[Ruby] Knjige

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Odgovori
retsam
Spol: M

[Ruby] Knjige

Post Postao/la retsam »

Na ovo sam nedavno naišao, to je prijevod knjige Chrisa Pine-a Learn to Program knjiga je posvećena rubyu, zgodan koncept jednostavna je za pratiti (nema onoga da tri poglavlja pišete Hello world, a onda vas baci u klase). Knjiga je podjeljena u u 11 poglavlja na početku svakog je općenito objašnjenje kasnije imate dodatno pojašnjenje za svaki program te imate primjere, a na kraju poglavlja su zadatci :) . Ovo je prijevod na bosanski (do sada nisam znao da taj jezik postoji, a još uvijeki nisam siguran), a zapravo je neki bučkuriš hrvatskog i srbskog, ali svi će razumjeti ;)

http://www.scribd.com/doc/55902863/RUBY-Tutorial
Zadnja izmjena: retsam, dana/u 06 stu 2011, 15:34, ukupno mijenjano 2 puta.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
jjj

Re: [Ruby] Knjiga

Post Postao/la jjj »

retsum je napisao/la:Na ovo sam nedavno naišao, to je prijevod knjige Chrisa Pine-a Learn to Program knjiga je posvećena rubyu, zgodan koncept jednostavna je za pratiti (nema onoga da tri poglavlja pišete Hello world, a onda vas baci u klase). Knjiga je podjeljena u u 11 poglavlja na početku svakog je općenito objašnjenje kasnije imate dodatno pojašnjenje za svaki program te imate primjere, a na kraju poglavlja su zadatci :) . Ovo je prijevod na bosanski (do sada nisam znao da taj jezik postoji, a još uvijeki nisam siguran), a zapravo je neki bučkuriš hrvatskog i srbskog, ali svi će razumjeti ;)

http://www.scribd.com/doc/55902863/RUBY-Tutorial
Stavi naslov knjige kao naslov topica, ako ti nije problem. Iako možda ne bi bilo loše preimenovati ga u "Knjige" i onda stavljati sve knjige o Rubyju u isti topic. Pitam se koliko bi se to održalo. A tu je i pitanje (ne)preglednosti.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: [Ruby] Learn To Program

Post Postao/la shrike »

Imam dojam da će mi ovo moguće zatrebati od danas. Trebao bi nešto programirati u rubyu, ali ne znam ni hello world program napisati.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Ni ja. Mada, pregledavajući malo ruby primjere u nekoliko navrata, opazio sam da mi je baš simpatičan jezik :)

BTW bosanski postoji kao jezik, kao i crnogorski. Naravno da su slični s hrvatskim i srpskim. U Jugi je to sve bilo hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski. Ako smijem reći svoje mišljenje, za mene je to sve jedan jezik s razlikama kao... ne znam... između britanskog, američkog i australskog engleskog. Primjera radi, u potpunosti razumijem književni srpski za razliku od hrvatskog međimurskog :D
Mislim da su sličniji ti jezici međusobno od recimo C, C++, C# i Jave :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

to naravno nije istina.
srbi su nastali prije ameba, a hrvati su zapravo iz indije, mislim da su to opcepoznate cinjenice.
pa kako jezik koji je nastao prije nego bijase Rijec moze biti isti kao jezik skupine Indijaca koje su zbog sverca konopljom otjerali u Hercegovinu...

:mrgreen:
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

glaskoncILLa je napisao/la:to naravno nije istina.
srbi su nastali prije ameba, a hrvati su zapravo iz indije, mislim da su to opcepoznate cinjenice.
pa kako jezik koji je nastao prije nego bijase Rijec moze biti isti kao jezik skupine Indijaca koje su zbog sverca konopljom otjerali u Hercegovinu...

:mrgreen:
Jao, nije Indije nego turkmenistana ili Đabutija, i trgovali smo sušenim gljivama. Onima sa crvenim klobukom i bijelim točkicama. Što misliš zašto smo tako fenomenalan narod? Pogotovo kada uzmeš u obzir da su srbi prodavali tetradotoksin!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
retsam

Re: [Ruby] Knjige

Post Postao/la retsam »

Da ne ostane ovaj topic neslavno završen offtopicom s hercegovcima, srbima i teradotoksinom :D postam link na jednu besplatnu knjigu vezanu uz ruby, autor je why the lucky stiff većini ljudi poznat kao _why jedan od ključih ljudi u razvoju ruby-a i popularizaciji istog. Knjiga ima oko 180 A4 stranica, zabavno za čitati, svidjet će se i ljubiteljima stripa, svakako preporuka.

Knjiga: http://www.rubyinside.com/media/poignant-guide.pdf

P.S. promjenio sam ime topica radi ostavljanja prostora za daljnje postanje. :)
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
retsam

Re: [Ruby] Knjige

Post Postao/la retsam »

http://pragprog.com/book/ruby3/programming-ruby-1-9 Programming Ruby 1.9 (3rd edition): The Pragmatic Programmers' Guide nova edicija pragmatic programmers ruby guide-a. Neka vas ne zavara ovaj guide ovo je definitivno najkompletnija i najopširnija knjiga vezana uz ruby sa negdje oko 1000 stranica, iscrpan vodič kroz sve aspekte i mogućnosti ruby-a, knjiga nije za početnike očekuje se već prethodno poznavanje nekog jezika da bi se knjiga mogla pratiti ,definitivno preporuka.

P.S. gore navedeni link nije link na knjigu već njen opis iz razloga što se knjiga što se ne distribuira besplatno, koga zanima online izdanje neka mi se javi na PM za link.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Odgovori