Koliko je Linux zapravo stabilan?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Kako ste zadovoljni sa stabilnošću vašeg sistema?

Prezadovoljan
12
46%
Zadovoljan
13
50%
Nisam zadovoljan
1
4%

Ukupno glasova: 26

iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Koliko je Linux zapravo stabilan?

Post Postao/la iv@n »

Linuxu se stabilnost, između ostalog, pridodaje kao jedna od bitnijih odlika. Postavljam vam pitanje (uočite i anketu): kako ste zadovoljni sa stabilnošću vašeg sistema?

Ne mogu ne primjetiti kako su distribucije iz verzije u verziju sve nestabilnije, s hrpom malenih, ali iritantnih bugova. Svaka čast upstreamu, ali utuntu, opensuse, fedora, mandriva... sve više mogućnosti i sve više nalikuje na prokleti windows... čekaš update koji ispravlja probleme a kao bonus dobiješ nove.

Iznerviran sam posebno Intrepidom, pravi probleme tamo gdje ih nema, odnosno ne bi trebalo biti (mp3, filmovi, rušenja, glitchevi...) Čekam 18.12 da isprobam openSUSE 11.1 i njihovu implemetaciju KDE 4.1.x, a ako i to prođe neslavno možda se zainatim i stavim Debian ili čak CentOS. Pa vozi brale...
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
devil

Re: Koliko je Linux zapravo stabilan?

Post Postao/la devil »

arch linux ili centos su way to go. i debian.
ja sam presretan svojim sustavom, bugovi se na arch ispravlaju trenutno. jedini trenutno los softver na racunalu mi je swiftweasel i to zato sto sesrusi dok pokuzsam flash video razvuci na cijeli ekran. to je jedina zamjerka mojem sustavu.
radi stvarno fantasticno. sve radi super i iz prve. ja sam od ubuntua pobegel bas zato jeer kenjavi, ima taj neki windows sindrom da s enapuni smecem zacas i puno sporije rdi. meni se pak cini da moj sstav sad iz dana u dan radi sve bolje i bolje.
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Recimo da je moj Gentoo(koji trenutno nije gore zbog neimanja vremena, a i zbog nekih drugih razloga) bio meni najstabilniji sistem. Nikad, ali baš NIKAD mi se nije srušio zbog njegove krivice. Sve radi kao podmazano. Ali eto ta stabilnost traži sate ako ne i dane postavljanja. Stabilnost je baš zbog toga što se sve može konfigurirati - nije kao binarne distre(e.g. 99 % distribucija je binarno jer se ništa skoro ne kompajlira) da ono šta dobiješ u paketu to i imaš iako ti netreba pola toga. Ali eto da bi se naučilo raditi s Gentoo-om treba poprilično vremena. Primjer je USE varijabla(glavni razlog zašto je Gentoo toliko konfigurabilan) koju ja neznam kako objasniti. Pokušao sam, ali to jednostavno moraš probati.

A sa ovdašnjom Fedorom nisam baš prezadovoljan upravo zbog dosta rušenja, ali nije da me baš podsjeća na Windows.

Inače ako se traži stabilnost pravac -> Gentoo, Debian, RHEL, Arch, Slackware.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Meni debian radi kak otreba. Stabilan je dok ja ne počnem raditi eksperimente. Sada ih ne radim jer mi komp treba za faks, nemrem si priuštit da mi komp ne radi 24 sata, jer sam inače gotov. Možda nemam najnovije stvari na planetu, ali definitivno se ne moram brinuti da će se nešto raspast (čitaj: ne dobivam napadaje šizofrenije kao sa MS-om). Svaka čast Debian!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Mravac

Post Postao/la Mravac »

Dosada sam imao problema samo na KDE baziranim distrama..Prilicno sam zadovoljan trenutnom Fedorom 10,i ako zanmarimo nedavne propuste kod updatea nije mi se niti jedamput srusio sustav.......Jedino kad se smrzao sustav je kad se smrznuo WINE ali to ne brojim pod pogreske OS-a.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Nemam ama baš nikakvih problema sa Ubuntom niti 8.04 ,niti 8.10. Sve kante sa tom distrom rade stabilno - njih 4 aktivno!
tuxi

Post Postao/la tuxi »

Eto ubuntu je moj prvi i sad sam poceo malo upoznavat slacka, ugl. sam zadovoljan. Sto sam hteo, to sam dobio.
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
iugrina
Kontakt:

Post Postao/la iugrina »

tesko da se moze odgovoriti na ovo pitanje. stabilnost znatno ovisi o distribuciji,
sucelju, programima, ... ako zelite nesto potpuno novo (novi gnome, novi kde,
novo ovo, novo ono) ili koristite distribucije koje guraju "brand new" stvari
vrlo je vjerojatno da ce te imati problema sa stabilnosti. ti novi programi
ipak nisu u opticaju dovoljno dugo da bi se vecina pogresaka primjetila.
no, zato dobijete nove mogucnosti koje vam mozda trebaju.
ako koristite distribucije koje idu na stabilnost onda je jasno da cete
imati manje problema, ali cete zato mozda morati cekati dugo vremena
da dodje nova verzija nekog programa koji vam treba.

moj je odgovor: GNU/Linux je stabilan onoliko koliko vi zelite da bude.
Gentoo, vanilla kernel, openbox, pypanel, conky, vim, irssi, rtorrent, comix, gajim, quodlibet, mpd, mplayer, ...
centar137

Post Postao/la centar137 »

Debian testing i kao OS mi je stabilan.
Jedino mi se ponekad zna srusit Pidgin kojeg sam rucno kompajlirao jer nema 2.5 verzije u paketima i tu i tamo dobijem

Kod: Označi sve

zsh: floating point exception  ctorrent
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Imam Kubuntu 8.04 i 8.10 na ukupno 3 računala i sve radi super.
Odgovori