Rezolucija problem
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Rezolucija problem
Instalirao sam Pc Linux OS 2007 na laptop Dell Inspiron 1300, grafika je Intel 915 Gms Express Chipset . Ethernet radi, stoga sam pomoću nekog alata downloadao driver za Intel 915, ali neće da ga instalira, javlja se error X-11. Molim za savjet.
Nekoć je buba bila sirotinjski auto, jeftin poput bakalara. Danas su i buba i bakalar papreno skupi. Zbog toga se i buba i bakalar slabo prodaju.
Re: Rezolucija problem
A bez toga drivera?
Trebalo bi radit out of the box driverima.
- Markec
- Spol: M
Da mu bolje pojasnim.centar137 je napisao/la:A bez toga drivera?
Nije potrebno instalirati drivere, ovi koje imas su dobri. Jer intel je otvorio svoje drivere (tj objavio je je dokumentaciju za izradu drivere za svoje grafe) i linux zajednica ih sada može sama praviti, driveri su već u tvojem kerneleu, ako bude neke promjene u driverima, to ćes dobiti putem update-a.
Grafika nakon instalacije je na razini tek instaliranog xp-a ( mutna slika). Kad idem promijeniti reloluciju, uputi me na skidanje Intel 915 drivera, nakon što odaberem install ispiše se "Could not install 915 resolution package!". U čemu je problem?
Nekoć je buba bila sirotinjski auto, jeftin poput bakalara. Danas su i buba i bakalar papreno skupi. Zbog toga se i buba i bakalar slabo prodaju.
-
Gigolo
A jeli je to driver za Linux (koju extenziju ima) ili pokušavaš win driver utrpati u Linux?
Driver je skinuo Linux automatski preko nekog alata, pa je driver valjda odgovarajući. Nisam vidio ekstenziju.
Odi u terminal i tipkaj ovo
pa vidi hoće li onda raditi...
Kod: Označi sve
sudo aptitude install 915resolutionRe: Rezolucija problem
Ma jok, doduše nisam siguran u koju tereminal to trebam copy paste. Vidim, ovdje postoje četiri. U jedan od navedenih sam unio i nakon toga me tražio password kojeg nisam mogao unijeti. Nisam mogao uoisati ni broj ni slovo. Ove je za popizdit, al ne vraćam se na Win.
Ako nista drugo, do terminala mozes doc s kombinacijom tipki Ctrl-Alt-F[1-6]Mudman je napisao/la:Ma jok, doduše nisam siguran u koju tereminal to trebam copy paste. Vidim, ovdje postoje četiri. U jedan od navedenih sam unio i nakon toga me tražio password kojeg nisam mogao unijeti. Nisam mogao uoisati ni broj ni slovo. Ove je za popizdit, al ne vraćam se na Win.
Za login upises "root" i upises njegov password. root je kao gazda na kompjuteru. Ako koristit tutuntu i slicne, onda do roota dolazis tako da se prvo logiras kao obicni korisnik i s komandom 'su' ili 'sudo' (sudo -i).
Kad pises password neces vidit ni zvjezdice ni kruzice ali ce ti ga priznat.
Tek tad pises ovo sto su ti preporucili.
Prvi koraci su najtezi. Od pomoci ti moze bit poneki PDF od tvoje distre ili sto nadjes na netu.
Ne, dobro si radio... samo nisi bio "ustrajan". Naime, kada pišeš lozinku na sudo komandi, on ti na terminalu NE prikazuje znakove, ali ih PRIHVAĆA iz sigurnosnih razloga. Zato napravi ponovo kako sam ti rekao i unesi svoju šifru, bez obzira što je ne vidiš na ekranu... i nakon toga stisni ENTERMudman je napisao/la:Ma jok, doduše nisam siguran u koju tereminal to trebam copy paste. Vidim, ovdje postoje četiri. U jedan od navedenih sam unio i nakon toga me tražio password kojeg nisam mogao unijeti. Nisam mogao uoisati ni broj ni slovo. Ove je za popizdit, al ne vraćam se na Win.
Bilo koji terminal/konzolu. Svi prihvaćaju komande