pootzko je napisao/la:Ok, ali da li je moguće da "permanentno" zasortiram tablicu prema kriteriju najvećeg scorea?
To nije najbolji pristup. Jedan od razloga je da ćeš možda u budućnosti trebati promijeniti kriterij sortiranja iz nekog razloga.
pootzko je napisao/la:
Taj dio mi još nije jasan, da li će se za svakog posjetitelja odrađivati ORDER BY
Da, to je uobičajena praksa. U bazu podataka trpaš podatke kak ti se sviđa, a onda sa upitima formiraš rezultate kak ti se dopada. Taj pristup je u prednosti zbog fleksibilnosti. Možeš dodati nove kolumne podataka i kasnije sortirati na kompleksnije načine (recimo po dobi, po skoru i po abecedi). Ako imaš već jednu presortiranu tabelu za to, onda je ovo drugo nemoguće.
pootzko je napisao/la:na tablici sa nesortiranim vrijednostima ili je moguće izsortirati tablicu i da ostane sortirana
Konkretno koliko znam, MySQL ne podržava takve tablice. Ono kaj podržava više manje su neki defaulti (npr. defaultno sortiranje po primary keyu ascening), premda to možda ovisi i o enginu koji koristiš za bazu.
pootzko je napisao/la:
PS - što bi ti podrazumjevao pod puno podataka? Koliko row-ova bi bilo dovoljno puno da bi se isplatilo indexirati?
Thnx
Ovisi o broju upita. Ako imaš cca 10.000 redaka zapisa koji moraš prikazati recimo svake sekunde (a podaci u tabeli se mijenjaju) onda bi bilo zgodno indeksirati. Osobno indeksiram čak i ako ima malo podataka (manje od 1000 redaka), i ako mislim da će količina podataka narasti.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.