Kako živjeti od Linuxa - slobodnog softvera
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Kako živjeti od Linuxa - slobodnog softvera
Kad su već kupili software na kojem rade,bilo bi bacanje novca sada od tog software-a odustati.Nisam siguran da za profi posao Gimp može odraditi što i Photoshop ili da neka open source alternativa može zamijeniti Corel,Illustrator ili In Design.
Nema veće religije od istine!
Ma dajte, sw je smiješno mala frakcija troška u usporedbi sa takvim strojevima i plaćam zaposlenika. Da uopće ne ulazim u problematiku toga da je to već plaćeno i jednokratno... Misli mda bi bilo pametnije tražiti riješenje na način da se potraži više posla.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- drone
- Moderator
U ovom slučaju korištenje Linuxa ima smisla samo ako ima potrebe za neke druge, prateće poslove u firmi, možda neke servere nečega, baze i sl. Sada, nakon što su kupili sw i opremili računala, prelazak na Linux ne bi imao smisla čak i kad bi postojali jednako kvalitetni programi za potrebe tiska.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
-
mali radnik
U redu, hvala. S tiskarom ostaje kako jest. Međutim, što ako bi netko krenuo baš od nule, ako bi pokrenuo posao ne želeći ulagati u skupi komercijalni software, nego baš u ljude, znalce koji bi htjeli i znali za plaću složiti i održavati cijeli sustav? Da li bi se to moglo? Ili, ako se ne radi o tiskari, postaviti i održavati tako web-site jedne tvrtke?
Istina je da sve pitam hipotetski, nisam na čelu neke tvrtke, niti imam kapital. Međutim, da mogu, onda bih uvijek radije ulagao u ljude koji znaju, nego u gotova softwareska rješenja.
Istina je da sve pitam hipotetski, nisam na čelu neke tvrtke, niti imam kapital. Međutim, da mogu, onda bih uvijek radije ulagao u ljude koji znaju, nego u gotova softwareska rješenja.
Evo da se i ja uključim. Da budem iskren nisam pročitao sve postove nego nekoliko koji su mi 'zapeli za oko', ali ima odličnih ideja i razmišljanja.
Ja se osobno slažem s idejom Richarda Stallmana, tj. ne radi se ovdje samo u slobodnom softveru nego o cijelom društvu i o tome kako je ono organizirano, a Stallman ima čast da bar u svijetu softvera donese slobodu.
Neznam stvarno kako proći tranziciju s vlasničkog na slobodni softver, ali u konačnici bi trebalo da svi projekti budu dobrovoljni, i ljudi ne bi trebali raditi nešto radi novca, već zato što žele i imaju mogućnost pomoći društvu, a zauzvrat bi trebali dobiti sve što hoće i što im treba za život.
Treba se maknuti od ovog ekonomskog sustava kojeg imamo danas, jer dokle god ima novca bit će i nejednakosti.
Znam da je ovo sad nezamislivo i da ne postoji savršeno društvo i sustav, ali sigurno može bolje od ovog danas. Zato treba svrgnuti gamad koja je na vlasti, i treba početi ispočetka, ne s političarima nego s zanošću koja bi trebala biti nepristrana.
Samo me nemojte napasti zbog licemjerja... znam da bi bilo dobro da svi prestanemo koristiti bilo kakav vlasnički softver , ali eto to još nažalost nije u potpunosti moguće. Za sad je bitno da se FOSS dobro razvija i sve više napreduje.
Možda će neki mrziti Canoical, ali mora se priznati da je dosta toga uradio da popularizira linux.
Ja se osobno slažem s idejom Richarda Stallmana, tj. ne radi se ovdje samo u slobodnom softveru nego o cijelom društvu i o tome kako je ono organizirano, a Stallman ima čast da bar u svijetu softvera donese slobodu.
