SourceIn computing, multitasking is a method by which multiple tasks, also known as processes, share common processing resources such as a CPU.
Toliko od mene.
Dakle mulitask znaci vise od jednog taska u isto vrijeme ... o kojem god se radilo uredjaju i unatoc kolokvijanoj upotrebi ili marketinskoj upotrebi. Nemora stroj ni imati GUI da bi mulitaskao dakle to nema veze sa prozorima ... i to je to.
Takodjer apple developerima odredjuje (neznam jeli ih prisiljava ili samo savjetuje) da kod razivijanja iPhone applikacija, doticna aplikacija sejva svoj state pri svakom gasenju tako da kod sljedeceg pokretanja nastavljamo gdje smo stali ... sto efektivno rjesava dio situacija u kojima ljudima treba multitasking, recimo upravo window swiching problem. Dakle surfas prebacis u neki drugi app, upalis oper surfalicu i eto te di si bio ... mnogi ne budu vidjeli niti razumjeli razliku izmedju ovoga i multitaskinga ... a nece se tako lako zaklogat CPU sa nepotrebnim processima koje mu user natrpa na ledja.
Moj stav je da multitasking problem i nije neki "dealbraker" kod iPada. Iako bi bilo bolje da ga ima u otvorenijem smislu.
Meni smeta to sto ja taj uredjaj ne vidim kao nesto sto zelim.
To sto je zakljucan i ovisan o iTunes storeu, IBookstoreu, sto nema nativno ugradjenog file menagmenta, terminala ili tako neceg. To mi je zbilja blize ves masini neko racunalu ... a ja nisam neki fan bijele tahnike pa ni kad je od Apple-a.
Pa i to sto nema flash ... koji iako ne volim ... volim da imam izbora hocu li ga koristiti ili ne, al nista od toga jer su direktna konkurencija iTunes applikacijama, dakle -no way.
Meni je Apple kao "Apple Computers" zanimljiv a kao "Apple Incorporated" nije.
A clanke na MK na koji sam linkao pise Toni Milovan, dugogodisnji korisnik linuxa i autor TISH teme za gnome sucelje. Dakle nije rijec o mac fanu ili nekome tko bas nezna sto prica.
Pozdrav