copy -paste ne radi na mountanim ntfs particijama
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: copy -paste ne radi na mountanim ntfs particijama
Nemaš prava za kopiranje na disk. Otvori nautilus s sudo iz terminala, onda odi na npr. media/c, desni gumb miša, properties - permissions i postavi sebe kao ownera, pa vidi onda
nece ni jedan
izgleda mi ko da pokusavam raditi neke stvari koje moze samo root... nemam blage....
- Privitak/ci
-
- Untitled.jpg
- (32.44 KiB) Preuzeto 549 puta.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Grof ti reche sudo nautilus pa onda na na properties>permissions. Onda mora da budesh u mogucnosti da promenish vlasnika.
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža!
apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Il' si Lindža, il' si mindža!
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
e sada sto se desilo, hm... sjetio sam se da utipkavanjem pasworda nakon naredbe su u terminalu izbaci da pasword nije tocan (su sam prije koristio da nepisem sudo svaki put, i neznam zasto posmislio da bi to moglo imati kakve veze, zato sam "promjenio" pasword u onaj isti koji je bio sa sudo passwd te je nakon promjene radio su a mountat nisam mogo i dalje te nakon restarta kompa cudom evo mountane particije... 
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Dobro, jel ti na kraju radi ili ne??zzankola je napisao/la:e sada sto se desilo, hm... sjetio sam se da utipkavanjem pasworda nakon naredbe su u terminalu izbaci da pasword nije tocan (su sam prije koristio da nepisem sudo svaki put, i neznam zasto posmislio da bi to moglo imati kakve veze, zato sam "promjenio" pasword u onaj isti koji je bio sa sudo passwd te je nakon promjene radio su a mountat nisam mogo i dalje te nakon restarta kompa cudom evo mountane particije...
ma radi.... problem je u tome sto ne kuzim zasto 
Hmm, pa vjerojatno zbog prava pristupa...zzankola je napisao/la:ma radi.... problem je u tome sto ne kuzim zasto
vjerojatno... ali al nije pri instalaciji passwor sto se napise sluzi za korisnika i ko root pasword...?
zasto ako dajem naredbe preko terminala i ispred njih stavim sudo prihvaca pasword a ko dam su onda ne prihvaca pasword... sto je najgore kada mu dam da promjenim password sudo passwd onda ma prvo pita stari pasword i prihvati ga i poslije ko novi pasword upisem opet taj isti te onda radi
nista ne kuzim... 
zasto ako dajem naredbe preko terminala i ispred njih stavim sudo prihvaca pasword a ko dam su onda ne prihvaca pasword... sto je najgore kada mu dam da promjenim password sudo passwd onda ma prvo pita stari pasword i prihvati ga i poslije ko novi pasword upisem opet taj isti te onda radi
nista ne kuzim... Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Teško mi je biti pametan u tvom slučaju, no ono što su i sudo čini razlikom, svakako jest da se komanda sudo ravna prema datoteci /etc/sudoers, a su, koliko ja znam - ne.
Naime, u sudoers fileu moguće je čak podesiti da sudo ne traži šifru za pristup superuser loginu... što je i te kako opasno, dok su nema tu mogućnost...
Naime unutar datoteke sudoers moguće je i definirati koji konkretno korisnici ili grupe mogu biti sudo korisnici.
Neka me netko ispravi ako sam tu nešto opalio
No, mislim da iz toga gore navedenog proizlaze i tvoji password problemi prilikom korištenja ove dvije naredbe. Tim više što je kod Ubuntua, root login disabliran!
Naime, u sudoers fileu moguće je čak podesiti da sudo ne traži šifru za pristup superuser loginu... što je i te kako opasno, dok su nema tu mogućnost...
Naime unutar datoteke sudoers moguće je i definirati koji konkretno korisnici ili grupe mogu biti sudo korisnici.
Neka me netko ispravi ako sam tu nešto opalio
No, mislim da iz toga gore navedenog proizlaze i tvoji password problemi prilikom korištenja ove dvije naredbe. Tim više što je kod Ubuntua, root login disabliran!
-
microbot
- Spol: M
- Kontakt:
probaj upgradati kernel na verziju 2.6 to je meni pomoglo