[ZBIRNA TEMA] Windows vs. Linux

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Windows 10 i Linux

Post Postao/la Vl@do »

Najbolje se osjećam kada je moj službeni wp ugašen.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Cooleech je napisao/la:Pobogu! pface
Ne pada mi napamet imat bilo kakav OS koji nešto radi bez da me pita!
Upravo ovo. ::bravo
Osim toga, nije li se u nekoj (ili možda čak i u ovoj) recentnoj temi raspravljalo o virusima i kako je "lako" upasti u i pokrasti fajlove s cloud servisa...? Dok se istovremeno ovdje glorificira upravo takav način backupa, pri čemu se bespogovorno nekom cloud servisu predaju svi fajlovi, uključujući i neke ključne sistemske? :hmm

Nema smisla.

Naravno da je "lakše" i "praktičnije" tako, ali je daleko manje sigurno od, recimo, lokalnog backupa koji - automatizmom, jer možemo imati jednostavnu skripticu za to :D - svaki tjedan napravi clonezilla image trenutne instalacije. Dva u jednom - backup i toliko željeni system restore! :bravo

Opet, naravno da se i lokalni backup može uništiti, ali puno ću se manje brinuti ako mi se na taj eksterni disk za backup popiša mačka ili ako podatke uništi neki strujni udar nego ako mi ih fuckin' UKRADE neki haker s cloud servisa, koji onda može raditi s tim fajlovima što god poželi, i sve je u potpunosti izvan moje kontrole.

Ustvari, čini mi se da je pojam kontrole jedna od glavnih razlika između korisnika Linuxa i korisnika Windowsa (a to uključuje one koji bi htjeli biti korisnici Linuxa, ali da Linux radi, izgleda i ponaša se isto kao Windowsi). Ovi prvi vole imati svoj sustav pod kontrolom koliko god je to moguće, i čak i kad su početnici, nije im problem naučiti kako nešto staviti pod svoju kontrolu. Čak i kad to uključuje korištenje terminala. Dok ovim drugima to nije baš visoko na listi prioriteta, i spremni su odreći se kontrole u korist komfora, ali nažalost često na svoju štetu.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@abz

I linux ima backdoor i keylogere i tako vide apsolutno sve kaj imaš i kaj radiš na svom uređaju.i to je proizvođač osa ugradio.
Tako je i u windowsima. I onda kad vec sve imaju, nema nikakve nnove štete da mi bekapiraju nekaj od toga i olakšavaju nove instalacije ili reinstalacije. I onda to nije na tam nekom mega cloudu vec na clodu proizvođača os-a koji vec tak i tak ima sve o meni..

Linux zabluda je da su sigurniji njihovi korisnici.
A i linux zabluda je da linux korisnik zna i uči više od windows korisnika.

U stratu ubuntu i mint daleko više ponude korisniku hrpu stvari za koje ce windows korisnik sam tražiti znanje i načine da dobije upotrebljive kodeke, javu, vlc, flash, 3g stick...

A i u slučaju problema, i linux i windows korisnik bu se oznojili dok poprave. Pa nije učenje i upotreba linux konzolaskih naredbi teža od petljanja po windows registry fajlovima ili sfcscannow konfiguraciji koja i na windowsima ide iz terminala kad se popravljaju oštećeni fajlovi..

Jest da si mi omiljeni kritičar, ali si full u nekim teorijama i tezama koje već godinama nevrijede i pregazilo ih je suvremenost i struka.....

Ako već godinama tupimo da mint i ubuntu i opensuse donose sve kaj treba za uobičajeni svakodnevni rad i zabavu, onda ispada da se na windowsima treba i više pomuciti da dobiješ sve ono kaj mint daje iz kutije....

:-)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Max Bunker je napisao/la:@abz
I linux ima backdoor i keylogere i tako vide apsolutno sve kaj imaš i kaj radiš na svom uređaju.i to je proizvođač osa ugradio.
Imaš ti kakav konkretan link za ovu tvrdnju ili pričaš onako iz glave, po osjećaju?
Abzeenth
Site Admin

Suko je napisao/la:
Max Bunker je napisao/la:@abz
Imaš ti kakav konkretan link za ovu tvrdnju ili pričaš onako iz glave, po osjećaju?
Da, ovo bih i ja stvarno voljela vidjeti. Koji to "Linux" ima po defaultu instalirane keyloggere, tko to točno ugrađuje (ne postoji jedan "proizvođač OS-a" kod distribucija, već se radi o više developerskih timova koji rade na određenim zadacima) i tko su ti koji "vide" to sve?
Max Bunker je napisao/la: Ako već godinama tupimo da mint i ubuntu i opensuse donose sve kaj treba za uobičajeni svakodnevni rad i zabavu, onda ispada da se na windowsima treba i više pomuciti da dobiješ sve ono kaj mint daje iz kutije....
Pa ovo i jest donekle točno, ako uzmemo da često treba instalirati dodatne drivere na Windowsima. I donedavno je trebalo zasebno skidati svaku aplikaciju, ali su onda uveli taj "app store" koncept, i to će se vjerojatno još poboljšavati u narednim verzijama Windowsa.

Ali ne vidim kakve to veze ima s mojim postom, ja sam pisala o kontroli i online backupima, a ne o težini popravljanja sustava nakon što se nešto zbrčka?