Neznam stvarno kako proći tranziciju s vlasničkog na slobodni softver, ali u konačnici bi trebalo da svi projekti budu dobrovoljni, i ljudi ne bi trebali raditi nešto radi novca, već zato što žele i imaju mogućnost pomoći društvu, a zauzvrat bi trebali dobiti sve što hoće i što im treba za život.
Treba se maknuti od ovog ekonomskog sustava kojeg imamo danas, jer dokle god ima novca bit će i nejednakosti.
Znam da je ovo sad nezamislivo i da ne postoji savršeno društvo i sustav, ali sigurno može bolje od ovog danas. Zato treba svrgnuti gamad koja je na vlasti, i treba početi ispočetka, ne s političarima nego s zanošću koja bi trebala biti nepristrana.
Samo me nemojte napasti zbog licemjerja... znam da bi bilo dobro da svi prestanemo koristiti bilo kakav vlasnički softver , ali eto to još nažalost nije u potpunosti moguće. Za sad je bitno da se FOSS dobro razvija i sve više napreduje.
Možda će neki mrziti Canoical, ali mora se priznati da je dosta toga uradio da popularizira linux.
a što s onima koji neće radti i/ili neće učiti?Fisco je napisao/la:Evo da se i ja uključim. Da budem iskren nisam pročitao sve postove nego nekoliko koji su mi 'zapeli za oko', ali ima odličnih ideja i razmišljanja.
bolje da ostane ovako da se naplaćuje, ali da je barem u granicama normale i da društvo prestane biti pohlepno za novcem.
recimo ms-u nedam xy kn za win i office jer smatram da su preskupi za home usera, kad bi win+office za doma koštao 400 kn, ali ultimate verzije, možda bi i kupio.ovako sam na linuxu.
nisam samo zbog toga na linuxu, nego i zbog toga što mi se linux sviđa i odrađuje određeni posao.
sa nekim stvarima na windowsima sam se mučio dok na linuxu radi sve iz prve.
sve osim ultimate verzija ne priznam.
-
The Acacia Strain
- Spol: M
ovo sam uvijek govorio za windows. da imaju neku razumnu cifru, bio bi dualboot sigurno kod mene. na poslu radim s windowsima jer eto, moram, al i doma bi rado koristio windows.. ako nista drugo, barem radi football managera i li fife 13 nprjorgovan je napisao/la:recimo ms-u nedam xy kn za win i office jer smatram da su preskupi za home usera, kad bi win+office za doma koštao 400 kn, ali ultimate verzije, možda bi i kupio.
danas sam pročitao na G+
ovdje donosim link na originalni post s portala Muktware
u teoriji Stallman je u pravu. u praksi to završi ovako.
interesantno je ovdje da se ne radi o nekim mangupima, nego o dva velika igrača - Red Hat i Rising Tide Systems.
sad bi u humoristično-zluradom tonu ja trebao reći - a šta sam vam ja reka' !
ali nisam došao ovdje biti zločest.
naglasio bih nešto drugo. ovdje je Red Hat GOOD GUY koji se bori za poštivanje GPL
a samim time i sjajnih ideja gospodina Stallmana.
interesantno je ovdje da se ne radi o nekim mangupima, nego o dva velika igrača - Red Hat i Rising Tide Systems.
naglasio bih nešto drugo. ovdje je Red Hat GOOD GUY koji se bori za poštivanje GPL
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
- plavi zmaj77
- Spol: M
A tko je taj rising tide sistems?kepica je napisao/la:danas sam pročitao na G+
I imam ja bolje pitanje:Kako proći faks sa Linuxom ako vam profesori uvjetuju programe?
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
- Heisenberg
RisingTide Systems = http://www.risingtidesystems.com/plavi zmaj77 je napisao/la:A tko je taj rising tide sistems?kepica je napisao/la:danas sam pročitao na G+
I imam ja bolje pitanje:Kako proći faks sa Linuxom ako vam profesori uvjetuju programe?
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”