Poznavanje Linuxa
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
-
Gigolo
Poznavanje Linuxa
Dobro, odakle vi sa ovog foruma toliko znate o Linuxu. Gdje ste to naučili? Kako se uopće snalazite s težim distrama? Meni radi jedino Ubuntu i s njim mogu uglavnom napraviti što mi treba i što sam ranije radio na XP. Kompliciraniji OS mi je neupotrebljiv. Znam da veći gradovi imaju klubove i to je silna stvar jer se uz druženje kroz razgovor puno nauči. Šibenik to nema, a i da ima ja bih teško mogao do tamo. Na raznim forumima vidim da ima maloljetnika zamalo računalnih experata, a ja ova moderna računala slabo poznam. Već sam u jednom postu rekao da bih mogao na većinu tema upasti s pitanjem "a šta je to?" i stvarno je tako. Ne vjerujem da je svo vaše znanje s neta, jer se i ja služim netom, a nemam tog znanja. Doduše ne proučavam detaljno, ali neke stvari koje me zanimaju mogu pronaći. Čudo! 
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Re: Poznavanje Linuxa
Ja sam isto početnik, a mogu ti reći da sam 90% svoga znanja dobio sa Googla.
Ostalo uglavnom knjige o Linux-u.
Ali, nema toga što bi te moglo zanimati, a da nije na Googlu!
Znači, miš u ruke i udri!
Dok ti oči ne ispadnu.
I moraš puno isprobavati. Slagati. Pa i po cijenu da srušiš sve i da moraš sve ispočetka.
I moćna naredba pomaže kad zapne. 
Ali, treba imati strpljenja. Ne može se sve odjednom.
Ostalo uglavnom knjige o Linux-u.
Ali, nema toga što bi te moglo zanimati, a da nije na Googlu!
Znači, miš u ruke i udri!
Dok ti oči ne ispadnu.
I moraš puno isprobavati. Slagati. Pa i po cijenu da srušiš sve i da moraš sve ispočetka.
I moćna naredba
Kod: Označi sve
manAli, treba imati strpljenja. Ne može se sve odjednom.
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 13 pro 2008, 21:18, ukupno mijenjano 2 puta.
Moze se, svasta ima na internetu. To znanje sto danas imam sam pokupio s foruma, citao sam razne textove i tako po iskustvu. Kad se samo sjetim da u pocetku nisam znao da ste je uopce gnome,kde,terminal itd. Nemozes to jedan na drugi dan imat, to dolazi s vremenom. Lijepo lagano ucisDavor B. je napisao/la:Ne vjerujem da je svo vaše znanje s neta, jer se i ja služim netom, a nemam tog znanja. Doduše ne proučavam detaljno, ali neke stvari koje me zanimaju mogu pronaći. Čudo!
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
Slazem se da sve ima na googlu i da se sve sazna na googlu, ali problem je koji mislim da i Davora muci je da bi nesto ansao na googlu moras znati sto uopce traziti..TU je najveci problem..Kad vidim odgovor na neke stvari koje me muce i kad vidim kopanje po raznim sistemskim fielovima zapitam se, odkuda taj covjek zna kaj tu treba mejnjati i kak ce to utjecat na sustav ako on nije kreator tog sustava
Hmmm, tema za razmišljanje...
Ja sam na Linuxu malo više od godinu dana... prije toga mogu reći da nisam sa njime imao ozbiljne kontakte.
No računala doslovno "obožavam" od kad znam za sebe. Godinama sam se uglavnom njima posvećivao. Danas obožavam svoju djecu i ženu, ali strast za računalima je i dalje prisutna.
Rekao bih da znanje kao kvantum znanja nije toliko bitno. Po meni su ove stvari bitne:
1. Izuzetna volja i želja (znatiželja!) za onim sa čime se baviš (u konkretnom slučaju dakle, računala i Linux)
2. Imati "ugrađen" sistem dedukcije iliti logičkog zaključivanja što bi trebao tražiti da riješiš problem.
3. Google + Engleski
Nakon određenog vremena stvori se u mozgu baza znanja koja je temelj za daljnje usavršavanje....
Ja sam na Linuxu malo više od godinu dana... prije toga mogu reći da nisam sa njime imao ozbiljne kontakte.
No računala doslovno "obožavam" od kad znam za sebe. Godinama sam se uglavnom njima posvećivao. Danas obožavam svoju djecu i ženu, ali strast za računalima je i dalje prisutna.
Rekao bih da znanje kao kvantum znanja nije toliko bitno. Po meni su ove stvari bitne:
1. Izuzetna volja i želja (znatiželja!) za onim sa čime se baviš (u konkretnom slučaju dakle, računala i Linux)
2. Imati "ugrađen" sistem dedukcije iliti logičkog zaključivanja što bi trebao tražiti da riješiš problem.
3. Google + Engleski
Nakon određenog vremena stvori se u mozgu baza znanja koja je temelj za daljnje usavršavanje....
od 2001. kad sam se prvi put susres a linuxom do pred 2 godine kad sam odlucil maknuti windows sam malo radil i malo naucil. barem o linuxu. od pred 2 godine do danas sam procital mali miljon knjiga o linuxu. i manuala kolko oces:) ali ono manje vise se kaj se da naci sam procital o fedori i ubuntuu. onda arch . tek sam odna skuzil sustav. a kaj se tice rjesavanja problema. ako se napise u gugl sve se nade. ako se ide samo prema velikim brojevima onda je svakako sigurno a u 6 miljardi ljudi na planeti i par miljona linux usera sigurnoe je neko imal bas moj problem i sigurno ga je bar jedna osoba rjesila.
