova koji ti nisu dragi napustiti taj posao kojim hraniš sebe i obitelj ?? Budimo realni, svi mi živimo, jedemo, oblačimo se, uzdržavamo obitelj , plaćamo račune ......

Ajmo ovako : zanemari povijest naših dosadašnjih odnosa i prepiski makar na tren pa da sagledaš stvari bez negativnih predrasuda prema meni, može ?

Temeljna pretpostvaka zašto smo uopće članovi na ovom forumu je ta da smo na neki način vezani uz linux. Netko ga koristi kao home user, netko je admin u nekoj firmi , netko ga koristi na pc-u za svoj posao , netko ga instalirava i održava, netkome je simpatična ta ideja fossa-zajednice , netko ga želi naučiti koristiti jer mu je dosta win i malwera...i sl... Ok, svatko ima svoje razloge i tu netreba ulaziti dublje. No, logični cilj svima nama bi trebao biti da taj linux kao home desktop os bude čim rašireniji jer to vuče cjeli lanac događaja nakon što se pređu neki pragovi, od novih ili kvalitetnijih aplikacija, drajvera, podrške... Linux savršeno funkcionira u svijetu servera, televizora, auto industrije, kamera, satova...no mene tu nema niti išta od toga meni donosi zaradu. Orijentiran sam na kućne i male poslovne korisnike kojima se može naplatiti instalacija, početna obuka i neki vid održavanja sistema, backupa podataka i slično.

U tom kontekstu, neznam da li si svjesna , da sam ja u zadnjih desetak godina uveo linux u stotine domova i malih tvtki-obrtnika, i najveći dio ga je nastavio koristiti i do današnjih dana. Uopće neželim procjenjivati da li je time moj doprinos linux ekosistemu manji ili veći od vas kao pojedinaca ili grupe, jer vi najbolje svaki za sebe znate što i koliko ste konkretno doprinijeli cijeloj priči i iz kojih motiva to sve radite.

Pamtiš me po kritikama koje sam znao iznositi , što je isto ljudski jer kritike nitko nevoli ako mu ruše neku viziju ili svjetonazor. No daj shvati da nisam kritike iznosio jer me netko plaća da širim windowse nego zato što politika trpanja glave u pijesak ne donosi ništa dobroga. Činjenice su porazne, priznala ti to ili ne : u desktopu je linux još uvjek na razini statističke pogreške , sve kvalitetnije aplikacije i igre prvo dolaze na win i mac a za linux ikad ili nikad. Čak i za perjanice open sourca tipa gimp ili libreoffice njihovi autori priznaju da im je bitnije da te aplikacije budu uspješne i kvalitetne na windowsima a za linux otompotom... Ako stvari tako stoje 20 godina , pa valjda bi i gluhom slijepcu trebalo biti kristalno jasno da ovako dalje neide.

Vidi ovaj primjer :
Vl@do je napisao/la:...Ako ne riješiš do subote, mislim da SOK ima subotom neka druženja. Pogledaj na njihovim stranicama http://www.sok.hr/
Cooleech je napisao/la:SOK, nažalost, više gotovo da ne postoji. Nema susreta ni sridom ni subotom. Ne pamtim kad sam zadnji put bio tamo.
Jesi svjesna da je ovo sam ogledni primjerak kaosa i rasula , jer vi koji ste tu međusobno u skoro svakodnevnom kontaktu više pojma nemate gdje kaj koliko i da li uopće više postoji i u kojoj mjeri. Nijedan proizvod, usluga, brend, političar, nogometaš...nije uspio bez nekakve konstrukcijske sheme djelovanja , novaca, čvrste organizacije koja to prati nadzire nagrađuje i kažnjava... Ja po tvrtkama idem žicati kada mi treba razglas, stolice ,projektori, sokovi, čipsevi,čokoladice i sl za neki tečaj u lokalnoj školi ili crkvi i vjeruj da nitko nema ništa protiv tih sitnih ustupaka i mnogi se rado odazivaju.No gle , sve te tvrtke i organizacije imaju svoj ustroj, web site , radno vrijeme, mailove i brojeve za kontakte , kancelarije u koje možeš doći u iz kavu iznijeti svoje zamolbe ili stavove...... I koliko god to tebi ili nekome drugome zvučalo kapitalistički ili microsoftski , dok nebude takve organizacije u linux svijetu tapkaćemo u mraku a možda čak i nestati s vremenom iz desktop priče. Korisnici među kojima se ja krećem žele kvalitetan proizvod na koji se mogu osloniti , žele neku predvidljivost i kvalitetu, žele da imaju koga nazvati u slučaju problema i da im netko tada dođe pomoći, i sve su to spremni platiti jer i oni svoje usluge i proizvode naplaćuju kao doktori, odvjetnici, limari, maleri .....

