amen to thatshrike je napisao/la:Aposlutno. Osobno, bez obzira koliko se uvrijedili neki, programiranje je kada znaš stvoriti i implementirati algoritam. Ne pisanje koda po uputstvima. To je posao nižeg tehničara za koji ti ne treba niti srednja.DoDo je napisao/la:
Zapravo je najbitnije da naucis programirati u pseudokodu, tj. da znas rjesenje svog problema zapisati u obliku algoritma. Kad jednom imas to, lako isprogramiras taj algoritam u bilo kojem jeziku - samo ti treba otvoreni browser sa podsjetnikom na sintaksu odredjenog jezika (manuala) i kodiras. Naravno, kao sto plavi zmaj kaze, dobro je znati par jezika kompletno (ili barem dovoljno dobro da mozes svoj pseudokod u njima iskodirati bez precestog gledanja manuala), no do tog ces znanja doci samo ako se forsiras programirati u tim jezicima cak i onda kad mislis da ih zapravo ne poznajes (uz pomoc manuala).
I slažem se da je idiotski to što gro ekipe "zna" 10-15 jezika jednako loše, umjesto 2 ali kvalitetno.
Koji jezik odabrati
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
-
The Acacia Strain
- Spol: M
Re: Koji jezik odabrati
- DoDo
Naravno. Onaj primjer s JOS-om sam stavio jer ga smatram malo apsurdnim - OS pisan u javi koja zahtjeva JVM da ju izvrsava koji opet zahtjeva neki OS na kojem da se izvrsavaplavi zmaj7 je napisao/la:Dodo,stvar je u tome da sam od iskusnijih programera saznao da čim je više low level da će se bolje i brže izvršavati.
Medjutim, nije nemoguce. JOS je odlican za pokazivanje kako kernel interno radi - kako se upravlja dretvama i procesima, memorijskim prostorom, mreznom povezivoscu itd. Taj OS sluzi prvenstveno kao svojevrsni "tutorial" kako pisati kernele (npr. kernel obicno mora imati nekoliko lista dretvi i procesa - npr. listu aktivnih dretvi, listu neaktivnih dretvi, listu dretvi koje cekaju da postanu aktivne, listu dretvi koje cekaju na odredjenom semaforu itd. To je konceptualno razumljivo, no kad zelis nekome pokazati u stvarnoj situaciji kako to izgleda, C je nezgrapan jer ces se pogubiti s pointerima i vlastitim implementacijama lista, redova i stackova, dok u jeziku poput C#-a ili Jave to mozes lako vidjeti kako uistinu radi i onda kad to svladas onda to implementiras u nekom nizem jeziku za neki pravi procesor (medjutim i tu postoje neke finese koje se razlikuju od procesora do procesora, cipseta do cipseta itd. i koje se cesto pisu direktno u asembleru ne zbog toga da se izvrse brzo nego zbog toga sto odredjeni procesor za inicijalizaciju ocekuje jedan skup instrukcija, a ne mozes se osloniti na to da ce ti kompajler izgenerirati bas taj niz instrukcija - ista prica i sa biosom, diskom, cipsetom itd.)).
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- drone
- Moderator
Geany mi je najdraži, a vrlo blizu je i Kate. Nekada sam pod windowsima koristio ConTEXT i PSPad, To su sve GUI text editori s tim da je Geany već na granici između editora i IDE-a.scheissman je napisao/la:evo da ne budem samo na praznim rjecima.
skinio sam sve full circle magazine otkad je poceo python programiranje i skinio onaj pdf kao special edition. eh sad kolko je to pametno?
i drugo u cemu bi iblo pametno pisat python znam da neki editori prave razlike u bojama itd itd.
Za Python i Ruby imaš Eric IDE http://eric-ide.python-projects.org/
Neki ga hvale, ja ga ne koristim pa ne bih znao.
Od ostalih IDE-a posebno za C/C++ popularniji free su Code::Blocks, Eclipse (malo preglomazan, pisan u Javi, podržava sve i svašta), Kdevelop, QtCreator, Anjuta (Gnome) itd. Ima ih na tone, mnogi su multiplatformski, pa ako namjeravaš raditi u više platformi obrati pažnju i na to.
Za učenje preporučujem ti ipak obični text editor. Geany je stvarno dobar i jednostavan, dok spomenuti vim prvo moraš učiti
Za Linux konzolu također imaš dosta editora. Osim drevnih vima i emacsa, vjerojatno si čuo i za nano, a zgodan je i Diakonos. Pisan je u Rubyju i koristi poznate shortcute, ne moraš se patiti s kombinacijama tipki takvima da dobiješ reumu nakon pola sata, a nakon nekoliko dana pretvoriš se u ovo: http://babbagefiles.blogspot.com/2011/0 ... -work.html
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- retsam
ili (nedaobog) emacs 
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Emacs rocks samo treba malo uloziti truda i promjeniti tipke ctrl i caps lockretsam je napisao/la:ili (nedaobog) emacs
Nije sloboda radit ono sto hoces, nego da ne radit ono sto neces.
Krivo na nekoliko razina. Osim možda akademaca koji se bave istraživanjem teorije programskih jezika, nitko ne razmišlja u pseudokodu niti programira u pseudokodu - to niti nema smisla. Većinu vremena razmišljaš u onome jeziku u kojem trenutno radiš. Čak i ako kodiraš naizmjence u nekoliko jezika, jedan od njih postane primarni za razvitak ideja i sam razvoj. Ne velim da ljudi ne pišu pseudokod, niti ga koriste, nego u praksi stvar ispadne totalno drugačija od toga kaj je pseudokodom napisano. U bilo kakvom iole kompleksnijem softveru, stvar dolazi do te razine da ono kaj piše u pseudokodu i ono kaj je zapravo implementirano nema veze jedno s drugim osim idejno.DoDo je napisao/la:Zapravo je najbitnije da naucis programirati u pseudokodu, tj. da znas rjesenje svog problema zapisati u obliku algoritma. Kad jednom imas to, lako isprogramiras taj algoritam u bilo kojem jeziku
Programiranje se na kraju svede na intenzivni "resource management" - od baratanja samim fajlovima u kojima se nalazi source do njihovog kompajliranja u završnju aplikaciju, do baratanja samim podacima. Neprestano žongliranje fajlovima ja to zovem.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.
- scheissman
malo gledam i sad vidim python qt gui programing , koliko mi je to pametno kretat s obzirom da neznam py.
znaci jel su povezani ili se moze krenit sa osnovama u pyqt gui
znaci jel su povezani ili se moze krenit sa osnovama u pyqt gui
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
Algoritam u pseudokodu mora biti isti kao i implementirani. Ako nije, ili je nesposobna osoba koja je radila pseudokod (i zaslužuje otkaz zbog nesposobnosti), ili je kriv programer koji to implementira (i zaslužuje otkaz zbog nesposobnosti).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!