Još nešto - vidim da se vraćaš nazad i uređuješ prethodne postove nakon što su ti ljudi već odgovorili na njih. Neko nepisano pravilo, ajmoreć internetski "bonton", nalaže da to baš i nije pristojno raditi, a ako se već radi, onda napiši "EDIT:" ispred tih naknadno dodanih dijelova. Netko tko počesto voli persirati sugovornicima iz poštovanja bi ih trebao poštovati i na ovaj način (dakle, ne raditi budale od njih :D). :)
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Sve da i postoji kakav backdoor ili keylogger u nekoj od linux distri, SAV SOURCE je otvoren, pa bi ga odavno netko pronašao i uklonio. Sasvim je druga priča ako govorimo o aplikacijama poput Skypea i sličnima koji su closed-source, a to me niti zanima niti koristim. Skype ima odlične alternative, između ostalog - Jitsi. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Max Bunker

@abz
Pretpostavka je majka većine zajeba na ovoj planeti.

Ako vidite vremena uređivanja posta, onda vidite da je to u prvim minutama nakon objave posta. A to radim zato jer pišem na mobu pa nevidim sve kaj sam napisal, pa onda nakon objave i pregleda se dosjetim da nisam napisao jos nekaj kaj sam u startu mislio napisati.

Znači, na osnovu nepotpunih i povrsnih informacija doneses krive zakljucke i opalis naziranje optuzbi za nepristojnost i nekorektnost. A baš ti često baratas potpuno netočnim i zastarjelim znanjima...

I sad sam na mobu pa nevidim na ekranu i tvoj post pa da se osvrnem na sve rečeno, nego tek kad objavim, tad na istom ekranu vidim i moj i tvoj post, i onda bum skuzio da nisam odgovorio na sve kaj sam mislio...

I tako je i bilo, moral sam naknadno još dodati koju sitnicu, ali prati vremena pa bu vidljivo da je to prije tvog novog posta.
Abzeenth
Site Admin

Max Bunker je napisao/la: Ako vidite vremena uređivanja posta, onda vidite da je to u prvim minutama nakon objave posta. A to radim zato jer pišem na mobu pa nevidim sve kaj sam napisal, pa onda nakon objave i pregleda se dosjetim da nisam napisao jos nekaj kaj sam u startu mislio napisati.

Znači, na osnovu nepotpunih i povrsnih informacija doneses krive zakljucke i opalis naziranje optuzbi za nepristojnost i nekorektnost.
Za razliku od tebe, ja imam dokaze za ono što pišem.

Prvi primjer: https://i.imgur.com/6eS8vhn.jpg

Post ti je objavljen u 08:42. Uredio si ga u 09:27. To nisu "prve minute nakon objave", to je pola sata nakon objave. U međuvremenu ti je Cooleech već odgovorio - u 08:54 - na ovu neuređenu verziju posta.

Drugi primjer, u istoj raspravi: https://i.imgur.com/6o7bjtd.jpg

Post je objavljen u 09:02, a editiran u 09:18. U međuvremenu je Vl@do već postao odgovor (koji nije direktno odgovor na prvu verziju tvog posta, ali da je bio, i on bi bio postan ranije od tvog uređivanja, jer je to bilo u 09:11 i nikako nije mogao vidjeti uređenu verziju tvog posta u 09:18).

Toliko o "nepotpunim i površnim informacijama", jel. :kava

Nitko ne zabranjuje uređivanje, svi uređujemo svoje postove ponekad, ali kad nadodaješ cijele paragrafe teksta na post na koji su ti ljudi već odgovorili, barem napiši koji dio teksta si dodao. To ne može biti baš tako teško.
Max Bunker

@coole

Ako vi i ostalo vaši istomišljenici ne razumijete da je linux biznis a ne filozofija ili vjera, onda ni sto mojih linkova nebu pomoglo da razumijete kako to sve funkcionira i kako se rabe masovne metode nadziranja.

To kaj je source otvoren i pregledljiv nije pomoglo da se neke opasne sigurnosne manjkavosti uoče i zakrpaju, pa isto tako se nebu uočili mehanizmi nadzora i kontrole...

Siguran i anoniman moš biti samo ak si sam napraviš sav hardver i softver i to alatom kojeg si sam skoval u obližnjoj kovačnici. Sve van toga je apsurd glede sigurnosti i privatnosti.
Max Bunker

@abz

Opet na osnovu povrsnih informacija izvodis zakljucke kako tebi pasu.

Pa vidis iz sadrzaja mojih postova da se odnose na sve ono kaj je prije rečeno i uredujem ih zato jer sam zaboravio tijekom prvog pisanja.

A ovako kada ti to iskonstruiras i metnes argumente koji ti pasu, onda navodis na krivi zaključak da naknadno popravljam post kada neko naknadno nesto napise.

A to nije točno jer se iz sadrzaja vidi da se odnosi na ono od prije, a na svaki novi post odgovorim ispod njega a ne da idem popravljati stari..

I dok ovaj pišem, mozda je još tri nova neko objavio a ja neznam o cemu pa da odmah ovde napišem.

Minute ne shvacaj bukvalno, jer npr za ovakav text na malom ekrancicu treba deset put vise vremena da se natipka neg na pc-a-u, i onda ništ čudno da se meni čini pat minuta za obradu dva posta a u stvarnosti prošlo pol vure....
Odgovori