Zašto je početnicima Linux tako "težak"

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Grof
Site Admin

Zašto je početnicima Linux tako "težak"

Post Postao/la Grof »

Analizirajući vlastite početke u linuxu mogu zaključiti što je meni bilo tako teško u linuxu, nakon prelaska sa Windoza, pa mi se nekako čini da i druge muče isti problemi:
Dakle, linux nije tako težak sam po sebi. Krajnjem korisniku sve može izgledati prilično slično kao i u windozama (i KDE i GNOME imaju istu analogiju rada sa prozorima, koja je gotovo identična kao pri radu u MS-u). To što linux ima virtual desktope već u X-ima i ostale napredne štoseve kao što je always on top (ili bottom) u svom windows manageru po defaultu, a windoze toga nemaju (i da se niti u blesavoj Visti nitko u isto tako blesavom MS-u nije sjetio to konačno ugraditi) korisnik linuxa se samo može naviknuti na te dodatne opcije, ali mu one ne mogu zasmetati u radu.

No ono što novog korisnika totalno zbunjuje u njegovim počecima je - širina izbora.

Po meni je to najveći problem pri prelasku na linux i iziskuje puno vremena dok se ne izkristalizira kod korisnika što uopće želi - jer što ako je neka distra ili neki DE bolji od drugoga, a on ga nije probao)
Korisnik kada uzima windoze - dobije windoze. Nema tu nekog izbora, to što imaš je to što imaš i gotovo. Nema bolje, nema gore (zapravo ima, jer što je gore od tek instaliranih windoza? Windoze koje rade mjesec dana :) ).
E, kod linuxa se stvar stubokom mijenja. Prvo na što naletite su razne distribucije koje se zasnivaju na Debianu ili Red Hat-u. Dakle, što je to uopće, zašto postoje i koja meni treba. To su glavne nedoumice novog usera. A zapravo nema neke velike razlike, sve je stvar ukusa, kako kome paše. Ali što je uopće ukus. Kada sam bio na windozama nema ni boje ni okusa ni mirisa. Zatupljen si samo jednom opcijom - onim što ti daje MS i ideš samo za time ko guske u magli. Da bi shvatio koje ukuse (ili okuse) imaš na raspolaganju moraš ih sve "probati", a to nosi svoje vrijeme. I za tu fazu (meni najgoru fazu) treba proći i više od mjesec dana intenzivnog prčkanja po linuxu. Nakon što nađeš distribuciju za sebe, počinješ se pitati pa da li je GNOME ipak bolji i stabilniji od ljepuškastog KDE-a, pa ajd jovo nanovo - probaj jednog, pa probaj drugog. To može biti prilično zamorno, ali to jednostavno treba odraditi.

Ali, kada prođe to vrijeme isprobavanja i namještanja - slijedi vrijeme "berbe" i kad shvatite koliko je linux moćniji i širi od windoza, onda nema više povratka. I ne treba - treba ići naprijed!

Osim toga, Windowsi XP su sada na kraju postali relativno stabilan sustav - da, ali je došla izuzetno nestabilna Vista (po meni je ona čisto smeće parfumirana sa finim parfemom) kojoj će trebati godine da se ustabili, a WinXP se napušta - postat će "obsolete", neće se pisati driveri za njega ni programi itd. No, za linux hoće, linux ne prestaje postajati - i to je jedna od njegovih fantastičnih prednosti.

Eto dragi, novi korisnici neka vas i ovo ohrabri u vašim nastojanjima prelaska na linux.

Lijep pozdrav od ne baš starog korisnika linuxa ;)
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Re: Zašto je početnicima Linux tako "težak"

Post Postao/la iv@n »

Linux zapravo i nije uopće težak.... Sve je stvar navike i neinformiranosti.
Navike ljudi mijenjaju, a što se tice neinformiranosti - za to smo mi tu ;)
Kad bi mojoj susjedi od četrdesetak godina, koja nikada nije sjela za računalo, pokazali Windowse i neku user-friendly distru, smatram da bi brze naučila snalaziti se i raditi u linuxu.

