HELP: dual boot - Vista&Linux

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
cyber destroyer

HELP: dual boot - Vista&Linux

Post Postao/la cyber destroyer »

pozdrav. za pocetak bih se htio ispričati ako postoji ovakva tema.

molim pomoć oko linuxa i viste na jednom kompu. prije nekoliko mjeseci saznao sam za linux. bio sam iznenađen kako prije nisam čuo za njega. nakon nekoliko tjedana čitanja na netu odlučio sam instalirati ubuntu na svoj komp. no problem je sto stari hoce vistu... nakon 3 pokušaja napokon sam instalirao ubuntu koji je radio jedan dan, no poslije se kompjuter nije mogao upaliti, tj. nisam mogao pristupiti ni jednom os-u već se kompjuter samo restartao. :mrgreen:
nakon nekoliko mjeseci odlučio sam ponovo pokušati instalirati, no nisam našao ništa što bi mi moglo pomoći na netu.
molim sve koji imaju vistu i ubuntu na jednom kompu da mi objasne da li su nesto morali napraviti prije, tj. poslije instalacije ubuntua.

Hvala unaprijed !
slika
Grof
Site Admin

Re: HELP: dual boot - Vista&Linux

Post Postao/la Grof »

cyber destroyer je napisao/la: molim sve koji imaju vistu i ubuntu na jednom kompu da mi objasne da li su nesto morali napraviti prije, tj. poslije instalacije ubuntua.

Hvala unaprijed !
Osobno nisam trebao ništa napraviti.
Nego, ako nisi mogao niti u jedan OS ući, odnosno nije ti se pokazao GRUB-ov meni na početku podizanja sustava, onda se tu nešto drugo pobrkalo.

Kažeš, da je prije radilo, a onda više ne, nego da se samo restartao. To je malo čudno da se mašina restarta bog eventualne greške u GRUB-u.

Da li si siguran da se prije restarta ipak nije pojavio kakav tekst o grešci ili sl....
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
cyber destroyer

siguran sam, na kraju je stari ponovo morao instalirat vistu..
mislim da se ni vistin ni linuxov boot loader nisu učitali pa zato se restartao, ali zašto se nisu učitali neznam :/

bio sam radio po tim tutorijalima... detaljno sam to proucio, cak i isprintao da idem tocno
slika
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

cyber destroyer je napisao/la:siguran sam, na kraju je stari ponovo morao instalirat vistu..
mislim da se ni vistin ni linuxov boot loader nisu učitali pa zato se restartao, ali zašto se nisu učitali neznam :/

bio sam radio po tim tutorijalima... detaljno sam to proucio, cak i isprintao da idem tocno
Kažeš da je radilo, ne?
cyber destroyer

jedan dan, boot loader (tocnije GRUB) je radio, no kad sam slijedeći dan htio upalit komp poceo se restartat umjesto da pokrene grub
slika
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Evo na imam vistu i ubuntu.

Dakle, nakon instalacije viste stavis ubuntu i on prepozna vistu i stavi je u grub menu.
Medjutim, ako nakon svega toga instaliras SP1 za vistu prebrisat ce ti se grub sa
vistinim bootloaderom i morat ces nanovo instalirati grub preko ubuntu live CDa.

Preporuka ti je da stavis vistu, pa SP1 pa onda ubuntu....time ces izbjec sve probleme i lijepo ce raditi
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
cyber destroyer

hvala svima na pomoći!

EDIT: ako jednom instaliram grub s live cda da li će ostati zauvijek?
slika
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

cyber destroyer je napisao/la:hvala svima na pomoći!

EDIT: ako jednom instaliram grub s live cda da li će ostati zauvijek?
Pitanje koje iziskuje bolje poznavanje bootstraping procesa.

No, eto obrazložit ću :)

Nako što BIOS završi svoje, prekontrolira hardweraj on završava ono što se zove POST (Power On Self Test), te starta program upisan u prvih 512byteova na hard disku. Taj dio se zove MBR (Master Boot Record) i tu se nalazi bootloader koji nastavlja instalaciju kernela operativnog sustava ako se radi o Windozama, koji pak radi posao dalje (do slike i pointera miša...)
E sada, ako aplikacija nekim svojim čudom ili potrebom obriše ili ošteti podatke unutar MBR sektora, bootanje je onemogućeno i potrebno je ponovo uspostaviti program unutar MBR-a, pa stvar ide ponono dalje. Dakle već ovo ne garantira da će bootloader ovdje ostati vječno...

Kod GRUB-a je stvar još malo složenija, zašto?
Zato jer u MBR (njegovih 512byteova) ne stane program cijelog bootloadera, meni i ostalo, nego tek jedan dio samog bootloadera (taj dio zove se Stage 1.0). Da bi bootloader učitao i startao ostatak samoga sebe, mora posegnuti za podacima na disku, koji se u slučaju Linuxa nalaze pod /boot/grub direkotrijem. Tamo se nalaze podaci za ostatak bootloadera i menije (taj dio se zove Stage 1.5 ili Stage 2.0 - ovisno o datotečnom sustavu na kojem se nalazi taj ostatak).
Eh, i sada ako se obriše npr. particija gdje je Linux ili podaci iz direktorija /boot/grub onda se GRUB opet neće moći startati jer mu fali Stage 1.5 (ili 2.0) faza.
Kod ditanja Winodwa (XP ili Viste) stvar je još jean korak složenija i teče ovako:
BIOS -> GRUB Stage 1.0 (MBR) -> GRUB Stage 1.5 (/boot/grub) -> Windows (taj proces naziva se još i chain loading).

Iz svega navedeno vidljivo je da je zapravo lako moguće oštetiti GRUB nepažljivom administracijom Linuxa...

uhhh...
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Svaka čast! Ovo je za Wiki!
Odgovori