- Soul_Sample
Kada nešto crkne prvo google. Onda irc, ako i irc zapne otvorim teme po forumima. Ako i to zapne opet google, ali ovaj put čitam sve teže i kompliciranije načine. Uobičajeno nakon jedne noći bez sna riješim svoj problem sam i osjećam se very very good about it. 
Trenutno sam na Ubuntu-u, ali rijetko posežem za GUI-om jer smatram da se korištenjem terminala pripremam za veći spektar distribucija nego da ovisim o nekim GTK rješenjima. A i zabavnije\informativnije je stvari radit iz terminala. Terminal je zapravo ono što mi najviše nedostaje kad se nađem u windowsima
Neke knjige nisam nabavljao niti tražio, za sada mi nisu bile potrebne. Dakako, ne znam zašto se uopće javljam na ovu temu jer je pitanje "odakle toliko znate", a ja ne znam toliko, po mnogočemu sam početnik.
Iako je lijepo kad nađem nekoga tko zna manje pa mu mogu pomoć 
Trenutno sam na Ubuntu-u, ali rijetko posežem za GUI-om jer smatram da se korištenjem terminala pripremam za veći spektar distribucija nego da ovisim o nekim GTK rješenjima. A i zabavnije\informativnije je stvari radit iz terminala. Terminal je zapravo ono što mi najviše nedostaje kad se nađem u windowsima
Neke knjige nisam nabavljao niti tražio, za sada mi nisu bile potrebne. Dakako, ne znam zašto se uopće javljam na ovu temu jer je pitanje "odakle toliko znate", a ja ne znam toliko, po mnogočemu sam početnik.
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
Ja čitam:
Linux bible 2008
Fedora linux toolbox
Isprintao sam razne turoriale-i iz toga učim
Još trebam nabaviti i linuxphrase book
a ovo ti je vrlo korisnohttp://linux.about.com/od/commands/l/blcmdl.htm
Linux bible 2008
Fedora linux toolbox
Isprintao sam razne turoriale-i iz toga učim
Još trebam nabaviti i linuxphrase book
a ovo ti je vrlo korisnohttp://linux.about.com/od/commands/l/blcmdl.htm
vazno je napraviti distinkciju "znanja o linuksu":
postoji poznavanje distribucija i njihovih specificnosti (gentoo, fedora, ubuntu, ...)
- to dobijes po forumima, wikijima, ircevima i kroz dugo koristenje
postoji poznavanje odgovarajuceg grafickog okruzenja neovisno o distribuciji (gnome, kde, xfce, ...)
postoji poznavanje osnova GNU/Linuxa kao operativnog sustava (sto je OS, alati za ovo i ono, uglavnom CLI, System V init, ostali initi, TCP/IP, procesi, threadovi, signali, POSIX, ...)
- tu je pozeljno neko formalno obrazovanje tipa FER, PMF, FOI, ... i citanje dosta knjiga i specificne dokumentacije
postoji i poznavanje linuxa kao jezgre (moze, i obicno spada, u gornji dio)
- tu ti je takodjer pozeljno formalno obrazovanje, jako dobro poznavanje hardwera, puno teorijskih stvari, pozeljno je i poznavanje assemblera i c-a
naravno postoji i sistem administriranje i linuks programiranje sa svojim specificnim zahtijevima
postoji poznavanje distribucija i njihovih specificnosti (gentoo, fedora, ubuntu, ...)
postoji poznavanje odgovarajuceg grafickog okruzenja neovisno o distribuciji (gnome, kde, xfce, ...)
postoji poznavanje osnova GNU/Linuxa kao operativnog sustava (sto je OS, alati za ovo i ono, uglavnom CLI, System V init, ostali initi, TCP/IP, procesi, threadovi, signali, POSIX, ...)
- tu je pozeljno neko formalno obrazovanje tipa FER, PMF, FOI, ... i citanje dosta knjiga i specificne dokumentacije
postoji i poznavanje linuxa kao jezgre (moze, i obicno spada, u gornji dio)
- tu ti je takodjer pozeljno formalno obrazovanje, jako dobro poznavanje hardwera, puno teorijskih stvari, pozeljno je i poznavanje assemblera i c-a
naravno postoji i sistem administriranje i linuks programiranje sa svojim specificnim zahtijevima
Gentoo, vanilla kernel, openbox, pypanel, conky, vim, irssi, rtorrent, comix, gajim, quodlibet, mpd, mplayer, ...
-
microbot
- Kontakt:
ja upoznao linuxe prije 3 god kada sam ih dobio sa novim kompom ali kada mi je frend posudio xp bio sam zadovoljan i nisam više imao dodira sa linuxima i pozaboravio sam podosta toga sada sam natrag na njima i zadovoljan sam a za microsoft imam napade alergije i kada upišem windows komp neće da radi