Eto, ja ću i nadalje nastojati širiti linux desktop , pisati ću kritike o onome za što smatram da bi trebalo promijeniti , u nadi da će veći broj korisnika povući developere da pišu više i kvalitetnije apk i igre , a ti svoj stav prema meni i nadalje temelji na osobnoj nesimpatiji zbog mojih stavova o nečemu kaj veze nema sa linuxom poput mišljena o kućnim ljubimcima koji naparfimirani i u vestici prolaze kraj čovjeka koji ruje po kontejneru jer nema kaj danas dati djeci za doručak...

..............................
Abzeenth
Site Admin

Ne znam zašto misliš da se moraš opravdavati meni ili bilo kome drugome. Radi što god hoćeš i kako hoćeš, ako ti to odgovara. To što ti ne možeš prihvatiti da te neće cijeli svijet voljeti i podržavati u tome, i da će uvijek biti ljudi koji se neće slagati s tobom je tvoj problem, koji bi mogao riješiti tako da to pokušaš prihvatiti. Nekome tko uvijek ističe svoju racionalnost i zrelost to uopće ne bi trebalo biti teško.

Seksističke pretpostavke o modi i kućnim ljubimcima kao najvažnijim stvarima u mom životu ubuduće zadrži za sebe, iako je iz cijelog tog posta jasno da misliš da sam totalni idiot, jer ne znam tko bi normalan napustio dobar posao zbog takvog nečega. Ne znam zašto ti je uopće stalo do toga što netko koga smatraš idiotom misli o tebi, ali očito jest jer si napisao cijeli taj ogromni post.

Nikako da shvatiš da se nečije - moje, bilo čije - mišljenje o tebi temelji na onom kako se odnosiš prema tim ljudima i kako komuniciraš s njima. Ako se prema meni cijelo vrijeme odnosiš s visoka, pokušavaš mi "objasniti život" i nametnuti svoje stavove kao činjenice, normalno je da mi nećeš biti najdraža osoba na svijetu. Ne vidim i zašto bi moralo biti drugačije, pa ne možemo se sa svima u životu jednako dobro slagati. Ne razumijem zašto te toliko muči što neka random nepoznata osoba na forumu ne misli jednako o Linuxu kao i ti...pa ti od svih ljudi najčešće ističeš da su to samo nule i jedinice i da se ne vrijedi oko toga uzrujavati... :pogled_dolje
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

Koji sajam taštine. U međuvremenu jedna komercijalna distribucija (Android) ima šanse da sve svoje aplikacije upogoni na nekomercijalnim distribucijama.

Naime, radi se o istom načinu na koji Google želi omogućiti da sve Android aplikacije rade na ChromeOS-u tj. Gentoo.

http://anbox.io/

https://github.com/anbox/anbox
Abzeenth
Site Admin

hrvooje je napisao/la:Koji sajam taštine.
Jel'da? Kad netko toliko silno želi sa svima biti "dobar" i da svi bespogovorno prihvaćaju njegovo viđenje svijeta...onda dobiješ ovo. Tvoj kolega valjda misli da bi se cijela FOSS zajednica odmah preokrenula i počela raditi na "komercijalizaciji" Linuxa samo kad bi mene uvjerio da to baš tako treba biti. Kao da sam ja neki faktor na koji vrijedi trošiti vrijeme.

