Tema za žicanje "lajkova" i raznih ne-Linux usluga
Moderator/ica: Moderatori/ce
- retsam
- Spol: M
Re: Tema za žicanje "lajkova" i raznih ne-Linux usluga
Ne vidim problem u povijesnoj konstrukciji jezika i u posuđenicama jer su se one uklopile u jezik kroz povijest na to su utjecala i politička previranja, geografska obilježja, a najviše sama potreba jezika za novim riječima. Ono što me smeta je nasilno izlaganje jezika anglicizmima i "internetskih pojmova" i raznim drugim oblicima koji su nepotrebni u jeziku i ne mogu se uklopiti.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
- Abzeenth
- Site Admin
Ne. To su čiste strane riječi koje bi se u "normalnom" tekstu najčešće pisale kurzivom i uz njih bi možda čak i stajao hrvatski prijevodni ekvivalent (ovisno o vrsti teksta). Problem je što ih se sve više koristi UMJESTO hrvatskih riječi, bez razmišljanja o tome postoji li možda hrvatska riječ za to što se želi reći. Da ne spominjem kako odvratno zvuči kad se te riječi dekliniraju/konjugiraju kao hrvatske riječi.
Zanimljivo je što neki "osjećaju" da se radi o stranim riječima, ali ih i dalje koriste u tom izvornom, engleskom obliku, i onda potpuno pogrešno dekliniraju kao kratice
pa stavljaju event-a, stage-a...debilana.
@retsum
Nisu sve posuđenice jednako prilagođene, o tome govorimo. Za neke se više uopće ne zna da su posuđenice (boja, cipela, vaga), njih nazivamo usvojenicama. Ali za neke je očito - šou, biznis, bife. To su tuđice. Prilagođenice su, recimo, "beštek", ili neki internacionalizmi - biblioteka. Neke ostaju u izvornom obliku - reality show - ali onda govorimo o stranim riječima, iako se njih često miješa s tuđicama. Komplicirano je to, kao i skoro sve u hrvatskom jeziku

Zanimljivo je što neki "osjećaju" da se radi o stranim riječima, ali ih i dalje koriste u tom izvornom, engleskom obliku, i onda potpuno pogrešno dekliniraju kao kratice
@retsum
Nisu sve posuđenice jednako prilagođene, o tome govorimo. Za neke se više uopće ne zna da su posuđenice (boja, cipela, vaga), njih nazivamo usvojenicama. Ali za neke je očito - šou, biznis, bife. To su tuđice. Prilagođenice su, recimo, "beštek", ili neki internacionalizmi - biblioteka. Neke ostaju u izvornom obliku - reality show - ali onda govorimo o stranim riječima, iako se njih često miješa s tuđicama. Komplicirano je to, kao i skoro sve u hrvatskom jeziku
- glaskoncILLa
ne bih se slozio, dok sam bio mladGrof je napisao/la:@Glas
Govorim o nama Hrvatima, o našem podcjenjivanju samih sebe. Pogledaj usporedno ruse, Srbe, Njemce, Englese, Francuze, Talijane. SVI od njih i te kako cijene vlastiti jezik. Toliko da idu u krajnost i ne žele govoriti strani jezik. Naravno, niti to nije u redu, ali definitivno se trude sve lokalizirati na svoj jezik i maksimalno koristiti svoj jezik.
Ovi engleski isprdci koje koristimo kao zamjenu za jednako dobre, ako ne i bolje domaće riječi su i više nego bespotrebni i uništavaju našu vlastitu tekovinu. Zašto mi ne želimo/ne možemo čuvati vlastite vrijednosti nego sve kupimo tuđe??? A jezik je jedan od jače izraženih primjera.
kalifornikacija mozga je nesto sasvim osobno.
sto se tice nasih vrijednosti, a koje su to tocno?
ocigledno je da ne funkcioniramo sa svojim vrijednostima nego nam netko drugi treba nametnuti svoje ne bi li izbjegli umiranje od gladi.
tako da preuzimanje tudjih vrijednosti nije nuzno u svim pogledima lose, barem dok ne izgradimo svoje buduci da ih jos uvijek nemamo. onak, gledano na zemlju u globalu, nista osobno.
naime kod nas ce jos uvijek prije proci dalmatinsko zagorska ili hercegovacka seljacina kriminalac, nego norveski znanstvenik, dakle ipak cuvamo svoje "vrijednosti".
mislim da krivo smatras, mase privlaci lagani sadrzaj za odmaranje mozga, a ne jezik.retsum je napisao/la:Smatram da bi jer onda 90% Hrvatske ne bi razumjelo red carpet, pa ga ne bi niti gledali.
sto se mene tice, vec sam napisao da se sve vrti oko situacije.
dakle, ako razgovaras o ozbiljnim stvarima, u redu je da se potrudis oko standarda jer ne zelis trositi svoje i tudje vrijeme na razjanjavanje.
ako laprdas po forumu, hukers ako upotrijebis i nesto drugo dok god se iole razumijes sa sugovornikom.
sto se tice naslijedja, ne mislim da je to napinjanje naslijedja donijelo dobro ikad ikome na svijetu, dapace mislim da bi svijet bio puno bolje mjesto kad bi se svi odrekli nekih takvih sasvim beskorisnih stvari.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
- glaskoncILLa
to isto nije crno-biijelo, svaki prijevod IT pojmova na hrvatski je totalno debilan, neke stvari jednostvano bolje zvuce na nekom drugom jeziku i to se ne da promijeniti.retsum je napisao/la:Ne vidim problem u povijesnoj konstrukciji jezika i u posuđenicama jer su se one uklopile u jezik kroz povijest na to su utjecala i politička previranja, geografska obilježja, a najviše sama potreba jezika za novim riječima. Ono što me smeta je nasilno izlaganje jezika anglicizmima i "internetskih pojmova" i raznim drugim oblicima koji su nepotrebni u jeziku i ne mogu se uklopiti.
- drone
- Moderator
S ovim se potpuno slažem. Iako i sam koristim engleske riječi, pogotovo kada je informatika u pitanju, gore navedeni primjeri me posebno iritiraju. Potpuno nepotrebno korištenje engleskih riječi jer imamo odavno naše riječi za to.Grof je napisao/la:Izvrsno!
No, nitko me ne može uvjeriti da su Event, Stage, Red Carpet, PR i slična preseravanja prilagođenice i da su nam potrebne u jeziku. Tim više što za SVE njih imamo i te kako dobre i jasne hrvatske riječi i izraze.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- Abzeenth
- Site Admin
OMGglaskoncILLa je napisao/la:dalmatinsko zagorska ili hercegovacka seljacina kriminalac
- glaskoncILLa
uopce ne, koristio sam primjere iz stvarnog zivota, sa imenom i prezimenom. 
- Abzeenth
- Site Admin
Stavi i par slika da nam bude lakše uživjeti se u primjerglaskoncILLa je napisao/la:uopce ne, koristio sam primjere iz stvarnog zivota, sa imenom i prezimenom.
- glaskoncILLa
samo vizualiziraj loknice i cuj hercegovacki kaj u glavi.. 
možeš si vizualizirat i Isusa od 40 metara