Open Source zajednici se desila jedna divna prilika, 2007 godina je godina kada se po meni linux počeo masivnije probijati na desktop tržište, a ujedno to je i godina Windows Viste - najlošijeg OS-a izašlog iz Microsoftovih zidova još od zaboravljenog Milenijuma... MS užurbano radi na krpanju, SP1 stiže, i vjerujem da upravo zbog tog ubrzanog rada opet neće napraviti stvar kako treba. Dovoljno govori i činjenica da su sljedeći Windowsi već u izradi, a planirani datum izlaska je negdje 2009 ako se ne varam. Zamislite kakav će biti linux 2009 godine?
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Ako nastavi ovakvim tempom, kao u zadnju godinu dvije, zasigurno će osvojiti veći broj računala i korisnika. "Težak" je jer su se svi navikli na Windows, imaju prijatelje koji ga koriste te koji im mogu pomoć ako negdje zapnu itd...
Ja sam jedini u svojoj srednjoj školi na Linuxu i kad kažem da ga koristim ljudi me pitaju zašto. Nisu još upoznati sa Linuxom kako treba.
Svojih 11 godina školovanja, Linux se spomenio par puta, a u praksi smo koristili jedino Knoppix i to jedan školski sat - što je dosta sramotan program za računalstvo u srednjoj tehničkoj školi. Cijelih 5 godina osnovne i dosada 3 godine srednje koristim Windows na tom satu. I naravno da je onda Linux nepoznanica.
Na poslu također, Windows je najčešći OS - nameće se da korisnik radi s njime.

To su neki od razloga zašt je Linux "težak"
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Slazem se da je problem linuxa sto imas previse toga na raspolaganju, ni vidis ni glavu ni rep ... ali kada malo pohvatas konce vidis da je sve dosta jednostavno, a za kompliciranije stvari imas forume i tutoriale koji su zbilja za pohvaliti. Ono sto mene najvise impresionira kod linuxa je sto sa svakim izlaskom nove distre (npr ubuntua) vide se ogromni koraci naprijed ... mozda je i lose sto linux ima reputaciju da je za geekove ili da je tezak, sto je nekada mozda bio, trebalo bi poraditi na tome da se pokaze masi da je jednostavan ...
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
gogogold

Post Postao/la gogogold »

Evo i moje početničke malenkosti da se oglasi…naime ja sam korisnik Windowsa (pokušavam Linux) i već sam prije pokušao koristiti Linux ali nije bio niti približno „user friendly“ kao što je to danas. Naime mislim da nije uopće problem u velikom izboru distribucija, programa itd jer ako se već neko vrijeme služiš sa računalom totalno ti je svejedno dali su „prozori“ od Windowsa ili od Linuxa ili nečeg drugog…isto tako totalno ti je svejedno koliki izbor imaš programa jer čim ih par probaš brzo ćeš skužiti koji ti odgovara…
No onda u čemu je problem…stvar je u instalaciji programa jer kao korisnik Windowsa ti imaš jednu .exe datoteku koju pokreneš i to ti je sva umjetnost. U linuxu toga nema (istina, kod novih distribucija ti imaš mogućnost da instaliraš direktno sa net-a i to samo jednim klikom na praznu kućicu) …ali što kad želiš instalirati neki program koji si skinuo sa net-a, e tu moraš pročitati upute kako se instalira, zatim kad pokušaš na taj način instalirati uvijek ti nekaj fali, kad i to riješiš onda ti javlja da instalacijom tog programa možeš zeznuti hrpu drugih ..itd. a ako želiš biti „puni“ korisnik nekog operativnog sistema tada su ti takve stvari nužne da znaš raditi…
Unix

Post Postao/la Unix »

Ja osobno uživam u takvim instalacijama :D
ali samo kada imam vremena..jer ako netko želi raditi posao neki sa linuxom onda mu se definitivno neda trošiti vrijeme na instalaciju i naganjanje paketa...
Those who don't understand Linux are doomed to reinvent it, poorly.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

gogogold je napisao/la:…ali što kad želiš instalirati neki program koji si skinuo sa net-a, e tu moraš pročitati upute kako se instalira, zatim kad pokušaš na taj način instalirati uvijek ti nekaj fali, kad i to riješiš onda ti javlja da instalacijom tog programa možeš zeznuti hrpu drugih ..itd. a ako želiš biti „puni“ korisnik nekog operativnog sistema tada su ti takve stvari nužne da znaš raditi…
Pa ne baš... postoje gotovi DEB ili RPM paketi koji su analogija EXE-u u Windozama. Nema kompajliranja. Čisti install. Ako mu nešto nedostaje automatski prepozna i skine s neta.

Da, moglo bi se reći da je linux više internetski orjentiran nego off-line. Pa, ruku na srce linux je i nastao na internetu :)
sooky

Post Postao/la sooky »

Pa ne baš... postoje gotovi DEB ili RPM paketi koji su analogija EXE-u u Windozama. Nema kompajliranja. Čisti install. Ako mu nešto nedostaje automatski prepozna i skine s neta.

