Linux-Windows, isto sranje drugo pakovanje

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iza.coska
Spol: M

Linux-Windows, isto sranje drugo pakovanje

Post Postao/la iza.coska »

Evo muci me novi problem, pa me zanima dali je stvarno isto sranje samo drugo pakovanje?
Ubuntu 8.04
Nakon svih mogucih problema od kojih sam malo njih rjesio muci me sta se sustav poceo usporavati:
podize se vidno sporije, meni se pokaze nakon nekih dvije sekunde, opcenito puno stvari radi sporije cak sporije nego na windowsima, google earth je neupotrebljiv koliko je spor.
Koliko sam procitao i cuo od ljudi linux nebi trebao patiti od ovakvih simptoma.
Moram usporatiti sa xp jer tamo to nije toliko izrazeno a on pati od takvih problema.
Kako se cisti linux sustav od smeca, treba mi neka ideja jer ovo je postalo stvarno smjesno, sve sta sam cuo/procitao o linux os-u dozivio sam upravo suprotno!
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Re: Linux-Windows, isto sranje drugo pakovanje

Post Postao/la Sokac »

Stvar je do računala. Ukoliko imaš staro računalo, na kojem XP radi perfektno, ne možeš očekivati i od Linuxa, točnije Ubuntua 8.04 da radi odlično i brzo koji je izdan prije pola godine (a XP '01). Ukoliko imaš probaj xubuntu, ili neku distru s lakškim graf. sučeljem.
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Imao sam i ja tih problema. Ubuntu mi se na starom P4 znao usporavati. I bas je to bio problem, sto je radio OK, i onda odjednom sporije.
Pokusao sam to srediti, preko vise foruma i bez uspjeha. Mozda se Grof sjeca da sam to pricao jedno vrijeme. Mozes probati ako netko
zna tocno kako se to radi: resetirati Gnome na defaultni izgled, treba pobrisati neke stvari iz /home/korisnik/ pa mozda ti bude OK.
Znam, u jednom slucaju mi je pomoglo sljedece:

Kod: Označi sve

sudo chown -R miroslav /home/miroslav
Ne znam zasto je pomoglo, ali je. No kratkotrajno, ubrzo vratilo se na staro. Ubuntu mozda ima problema s nekim kombinacijama hardwera,
ne znam.

EDIT:
Mozes probati SimplyMepis, ili PCLinuxOS. Forsight linux ima strahovito brz gnome, na starom kompu je radio 2x brze nego Ubuntu.
Ima i jedna zgodna distra, Dreamlinux, koja ima gnome i xfce i navodno radi super, slicna OS X-u po izgledu.
Biraj distru prema hardweru. Distre tipa ubuntua, openSusea i Mandrive su dosta bloat..pa ipak je dobro imat nesto novije recunalo...
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
iza.coska

Ma radio je on super nakon instalacije, ali svakim danom je sporiji i sporiji, tolko da je sad sporiji od xp-a koji je na kompu vec skoro dvije godine i ima vise programa instalirano.
Npr. prije bi ukucao login i pass i odmah se pojavi desktop, sada mu treba nekih dobrih pola minute, sa tim da mu treba dugo da se podigne do login screena!
Mislio sam mozda ima nesta slicno ko u windowsima kao ccleaner, registry cleaner, i tak neki alato koj ce mi smece pocistit.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Moram priznati da se još nisam suočio sa tim misterioznim usporavanjima, a Linux imam na 3 kućne kante. Sve tri različite od kojih je jedna posebno stari AMD.
Na poslu vrtim Linux na jednom stroju koji servira scanner po Windows mreži. Sve su Ubuntui 8.04. Nikad nikakvih problema sa usporavanjima.
Doduše na svim se tim strojevima koristi Linux isključivo kao OS, bez petljancija po OS-u i sistemskim datotekama. Bez instaliranja igara i sumnjivog softa, bez aktiviranja testinh i inih reposa.
Skoro pa defaultni korisnik. Pardon ima igara koje su ponešto WIne, ponešto Linux.... bez kompajliranja i trpanja OS-a nepotrebnim libovima...

