Lijep pozdrav svima!!
Zagrizao sam mamac i gotovo..Linux ili ništa... ALI....Wireless me pati. skimen ubuntu 7.04 dvd, kaže driver valja, valjda..., a ja ne mogu upaliti led lampicu na HP 530. OK, skinem suse, još se teže snalazim oko wirelessa. OK, skinem Knopix..prekrižim ga. OK,skinem mandrivu 2008, opet ništa od wirelessa.... OK,i iz fore skinem SLAX...a wireless radi, mreže widi, al nema connect. O Bože pa jesam baš ja najtulaviji....
JEL MI MOŽE NETKO DOBRE VOLJE SAMNOM POLAKO(pošto sam totalni početnik) instalirati jedan linux sa kojim će mi sve raditi (ZAPRAVO wireless)????? ***UZ $$ NAGRADU $$" ** ak ne drugačije!!
HVALA SVIMA KOJI OVO ČITAJU, A TEK VAMA KOJI I POMAŽETE!!!
IMAM 10 000 pitanja, al to za sada---eh što sam dosadan...
Marko!
Linux i wireless - POMOČ!!
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Linux i wireless - POMOČ!!
Da, polako ćemo, polako.
1. Ja bih ti preporučio za početak ubuntu 7.10 (sa GNOME-om) lakše te mogu pratiti jer ga i sam imam.
2. U windozama pogledaj koji je model wirelessa u tvom stroju (ime i proizvođač i model)- odi u Device Manager i pogledaj kako se zove wireless adapter.
Kadto imaš i kad metneš ubuntu - nastavljamo. Nešto ćemo izkemijati
Imam neki feeling da ti je wireless adapter Broadcomov...
1. Ja bih ti preporučio za početak ubuntu 7.10 (sa GNOME-om) lakše te mogu pratiti jer ga i sam imam.
2. U windozama pogledaj koji je model wirelessa u tvom stroju (ime i proizvođač i model)- odi u Device Manager i pogledaj kako se zove wireless adapter.
Kadto imaš i kad metneš ubuntu - nastavljamo. Nešto ćemo izkemijati
Imam neki feeling da ti je wireless adapter Broadcomov...
Da, za njega postoji specijalna rutina za instalaciju.
i ide ovako
bcm43xx modul pravi probleme na tom laptopu.
Ja imam isti lap i wlan sam instalirao preko ndiswrappera.
Dakle, instaliraš ndiswrapper-common i ndiswrapper-utils, preko package managera za distribuciju koju koristiš (synaptic, yum, yast...).
Također instaliraš i cabextract.
Skineš windows xp driver (sa hp-ovih stranica, sp34152.exe), raspakiraš sa cabextract i instaliraš (kao root, ili sa sudo):
Ako radi, onda staviš ndiswrapper i /etc/modules (ili /etc/modules.conf)
Možda bi bilo dobro spriječiti da učitava bcm43xx driver tako da staviš u /etc/modprobe.d/blacklist slijedeću liniju:
blacklist bcm43xx
ako se možeš sam snaći. Ja ću biti gore još kasnije - sad čuvam klince pa je teško pisati
i ide ovako
bcm43xx modul pravi probleme na tom laptopu.
Ja imam isti lap i wlan sam instalirao preko ndiswrappera.
Dakle, instaliraš ndiswrapper-common i ndiswrapper-utils, preko package managera za distribuciju koju koristiš (synaptic, yum, yast...).
Također instaliraš i cabextract.
Skineš windows xp driver (sa hp-ovih stranica, sp34152.exe), raspakiraš sa cabextract i instaliraš (kao root, ili sa sudo):
Kod: Označi sve
ndiswrapper -i bcmwl5.inf
ndiswrapper -m
modprobe ndiswrapper
Ako radi, onda staviš ndiswrapper i /etc/modules (ili /etc/modules.conf)
Možda bi bilo dobro spriječiti da učitava bcm43xx driver tako da staviš u /etc/modprobe.d/blacklist slijedeću liniju:
blacklist bcm43xx
ako se možeš sam snaći. Ja ću biti gore još kasnije - sad čuvam klince pa je teško pisati
Dat ću ti još neke upute što da napraviš:
1. instaliraj ubuntu 7.10 na hard i pogledaj u Menu/System/Administration/Restricted driver manager, da li možda postoji kakav driver za wireless. probaj ga uključit i vidi da li radi
2. Ako to ne ide onda prvo napravi ovo
ako ti izbaci bcm43xx ili neki drugi modul u listi onda moraš pristupiti onome kako sam i napisao
ako negdje zapneš, ništa strašno ispravljat ćemo to sutra ili kad se nađemo na forumu. No, uglavnom, riješit ćemo to.
zapamti samo ovo. Kada češ izvršavati one naredbe ndiswrapper, modprobe i ostalo ne zaboravi prov otkucati ovo:
tako ćeš ući u trajni superuser mod i moći ćeš izvršiti sve te naredbe.
editiranje u ubuntu ide preko terminala ovako:
ili bez sudo ako si prvo napravio onaj sudo -s
Sretno!
1. instaliraj ubuntu 7.10 na hard i pogledaj u Menu/System/Administration/Restricted driver manager, da li možda postoji kakav driver za wireless. probaj ga uključit i vidi da li radi
2. Ako to ne ide onda prvo napravi ovo
lsmod | grep bcmako negdje zapneš, ništa strašno ispravljat ćemo to sutra ili kad se nađemo na forumu. No, uglavnom, riješit ćemo to.
zapamti samo ovo. Kada češ izvršavati one naredbe ndiswrapper, modprobe i ostalo ne zaboravi prov otkucati ovo:
sudo -seditiranje u ubuntu ide preko terminala ovako:
sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist Sretno!
-
linux suks
- Spol: M
opet... koristi b43 +firmware ... i nemas nikakvog ndiswrapera i win gluposti

pozdraf
pozdraf