Da, moglo bi se reći da je linux više internetski orjentiran nego off-line. Pa, ruku na srce linux je i nastao na internetu :)[/quote]
Sve to stoji ali covjek za to trba ponesto iskustva. Pocetnicima se i dalje javljaju problemi (meni svakako).Traze se podesavanja u kojima se nikako ne snalazim. Instalacija mi bez problema tece do 4 koraka (particioniranja, e tu stvarno zapne. Ponudi mi nekoliko opcija (meni nerazumljivih . Inace komp je na E6750,MB Gigabyte GA-P35-DS3,grafa ASUS EAX 2900XT, 2GB RAM-a i tri harda: WD 70 GB (OS-Vista Ultimate), i dva Seagate po 320GB u RAID-u 0.Normalno zelio bi Ubuntu instalirati na jedan od dva SEgata. Medutim instalacija mi zapne na 4-om koraku particioniranje. Podaci koji se pojave nista mi ne znace (ne razumijem ih). Moji pokusaji zavrsavaju upozorenjem:
"Nije odreden korijenski datotecni sustav.Molim ispravite to u izborniku particioniranja". I tako kruzimo, ja brljam a poruka se ponavlja.
Jednom sam cak instalaciju proveo do kraja (ono izvadi CD i restartaj.Nakon restarta (i podesenja butanja u biosu) podigla se je samo Vista i zapocela recovery, a kadase je ponovno restartala nije bilo ni traga Ubuntu-u. Kao sto vidite moj osnovni problem (uz Vistu :mrgreen: ) je nesnalazenje u particioniranju.Linkovi i googlanje nisu mi puno pomogli jer mi objasnjenja i dalje nisu bas najasnija a i nezelim previse experimentirati jer ne zelim izgubiti podatke sa tih diskova. Moze li mi netko dati detaljnije upute za particioniranje?
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

sooky je napisao/la: "Nije odreden korijenski datotecni sustav.Molim ispravite to u izborniku particioniranja". I tako kruzimo, ja brljam a poruka se ponavlja.
Odaberi željenu particiju, odaberi da je formatira u ext2, ext3, štoveć, odaberi edit, i pod Mount Point odaberi "/".
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
gogogold

Post Postao/la gogogold »

Grof je napisao/la:Pa ne baš... postoje gotovi DEB ili RPM paketi koji su analogija EXE-u u Windozama. Nema kompajliranja. Čisti install. Ako mu nešto nedostaje automatski prepozna i skine s neta.
Ja se za sad još nisam imao prilike susresti sa ovim slučajem "jednostavnosti" , no to je u svakom slučaju poželjan pravac u kojem bi se trebale kretati instalacije...u biti linux treba preferirati što više je toga moguće da se rješava kroz "prozorsko" sučelje (ukoliko želi biti za šire mase) jer na taj način će biti bliže i ostalim korisnicima koji nemaju namjere sjediti pred računalom pola dana i proučavati razne manuale da bi riješili neki problem...

Ono što bih ovom prilikom htio pohvaliti je i jedan primjer tj. način na koji bi se definitivno moglo pomoći u popularizaciji Linuxa na koji sam naletio nedavno na netu:
"...u informatičkim radionicama polaznici mogu steći vještine i znanja iz nekoliko područja obrazovanja, primjerice za zanimanja poput računalnog operatera, grafičkog dizajnera, web dizajnera i programera, knjigovodstvenog operatera, računalnog programera, Linux administratora, fotografa… Radionice traju između 20 i 40 sati i besplatne su. Polaznici plaćaju samo upisninu koja iznosi između 200 i 300 kn, ovisno o trajanju svake pojedine radionice. Broj polaznika po radionici je ograničen...Bitno je napomenuti da se informatičke radionice odvijaju na slobodnom softveru otvorenog koda i Linux operacijskom sustavu"

1. Linux osnove – osnovno korištenje računala za početnike

2. OpenOffice osnove – osnovno korištenje OpenOffice uredskog paketa za oblikovanje teksta, tablične kalkulacije, prezentacije i upravljanje bazama

3. Linux napredno – administracija Linux sustava

4. OpenOffice napredno – napredno korištenje ovog uredskog paketa

5. C++ programiranje – osnove programiranja u C++ jeziku

6. Web dizajn – osnove rada pomoću HTML, CSS i JavaScript web tehnologija

7. Programiranje za web – izrada web aplikacija pomoću PHP jezika i MySQL baze podataka

8. Obrada slike – rad u aplikaciji Gimp

9. Vektorsko crtanje – rad u aplikaciji Inkscape

10. Priprema za tisak – rad u aplikaciji Scribus

11. 3D modeliranje i animiranje – rad u aplikaciji Blender

12. Fotografija – osnove digitalne i klasične fotografije

...nažalost meni predaleko, doduše ne znam kakva je kvaliteta konkretnog ali toga bi trebalo biti puno više po gradovima tj. naći neki način da gradovi organiziraju i financiraju takve projekte što bi bilo dobro i za njih i za nas...naravno i za Linux :lol:
Zadnja izmjena: gogogold, dana/u 08 sij 2008, 10:36, ukupno mijenjano 2 puta.
Odgovori