Ne kužim, nije mu dosta što se hrpa ljudi ovdje na forumu slaže s njim, nego baš silom mora uvjeriti i mene? Možda ti to možeš objasniti? :D
U međuvremenu jedna komercijalna distribucija (Android) ima šanse da sve svoje aplikacije upogoni na nekomercijalnim distribucijama.

Naime, radi se o istom načinu na koji Google želi omogućiti da sve Android aplikacije rade na ChromeOS-u tj. Gentoo.

http://anbox.io/

https://github.com/anbox/anbox
A jesi vidio ovo: https://www.xda-developers.com/halium-i ... g-systems/

Izgleda da su developeri konačno došli pameti, ha? Pa su se počeli okupljati umjesto da rade svatko na svojem mini-projektu, i sad će raditi na slobodnoj i otvorenoj konkurenciji Androidu. Vjerojatno je puno prekasno za to, ali ipak će biti zanimljivo vidjeti kako će se to razvijati.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

shrike je napisao/la:Da je ovu temu umjesto grofa započeo netko drugi na potpuno identičan način (kao što se je dogodilo prije na forumu više puta) od više-manje konstruktivne rasprave koja se ovdje dogodila ne bi bilo šanse. Jednostavno, neki ljudi su automatski dočekani na nož bez obzira što i kako kažu i ma koliko god bili objektivni.
Ovo je apsolutno točno, sve ovisi o tome "tko" nešto kaže, ali to nije samo slučaj ovdje ili općenito u Linux zajednici nego u bilo kojoj skupini ljudi, vanjski uljezi koji nisu još integrirani u skupini i nisu zaradili street cred nemaju "pravo" raspravljati o nekim stvarima, to je jednostavno kako većina ljudi funkcionira, "provokativni" postovi od "novih" ili onih koji nisu još skupili street cred se često tretiraju kao provokacija, a kada netko drugi to napiše onda to više nije provokacija nego tema za raspravu. To vrijedi i za rasprave izvan foruma o bilo kojoj temi, težina nečijeg mišljenja u takvim raspravama često je direktno proporcionalna "ugledu" kojega on ili ona uživaju u tom društvu :-D

Ne baš najracionalnije ponašanje, ali gotovo svi to rade u ovoj ili onoj mjeri kada raspravljaju o nečem, sa kim je "vrijedno" a sa kim nije raspravljati, to se pogotovo vidi na forumima gdje neki korisnici jednostavno ne odgovaraju na komentare nekih korisnika, već ih potpuno ignoriraju, a odgovaraju samo onima koje smatraju vrijednima odgovora. I specijalizirani forumi i uska društva su skupine ljudi okupljene oko relativno zajedničkih tema i stavova, zato se suprotni (u većoj ili manjoj mjeri) stavovi dočekuju na nož čak i kada su solidno argumentirani, "prijete" koheziji grupe koja onda zbija redova i izolira/napada pojedinca ili pojedinku koji promoviraju stavove koji su u u većoj ili manjoj mjeri suprotni grupi, da li i koliko taj pojedinac ili pojedinka imaju argumenata za svoje stavove i jesu li zlonamjerni ili jednostavno upućuju oštriju kritiku je nebitno, rezultat (zbijanje redova i zauzimanje borbenih položaja) će biti isti.

Iz toga razloga puno ljudi 100% otvoreno ni ne iznosi mišljenja, na Internetu i izvan njega, jer se ne usuđuju puno izjašnjavati da ne bi bili napadnuti sa svih strana samo zato jer su rekli mišljenje o nečem što ide kontra prosječnom mišljenju u nekom društvu/Internet forumu/podforumu na nekom većem forumu itd, riskira da ga/ju se označi kao provokatora ili negativca i izolira od ostatka grupe pa onda radije šute o nekim stvarima nego da iznose otvoreno svoje mišljenje.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Neukusno je vidjeti kako većina rasprava koje se temelje na mišljenju i stavovima (de)evoluira u osobna prepucavanja i uvjeravanja.

Naravno, percepcija nečijih riječi, stavova i iskaza uvelike ovisi o percepcije čitatelja o autoru kao pojedincu, što je sasvim razumno, iako ne posve objektivno i racionalno.

