Program za downclock procesora
Moderator/ica: Moderatori/ce
Program za downclock procesora
znaci trebo bi mi jedan program da automatski downclocka procesor kada ne radi nista zahtjevno (dok ne koristim komp)... sjecam se jednom davno u madrivi je bio jedan koji se sam instalira pri instalaciji os-a
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Re: Program za downclock procesora
Koju distru imaš i koji procesor imaš?zzankola je napisao/la:znaci trebo bi mi jedan program da automatski downclocka procesor kada ne radi nista zahtjevno (dok ne koristim komp)... sjecam se jednom davno u madrivi je bio jedan koji se sam instalira pri instalaciji os-a
Mint 6 i amd a64
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Ne kužim zašto ti onda treba program za downclock.zzankola je napisao/la:Mint 6 i amd a64
U BIOS-u uključi Cool&Quiet, a ostalo je stvar Linux kernela koji to uredno podržava i daemona koji su na Ubuntu, a znači i na Mint već instalirani.
Pogledaj da li pod appletima za GNOME panele da li imaš CPU Frequency scaling monitor. Ako da, onda ga stavi na panel, pa ćeš i sam vidjeti da ti se kompjutor automatski downclocka kada je na idleu.
Meni to uredno radi....
ako želiš iskontrolirati da li ti to radi lupi u terminalu ovo:
Kod: Označi sve
lsmod | grep cpuKod: Označi sve
cpufreq_stats 7104 0
cpufreq_conservative 8712 0
cpufreq_userspace 5284 0
cpufreq_powersave 2688 0
cpufreq_ondemand 9740 1
freq_table 5536 3 powernow_k8,cpufreq_stats,cpufreq_ondemandRe: Program za downclock procesora
postoji vise nacina za raditi downclock.
izravno kroz kernel ili kroz neki dameon potput cpufreqd.
@grof: postoji mnogo prednosti pri rucnom namjestanju daemona
za baratanje cpu frekvencijom. dolje je moj cpufreqd.conf
na kojem je namjesteno puno toga ovisno o programu koji
pokrecem, da li sam na bateriji, mijenja svijetlinu ekrana, ...
izravno kroz kernel ili kroz neki dameon potput cpufreqd.
@grof: postoji mnogo prednosti pri rucnom namjestanju daemona
za baratanje cpu frekvencijom. dolje je moj cpufreqd.conf
na kojem je namjesteno puno toga ovisno o programu koji
pokrecem, da li sam na bateriji, mijenja svijetlinu ekrana, ...
Kod: Označi sve
pidfile=/var/run/cpufreqd.pid
poll_interval=3
enable_plugins=acpi_ac, acpi_battery
enable_remote=1
remote_group=wheel
verbosity=5
[/General]
[Profile]
name=performance
minfreq=100%
maxfreq=100%
policy=performance
[/Profile]
[Profile]
name=ondemand
minfreq=0%
maxfreq=100%
policy=ondemand
[/Profile]
[Profile]
name=conservative
minfreq=0%
maxfreq=100%
policy=conservative
[/Profile]
[Profile]
name=powersave
minfreq=0%
maxfreq=100%
policy=powersave
[/Profile]
##
# Basic states
##
# when AC use ondemand mode
[Rule]
name=AC Rule
ac=on # (on/off)
# change level of lcd brightness
exec_post=echo 12 > /proc/acpi/asus/brn
profile=ondemand
[/Rule]
# conservative mode when not AC
[Rule]
name=AC Off - Low Battery
ac=off # (on/off)
battery_interval=0-15
exec_post=echo 6 > /proc/acpi/asus/brn
profile=powersave
[/Rule]
# conservative mode when not AC
[Rule]
name=AC Off
ac=off # (on/off)
exec_post=echo 9 > /proc/acpi/asus/brn
profile=conservative
[/Rule]
# use performance mode if I'm watching a movie
# I don't care for batteries!
[Rule]
name=Movie Watcher
programs=mplayer
battery_interval=15-100
profile=performance
[/Rule]
Zadnja izmjena: iugrina, dana/u 17 pro 2008, 23:39, ukupno mijenjano 2 puta.
Gentoo, vanilla kernel, openbox, pypanel, conky, vim, irssi, rtorrent, comix, gajim, quodlibet, mpd, mplayer, ...
jp, imas pravo, ma u vindozama mi taj cool and quiet nikada nije radio barem to u programima kojima sam gledo frekvenciju nisam vidio da je snizava pa sam mislio da jednostavno ne radi na mojoj maticnoj... koliko vidim na ovom scaling monitoru to radi skroz uredno u mintu...
totalno me iznenadi taj panel koje sve stvari mozes dodavati na njega bez ikakve instalacije, svaki put naletim na nesto novo
steta samo sto nemam wide monitor jer ovako je panel premali 
totalno me iznenadi taj panel koje sve stvari mozes dodavati na njega bez ikakve instalacije, svaki put naletim na nesto novo
Da, za windoze treba instalirati i Cool&Quiet driver sa CD-a, dok je kod Linuxo to već sređeno u kernelu, samo treba u BIOS-u aktivirati.zzankola je napisao/la:jp, imas pravo, ma u vindozama mi taj cool and quiet nikada nije radio barem to u programima kojima sam gledo frekvenciju nisam vidio da je snizava pa sam mislio da jednostavno ne radi na mojoj maticnoj... koliko vidim na ovom scaling monitoru to radi skroz uredno u mintu...
totalno me iznenadi taj panel koje sve stvari mozes dodavati na njega bez ikakve instalacije, svaki put naletim na nesto novosteta samo sto nemam wide monitor jer ovako je panel premali
A panel? Panel (ili paneli) su zakon! Ja imam jedan vertikalni sa CPU, MWEM i NET loadingom, Freq scalingom, senzorima za tempu i ventilatore... ma super je to
Ja imam 4800+ x2 i kad nista ne radim jezgre mi se automatski spuste na 1ghz ,to ti je automatski dodano u kernelu tak da ne trebas nista radit. Barem je tak kod mene.