Možda i u tome leži zec... ko bi ga znao...

I mala digresija na recimo Arch koji je brz dok se ne uloadaju kojekakvim daemoni (analogno servisima u WIndowsima). Svaki daemon troši CPU i memoriju s toga što ih više imate učitano to je OS sporiji. Tako da je OS bloat to više što ima više nepotrebnih daemona učitanih po defaultu. Kada dovedem Arch na sve ono što mi treba, a Ubuntu sve to radi out-of-the-box (jer sve te daemone već ima učitane defaultno) dobijam brzinu gotovo istu kao i Ubuntu. Što je i logično!
Moguće je u logovima pogledati što se to sve učitava u OS za vrijeme boota pa istražiti zašto je spor. Ako je spor u toku rada treba otvoriti System Monitor i vidjeti koji procesi kradu CPU i memu..
iza.coska

Imam malo stariji komp i mislim uskoro kupiti novi pa se igram sa os-evima da vidim koji komp uzeti, najbolje je uzeti komp koji je prilagoden odredenom os-u.
Komp mi je P4 sa 1G rama i nvidia 5600, pa se brzina sustava jako primjeti. Iznenadio sam se kada sam stavio vistu, na mom kompu je cak i brza od linuxsa, osim boota.
Nije mi jasno, gdje god se pricali o linuxsu govori se o brzini, stabilnosti, kako je podrska hardwarea odlicna, jednostavnost koristenja dovedena na razinu klikanja po ikonicama, sve samo najbolje...
Ja sam naisao na sve suprotno, sa time da mi nije problem ukucat nesta u terminal jer mi je prvi komp bio sa DOS-om.
Evo samo jedan primjer je google earth, zasto je toliko sporiji pod linuxsom, iskljucio sam compiz, dok je compiz onda mi se sve zablokira tolko da mora ici hard restart!
Zasto toliko jadikujem, zato jer bi kupio novi komp pa imam dilemu, ako kupim komp koji je raden za vistu pola hardwarea mi nece radit pod linuxsom, a ako kupim komp za linux i bude mi radilo traljavo onda pod vistom to nece bit to. Komp koji je podrzan od obadva sustava nema bas za kupiti kod nas, bar ne ono sta ja zelim.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

iza.coska je napisao/la:Evo samo jedan primjer je google earth, zasto je toliko sporiji pod linuxsom
Može biti zato što se ne radi o native-Linux aplikaciji već se vrti preko WINE-a.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
iza.coska

iv@n je napisao/la:
iza.coska je napisao/la:Evo samo jedan primjer je google earth, zasto je toliko sporiji pod linuxsom
Može biti zato što se ne radi o native-Linux aplikaciji već se vrti preko WINE-a.
Nebi smjelo biti, instalirao sam ga iz medibuntu repozitorija.
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

Ja imam mashinu Asus P5KPL-VM, Intel E4500 C2D (2.2Ghz), RAM 2Gb Geil na 800Mhz, Asus EN8500GT TOP i recimo Ubuntu 8.04.1 radi odlicno. Koristim Ubuntu od 7.04, a na ovoj mashini od 7.10. Probao sam dosta razlichitih distri Mandriva, Fedora, OpenSuSE, SimplyMEPIS, Puppy, Mint... Svi su radili bez nekih hardverskih problema, tako da ne morash mnogo da se opterecujesh mashinom. Ako mozesh biraj Intel, prijateljski je nastrojen ka Linuxu :mrgreen: Takodje za sada NVIDIA shtedi zivce, ali to ce se uskoro promeniti.
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
iza.coska

Vec kad smo kog google earth-a, dali moze raditi dok je ukljucen compiz, u biti, bilo sta sta je 3d dok je ukljucen compiz mi se smrzne, dali ima rjesenje ili jednostavno da drzim compiz iskljucen?
Zaključano