Jel na linux - u trebam posebno skinut i instalirat drivere za grafičku (kao na windows), ili to linux obavi sam?Shicy je napisao/la:mislim da je Unity, tj. to grafičko sučelje koje koristiš, glavni "krivac" za trzanje + eventualno driveri za grafičku, ali tu bi ti nvidiaši možebitno mogli pomoć...skini si Xubuntu 12.04 pa njega probaj preko livecd-a ili preko usb-a...on je manje proždrljiv a isto je ubuntu "pod haubom"
[RIJEŠENO] spajanje na internet preko wireless usb adaptera
Moderator/ica: Moderatori/ce
- dklaja
- Spol: M
Re: Na linuxu, spajanje na internet preko wireless usb adapt
upravo sam ti zbog toga rekao da pričekaš nvidijaše 
ja imam integriranu grafičku koju linux odmah prepozna, tj stavi "generički" driver i stvar funkcionira...ali kod nvidije i atija je druga priča, oni imalu slobodne i vlasničke drivere...a sad, koji će ti bolje radit i kako ćeš se igrat sa jednima i drugima, to će ti neki nvidijaš znat točno reć
ja imam integriranu grafičku koju linux odmah prepozna, tj stavi "generički" driver i stvar funkcionira...ali kod nvidije i atija je druga priča, oni imalu slobodne i vlasničke drivere...a sad, koji će ti bolje radit i kako ćeš se igrat sa jednima i drugima, to će ti neki nvidijaš znat točno reć
- dklaja
Nvidiina stranica me traži da instaliram javu. Koju javu instalirati (Od Oracle ili neku drugu)?Shicy je napisao/la:upravo sam ti zbog toga rekao da pričekaš nvidijaše
Odi u sistem i tamo imaš ikonu "dodatni upravljački programi" ili tako nekako (mislim da je nekakva zelena ikona), lijevi klik na nju i otvoriti će se dialoški okvir koji će ti ponuditi nekoliko inačica drivera ili neće,... ako ponudi odaberi jedan (uz svaki bi trebao imati kratki opis) i potom dolje desno klik na ukljući,... kad završi moraš restartati PC,...dklaja je napisao/la:Jel na linux - u trebam posebno skinut i instalirat drivere za grafičku (kao na windows), ili to linux obavi sam?
EDIT: ako je PC spor, probaj ga pokrenuti pod Unity 2D ili pod GNOME (to biraš na log on panelu) prije upisivanja i potvrde passa.
EDIT 2. napisao sam ti par stranica ranije kako da si podijeliš HDD,... ništa te ne košta (osim malo vremena) da još jednom odradiš instalaciju od početka do kraja i postaviš si podjelu HDD-a kako sam napisao,... usput evo ti još jedan link kako napraviti instalaciju korak po korak: http://ubunity.org/instalacija-ubuntu-12-04/
- dklaja
Dodatni upravljački programi ne daju nikakvih drivera :{Bertone je napisao/la:Odi u sistem i tamo imaš ikonu "dodatni upravljački programi" ili tako nekako (mislim da je nekakva zelena ikona), lijevi klik na nju i otvoriti će se dialoški okvir koji će ti ponuditi nekoliko inačica drivera ili neće,... ako ponudi odaberi jedan (uz svaki bi trebao imati kratki opis) i potom dolje desno klik na ukljući,... kad završi moraš restartati PC,...dklaja je napisao/la:Jel na linux - u trebam posebno skinut i instalirat drivere za grafičku (kao na windows), ili to linux obavi sam?
EDIT: ako je PC spor, probaj ga pokrenuti pod Unity 2D ili pod GNOME (to biraš na log on panelu) prije upisivanja i potvrde passa.
EDIT 2. napisao sam ti par stranica ranije kako da si podijeliš HDD,... ništa te ne košta (osim malo vremena) da još jednom odradiš instalaciju od početka do kraja i postaviš si podjelu HDD-a kako sam napisao,... usput evo ti još jedan link kako napraviti instalaciju korak po korak: http://ubunity.org/instalacija-ubuntu-12-04/
Cijeli HDD sam stavio za linux (10 GB za swap i ostalo za "/"), tako da sve što instaliram ide na root.
Radio sam instalaciju pomoću http://wiki.open.hr/wiki/Instalacija_Ub ... ngolin_LTS, hvala na linku http://ubunity.org/instalacija-ubuntu-12-04/
Idem ga ponovo instalrati, jel mi je bolje Unity 2D ili GNOME?
Zadnja izmjena: dklaja, dana/u 29 pro 2012, 04:02, ukupno mijenjano 1 put.
"/" = 15 GB
"swap" = 4 GB
"home" = ostalo
VGA je prastara, vjerojatno postoje driveri koji bi se ručno mogli staviti no pitanje je da li ćeš i koliko time dobiti,... probaj pokrenuti OS u Uniti 2D pa vidi dobivaš li što na brzini jer ja sam isprobavao 12.04 na P4 2,4 GHz, 2 Gb RAM-a i integriranoj intelovoj grafici (mislim GMA 950) na MBO i nije bilo tih kako kod tebe opisanih trzaja i kašnjenja,...
"swap" = 4 GB
"home" = ostalo
VGA je prastara, vjerojatno postoje driveri koji bi se ručno mogli staviti no pitanje je da li ćeš i koliko time dobiti,... probaj pokrenuti OS u Uniti 2D pa vidi dobivaš li što na brzini jer ja sam isprobavao 12.04 na P4 2,4 GHz, 2 Gb RAM-a i integriranoj intelovoj grafici (mislim GMA 950) na MBO i nije bilo tih kako kod tebe opisanih trzaja i kašnjenja,...
- dklaja
Pregledao sam sve korake instalacije, ali nisam našao Unity 2D. Možeš li mi detaljnije objasniti gdje se to odabire?Bertone je napisao/la:"/" = 15 GB
"swap" = 4 GB
"home" = ostalo
ne instaliraš ga, instaliran je,... kad upališ PC i digne se OS iznad prostora za upisivanje passa, odnosno pored tvog korisničkog imena imaš mali znakić ubuntua, klikneš lijevom tipkom na njega i otvori ti se izbornik za unity, unity 2D, GNOME,... odabereš koji hoćeš, napišeš pas i lupiš enter,... kod slijedećeg restarta ili paljenja PC-a ostaje ti zadnje korišteno sučelje,...
- dklaja
Hvala na trudu i detaljnom objašnjenju. Bila je uključena automatska prijava (bez upisivanja šifre), pa nisam ni vidio gdje trebam kliknuti. Kad kliknem na znak linux - a kod mene ima samo UBUNTU i UBUNTU 2DBertone je napisao/la:ne instaliraš ga, instaliran je,... kad upališ PC i digne se OS iznad prostora za upisivanje passa, odnosno pored tvog korisničkog imena imaš mali znakić ubuntua, klikneš lijevom tipkom na njega i otvori ti se izbornik za unity, unity 2D, GNOME,... odabereš koji hoćeš, napišeš pas i lupiš enter,... kod slijedećeg restarta ili paljenja PC-a ostaje ti zadnje korišteno sučelje,...
ubuntu 2d ti je taj unity 2d