S kim god se u ovakvim raspravama slagali, zamolio bih vas da se suzdržite od osobnih i neosobnih prepucavanja te omalovažavanja tuđeg rada i truda te glorificiranja vlastitog i stanete na loptu, ne zato što će to imati nekakve negativne posljedice po vaš stvarni ili forumski život -- neće, nemojmo se zavaravati -- već zato što ste bolji od toga.

Vezano za konkretnu temu, osobno mislim da komercijalna distribucija kakvu opisujete ne bi učinila ništa dobroga Linuxu na desktopu, a možda bi čak donijela i zla. No ne znam, Linux ovih dana ionako koristim gotovo isključivo na serverima.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:
A jesi vidio ovo: https://www.xda-developers.com/halium-i ... g-systems/

Izgleda da su developeri konačno došli pameti, ha? Pa su se počeli okupljati umjesto da rade svatko na svojem mini-projektu, i sad će raditi na slobodnoj i otvorenoj konkurenciji Androidu. Vjerojatno je puno prekasno za to, ali ipak će biti zanimljivo vidjeti kako će se to razvijati.
This means standardizing the Linux kernel build and the Android HAL (Hardware Abstraction Layer), libhybris for Android driver support, and then having a standard set of user-space components. After that, high-level interface decisions are left up to the individual projects themselves, but the lower-level base would be shared.
I opet rade istu grešku, što će im univerzalna baza ako će svaka šačica developera na to uvaliti svoj UI, core aplikacije i ostalo, opet se rasipa masovno resurse koji su ionako mali, malo manje sa istom bazom, ali kada ti je konkurencija moćna kao Google i Apple nema smisla imati 10 projekata sa 10 različitih interfacea, core aplikacija i ostalog, ovo je što bi rekli Englezi penny wise and pound foolish potez.

Zašto se ne mogu dogovoriti ok uzeti ćemo Plasma Mobile kao UI, Unity 8, whatever, uzeti ćemo xyz za pakete i idemo napraviti nešto od svega toga, ljudi su već komentirali taj projekt na Internetu i većina je kritizirala upravo što i ja kritiziram, nisu zainteresirani za kupovinu Linux mobitela koji će biti jedan od pet varijanti, jer poučeni iskustvom sa FirefoxOSom, SailfishOSom i Ubuntu Touchem ljudi više nemaju povjerenja u višestruke projekte, da se ujedine u svemu iza jednog projekta to bi zvučalo puno uvjerljivije, takav mobitel bi i ja kupio, ali imati 5 flavora Linux mobitela je besmisleno kada dosadašnji niti jedan nije uspio, najprije ostvariti kakav takav uspjeh sa jednim pa će onda eventualno biti prostora za druge.
Abzeenth
Site Admin

JH-IM je napisao/la: ovo je što bi rekli Englezi penny wise and pound foolish
Super mi je ova fraza :D hvala na podsjetniku, morat ću naći način da ju češće koristim :D
Zašto se ne mogu dogovoriti ok uzeti ćemo Plasma Mobile kao UI, Unity 8, whatever, uzeti ćemo xyz za pakete i idemo napraviti nešto od svega toga, ljudi su već komentirali taj projekt na Internetu i većina je kritizirala upravo što i ja kritiziram, nisu zainteresirani za kupovinu Linux mobitela koji će biti jedan od pet varijanti (...)
Ne znam, možda računaju da će korisnici htjeti birati između različitih sučelja, nešto kao što na desktopu mogu sa DE-om? Možda još ima nade da se predomisle oko toga jer je taj projekt u vrlo ranoj fazi. Koliko znam, nije još bilo ni prave službene najave od samih developera, već je ta vijest kao "procurila" pa su je objavili na XDA, LWN i još negdje (ne sjećam se, Phoronix možda?), pa su neki developeri na IRC-u bili jako ogorčeni time :pogled_dolje

Mislim, to je djelomično njihov propust, trebali su napisati neku vijest/PR i poslati je ako su htjeli proširiti točnije i detaljnije informacije. Ovako se zapravo zna malo o projektu, a ne zna se još točno kad će objaviti nešto više. Treba valjda sjediti na IRC-u i čekati :D
Odgovori